Haberler

Bosna'da Koriçanske Stiyene Kurbanları Anıldı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Anma töreninden detaylar- Bosna Hersek Toplama Kampı Mağdurları Birliği Başkanı Yasmin Meşkoviç'in konuşması - Vedo Karabaşiç'in konuşması Bosna'da Koriçanske Stiyene kurbanları anıldı- Bosna Savaşı sırasında Travnik kenti yakınlarındaki Koriçanske Stiyene bölgesinde öldürülen 200 toplama kampı mağduru için anma töreni düzenlendi- Toplama kamplarında oğlunu kaybeden Karabaşiç: - "Oğlumla aynı kampa esir alınmıştık. O gün, ben de o otobüse binmek istedim ama izin vermediler.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Anma töreninden detaylar- Bosna Hersek Toplama Kampı Mağdurları Birliği Başkanı Yasmin Meşkoviç'in konuşması - Vedo Karabaşiç'in konuşması Bosna'da Koriçanske Stiyene kurbanları anıldı- Bosna Savaşı sırasında Travnik kenti yakınlarındaki Koriçanske Stiyene bölgesinde öldürülen 200 toplama kampı mağduru için anma töreni düzenlendi- Toplama kamplarında oğlunu kaybeden Karabaşiç: - "Oğlumla aynı kampa esir alınmıştık. O gün, ben de o otobüse binmek istedim ama izin vermediler. Sadece genç ve yaşlıları aldılar" Bosna savaşı sırasında ülkenin merkezindeki Vlaşiç Dağı yakınlarında yer alan Koriçanske Stiyene bölgesinde katledilen 200 Boşnak ve Hırvat için anma töreni düzenlendi.Koriçanske Stiyene'de toplanan kurban yakınları, sivil toplum örgütü üyeleri ve diğer vatandaşlar, katliamın 23. yılı vesilesiyle düzenlenen törende, katledilen 200 kişi için dua etti, katliam yerine öldürülen 200 kişinin anısına kırmızı çiçek bıraktı.Bosna Hersek Toplama Kampı Mağdurları Birliği Başkanı Yasmin Meşkoviç, törende yaptığı konuşmada, Bosna Savaşı sırasında bölgede 657 toplama kampının açıldığını anımsatarak, yaşananların tekrarlanmaması ve burada hayatını kaybedenlerin bir an önce mezarlarına kavuşmasını temenni ettiğini söyledi.- Sadece genç ve yaşlıları götürdülerToplama kamplarında oğlunu kaybeden Vedo Karabaşiç, oğlundan sadece birkaç kemik parçasına ulaşabildiğini ifade ederek, "Oğlumla aynı kampa esir alınmıştık. O gün, ben de o otobüse binmek istedim ama izin vermediler. Sadece genç ve yaşlıları aldılar" dedi.Düzenlenen anma etkinliği kapsamında, 21 Ağustos 1992 günü sırtlarından vurulan 200 kişinin anısına ayrıca, kayalıkların yakınlarındaki Travnik kentinde bir çeşme ile anıt açıldı.- OlayPriyedor'daki Trnopolye toplama kampından Travnik kentine götürülen Boşnak ve Hırvatlar, 21 Ağustos 1992 yılında, Koriçanske Stiyene'de (Koriçanske Kayalıkları) Sırp birliklerince kurşuna dizilip, kayalıklardan aşağıya düştüler. Vurulmadan önce aşağıya atlayan ve böylece hayatta kalmayı başaran 12 kişi ise savaştan sonra Lahey'deki mahkemece yargılanan Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karaciç'in davasında tanıklık yapmıştı. Koriçanske Stiyene'de 21 Ağustos 1992'de katledilenlerin 118'inin kalıntıları bulundu. Katliamın faili 12 kişi, Bosna Hersek ve Uluslararası Ceza Mahkemeleri tarafından toplam 210 yıl hapis cezası ile cezalandırılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Saraybosna Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title