Haberler

Cindoruk: Bu Yasa Hukuksuz Bir Yasa, Fermandır

Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği'nin (KYÖD)düzenlediği 'Anayasa' konulu panele konuşmacı olarak katılan TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, MİT mensupları için çıkarılan yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 7 saatte onaylanmasını eleştirdi.

Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği'nin (KYÖD)düzenlediği 'Anayasa' konulu panele konuşmacı olarak katılan TBMM eski Başkanı Hüsamettin Cindoruk, MİT mensupları için çıkarılan yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 7 saatte onaylanmasını eleştirdi. Cindoruk, bunun hukuksuz bir yasa, ferman olduğunu savunarak, "Cumhurbaşkanı 7 saatte gözlüklerini bulamaz, nerede kaldı da o büyük zabıtların, o genişletilmiş müzakereleri, komisyon sorularını okudu ve onayladı" dedi.

KYÖD Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen panele, Cindoruk'un yanı sıra, İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof.Dr. Kemal Alemdaroğlu ve İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ferit İlsever konuşmacı olarak katıldı. Hüsamettin Cindoruk, son günlerdeki anayasa çalışmalarını ve MİT müsteşarları için çıkarılan yasayı eleştirdi. Cindoruk MİT müsteşarları için çıkarılan yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 7 saatte onaylanmasını eleştirerek şöyle konuştu:

"MİT mensuplarını yargının denetiminden uzak tutan yasa, hukuken bir yasadır. Ama fiilen bir yasa değildir. Hukuksuz bir yasa, fermandır. Üstelik 7 saat içinde Cumhurbaşkanının böyle bir yasayı okumadan, gerekçelerini görmeden, meclis zabıtlarını bulamadan imza etmesinide yadırgadım. 7 saatte Cumhurbaşkanı gözlüklerini bulamaz. Nerede kaldı da o büyük zabıtları, o genişletilmiş müzakereleri, komisyon sorularını okudu. Belli ki tamamen bir teorik hareketle karşı karşıyayız. Cumhurbaşkanı ve iktidarın özdeşleştiği, somut deliliyle karşı karşıyayız."

Anayasa değişikliğine de değinen Cindoruk parlementonun bir anayasa değişikliğine girmesini olumlu karşıladığını söyledi. Cindoruk şöyle devam etti:

"Anayasa değişikliği için oluşturulan metodoloji ve sonuçlarını hiç bir evhama kapılmadan irdelemekte fayda var. İlk olarak, Türkiye'de bulunan iktidarın ülkede demokratik, katılımcı, özgür vesayet üzerine olan bir vesayet anayasası yapma konusunda samimi mi? Burada iktidarı yargılamak ve tartışmak istemiyorum. Ama bu soru zihinlerde var. 2008 yılında gerçekleştirilen referandumdaki anayasa değişikliği samimi değildir. Krizleri birlikte getirdi. Yargıyı böldü, yargı anlaşmazlıklarını ortaya çıkardı ve daima yeni kanunlarla takviye edilerek bir yargı bloğuyla şarşı karşıyayız. Bu yargı bloğu kendi içinde de yetkin değildir. Savcının savcıyı tutukladığı, savcının savcının yetkilerini aldığı, savcının başka savcıyı tayin ettiği ve davaların belli aşamalarında yargıya müdahale ettiği bir dönem. O yetmiyormuş gibi son çıkan kanunlada yasama organı ya da iktidar çokluğu yargıya müdahale etmektedir."

MB,OU(MB/İD) - Kocaeli / İzmit

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Üniversitesi Hüsamettin Cindoruk Abdullah Gül Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title