Haberler

Diyarbakır'da "Ortak Vicdan Anıtı" Kuruldu

Diyarbakır'ın merkez Sur Belediyesi tarafından, geçmiş dönemlerde yaşayan halkların acılarını temsil eden "Ortak Vicdan Anıtı" kuruldu.

Diyarbakır'ın merkez Sur Belediyesi tarafından, geçmiş dönemlerde yaşayan halkların acılarını temsil eden "Ortak Vicdan Anıtı" kuruldu. Anıtın açılış töreninde konuşan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, bu coğrafyalarda kimsenin acı yaşamaması gerektiğini söyledi.

Sur Belediyesi tarafından; Kürtler, Ermeniler, Yahudiler, Süryaniler, Ezidiler ve Türkmenler gibi birçok halkın yaşadığı acıları temsil eden 'Ortak Vicdan Anıtı' kuruldu. Sur ilçesi Anzele Mahallesi'nde kurulan anıtını açılışına; Ermeni, Süryani, Alevi, Türkmen halklarını temsil eden kişilerin yanı sıra Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hafize İpek ve çok sayıda davetli katıldı.

Yapılan anıtta; Türkçe, Kürtçe, Ermenice, İbranice ve Süryanice "Acıları ortaklaştırdık ki bir daha acılar yaşanmasın" yazısının yer aldığını anlatan Başkan Demirbaş, törende yaptığı konuşmasında, "Kimse bir daha bu topraklarda acı yaşamasın" dedi. Acılarla yüzleşmenin zamanını geldiğini anlatan Demirbaş, "Bugün insanlık tarihinin utanç sayfalarından günlerin bir daha yaşanmamasından dolayı bir araya geldik. 12 Eylül bütün halklara ve inançlara acıların tattırıldığı bir gündür. O acıları tattıranları, yaşattığı acılarla yüzleştirmenin zamanı geldi. Tarih boyunca bu coğrafyada halklar ve inançlar acılar yaşadı. Artık bizlerin de yaşadığımız ve yaşattığımız acılarla yüzleşme zamanı gelmiştir. İnsan en çok acıdan kurtulmayı acıyla karşılaştığı günü ister. Artık bu irade ve bu istenç hepimizde var. Biz eskisi gibi değiliz ve olmayacağız da. Çünkü bizler tarihimizden dersler çıkardık. Tarihimize özeleştirisel bakıyoruz. Kazanacağımız yer yine tarihin derinlikleridir. Bu anlamıyla zafer tarihte gizlidir. Biz bu halkların evlatları olarak, bize bu acıları yaşatan egemenlere rağmen bir arada yaşayacağız ve artık birbirimize acı yaşatmayacağız. Egemenlerin tetikçisi olmayacağız. Bundan dolayı tarihe özeleştirimizi veriyoruz. Artık hepimiz, bu acıları yarıştırmak yerine, acıları ortaklaştıracağız. Bize bu acıları yaşatan, egemenlerin de yaşattığı acılarla yüzleşmelerini sağlayacağız. Dönüştürmek istiyorsak, önce dönüşüyoruz ve dönüştürüyoruz. Bugün artık egemenlerin bütün bu halklardan özür dileme zamanı gelmiştir. Türkiye'de bu halklara yaşatılan acılar için özür dileyin diyoruz. Biz tarihsel özeleştirimizi buradan veriyoruz, sizlerin de vermesini istiyoruz. Biz bütün bu acıların ortak paydası olarak, herkesin vicdanına seslenerek, empati kurun diyoruz. Kimse bir daha bu topraklarda acı yaşamasın" dedi.

"ARTIK EVLATLARIMIZIN NE DAĞDA NE DE KARAKOLLARDA ÖLMESİNİ İSTEMİYORUZ"

Konuşmasında çözüm sürecine de değinen Demirbaş, evlat acısını artık yaşamak istemediklerini dile getirdi. 8 aydır bir çatışmasızlık ve çözüm süreci yaşadıklarını belirten Demirbaş, "Artık cenazeler gelmiyor. Bu sürecin devam etmesini istiyoruz. Artık evlatlarımızın ne dağda, ne ovada ne de karakollarda ölmesini istemiyoruz. Kimsenin de evlatlarımızı öldürmesini izin vermelerini istemiyoruz. Her ölen yüreğimizde bir parça götürüyor. Kim olursa olsun, ölen yüreğimizde bir parçayı götürüyor. Bize geçmişte bu acıları yaşatanların, bugün bize evlat acısını yaşatmasını istemiyoruz" diye konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından davetliler tarafından kurdele kesim töreniyle anıtın açılışı yapılarak tören son buldu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Abdullah Demirbaş Sur Belediyesi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title