Haberler

Dünya Sizin Köleniz Değil

Güncelleme:

Erdoğan'dan büyük devletlere ayar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin "Türkiye Markası" lansmanında yaptığı konuşmada; Suriye, Irak ve IŞİD konularında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin, acil ve insani yardımlarda ABD ve İnglitere'den sonra dünyada üçüncü sırada olduğunu vurgulayan Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

ALAN DEĞİL VEREN ELİZ:

İnsani yardımlarda ABD ve İngiltere'den sonra 3'üncü sıradayız Artık alan el değiliz, veren eliz. Kriz bölgelerinden vatandaşlarını, başka ülke vatandaşlarını tahliye edebilen, rehinelerini burunları dahi kanamadan kurtarabilen bir Türkiye var. 1.5 milyon insanı Arap, Kürt, Ezidi, Şii, Sünni, Müslüman, Hiristiyan, Musevi demeden sınırlarını açan bir Türkiye var.

İHTİYAÇ DUYULAN TÜRKİYE:

Bölgesel krizlerin çözümünde görüşlerine, uyarılarına, gücüne ihtiyaç duyulan bir Türkiye var. BM Güvenlik Konseyi toplantısında, "Biz burayı Türkiye'nin içinde bulunduğu bu lider kadroyla gerçekleştirebiliriz" diyen bir anlayış oldu. Türkiye'ye Irak ve Suriye tarafından da tehdit var. Irak ve Suriye'yi hedefe koyan bir anlayışı ve bölgedeki tüm terör örgütleriyle böyle bir mücadeleyi yapmak zorundayız.

FARKLI YOL HARİTASI:

Rehineler olduğu için farklı yaklaşmıştık. Bazı medya mensupları, "Başbakan iken şöyle diyordu, şimdi böyle diyor" diye yazıyor. Sırtınızda küfe yok, rahatsınız. Bizim sırtımızda küfe, sorumluluk var. Bunun idraki içinde "Sağ salim 49 rehinemizi kurtaracağız. Ondan sonraki yaklaşım, yol haritamız farklı olacak" dedik. Şimdi farklı yol haritası çalışmaya başlıyor. Biz güçlü bir ülkeyiz. Esasen yeni Türkiye, gücünü, potansiyelini yeniden keşfeden bir Türkiye'dir.

TAŞ ATMAK DENSİZLİKTİR:

Mehmetçik sınırda mağdur insanların güvenliği için çırpınırken, birilerinin taş
atması büyük densizliktir. Türkiye'nin Kürt kardeşlerimize sınırı açması, çözüm süreci yolunda muhabbeti arttırması gerekirken birileri bundan rahatsız. Tahrik peşindeler. Yurtiçindeki ve yurtdışındaki Kürt kardeşlerim taş atan ellerle, su ve ekmek veren, toprağını misafirine açan elleri birbirinden ayıracaktır. Türkiye devletinin yeni yüzünü, şefkatli, kucaklayıcı, merhametli yüzünü keşfedecektir.

"EY DÜNYA PKK'YA NİYE SESİN ÇIKMIYOR?"

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da başlayan Dünya Ekonomik Forumu'nun "Bölgesel Kalkınma için Kaynakların Ortaya Çıkarılması" başlıklı özel toplantısında da şunları kaydetti:

NİYE AYAKLANMADINIZ?

Şimdi IŞİD terörü çıktı. El Kaide'den Irak'ta ayrıldı, Suriye'de palazlandı, Irak'a döndü. Irak'ın üçte birini işgal etti. Bölgede başka terör örgütleri de var. Ey dünya, IŞİD gibi bir terör örgütü çıkınca ayaklanıyorsun da PKK gibi bir terör örgütü ortadayken niye ayaklanmıyorsun? Ona niye sesin çıkmıyor? Ona karşı niye ortak mücadele verelim demiyorsun? Ben bunu anlamakta da zorlanıyorum. Dünya, siyaset, adalet üzere kurulu olursa onun bir anlamı vardır. Ama siyaset adaletten kopuksa orada bir netice almak mümkün değildir. Şam'da, artık tamamen gayri meşru hale gelmiş rejime gösterilen müsamaha ve kayıtsızlık, ortaya böyle acı bir tablonun çıkmasına zemin hazırlamıştır.

İNGİLTERE'NİN IŞİD KARARI:

Bakın çok enteresan. İngiltere'nin aldığı karar 'Sadece Irak'a ben giderim' diyor.

Peki Suriye'ye niye gitmiyorsun? Biz de Türkiye olarak diyoruz ki 'Hem Irak hem Suriye, sadece Irak olmaz sadece Suriye de olmaz.' Çünkü bölgede bir defa bizim bu terörle mücadeleyi müşterek yürütmemiz lazım. Eğer bunu müşterek yürütmeyeceksek, o zaman siz bu terörün müdahalesini geçici olarak bir bölgeye yönelik yapmış olursunuz.

DÜNYA KÖLELERİ DEĞİL:

Bu dünya, ne salt ABD'nin ne salt Rusya'nın ne salt Çin'in ne salt Fransa'nın ne salt İngiltere'nin kölesi değildir. Bunu görmemiz lazım. Bütün ülkelerin bir defa insan olarak hakları vardır. Dolayısıyla bu demokratik haklarını bir taraftan Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi diyeceğiz, bir taraftan demokrasi diyeceğiz, öbür taraftan demokrasiye yönelik en ufak bir yaklaşım tarzını ortaya koymayacağız.

KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ:

Bir siyasi lider (CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu) daha önce 'Niye duruyoruz' diyordu. Şimdi ise 'Türk askeri oraya giderse biz buna karşı çıkarız' diyor. Böyle saçmalık olur mu? Türk askeri sınırda şu anda ne yapıyor? Suriye'den gelecek olanları engellemeye çalışıyor. Bunu böyle yapacağımıza orada bir güvenli bölgenin oluşmasıyla Suriyeli kardeşlerimizi kendi ülkelerine geçirelim. Aynı şekilde Irak'taki kardeşlerimize gereken desteği verelim. Dolayısıyla bölgeye huzur gelsin.

YOĞUN GÖRÜŞME TRAFİĞİ

Erdoğan, Dünya Ekonomik Forumu toplantısı için İstanbul'a gelen liderlerle görüştü. Erdoğan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelasvili, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ile ayrı ayrı görüştü. Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani'yi de kabul etti.

Kaynak: Yenisafak.com.tr / Güncel

Ekonomi Ekonomi Güncel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title