Haberler

Başbakan: "Terör, Göçün Kontrol Edilemez Faturası"

Başbakan Erdoğan, Göç Nedeniyle İstanbul'un Büyük Bir Köy Haline Geldiğini Belirterek, Terörün Göçün Kontrol Edilemez Bir Faturası Olduğunu Söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un büyük bir köy haline geldiğini belirterek, "Terör, göçün kontrol edilemez faturası" dedi. Başbakan Erdoğan, KÖYDES ve BELDES kapsamında yapılacak yatırımların denetlenmesi için özel birim kurulması talimatı verdi. Erdoğan, 81 il valisine seslenerek, telefonunun 24 saat açık olduğunu, yatırımlara ilişkin sorunlarda kendisini aramalarını söyledi.

KÖYDES kapsamında 2006 yılına ilişkin çalışmaların ve 2007 yılına ilişkin planlara ilişkin bilgilendirme toplantısına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve 81 ilin valisi katıldı. Toplantıda konuşan Başbakan Erdoğan, kırsal kalkınmanın önemine dikkat çekerek, göçe maruz kalan şehirlerin büyük birer köy olduğunu kaydetti. İstanbul'un büyük bir köy haline geldiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, "İstanbul'da doğmuş büyümüş bir vatandaş olarak söylüyorum. İstanbul'a nakil ilmühaberi girilmeli dediğimde gazetelere vizeyle mi girilecek başlıkları atıldı. 'Başbakansın yap' diyorlar. Bunun için toplumsal ve kurumsal mutabakat gerekir" dedi. Göçün faturasını İstanbul'un ödediğini kaydeden Başbakan Erdoğan, "Göçün durdurulamadığı bir noktada ağır bir durumla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Terör, göçün kontrol edilemez faturası. Buna el koymalıyız" diye konuştu. İstanbul'a gelenlere, "Niye geldin? İşin var mı? Yoksa neden geldin? Onların geldikleri yerlerin yaşam koşullarını düzeltmeliyiz" açıklamasını yaptı. Turgut Özal döneminde köylere enerji ve iletişim konusunda ciddi yatırımların yapıldığını anımsatan Başbakan Erdoğan, "Ama bu yeterli değil. Enerji ihtiyacı arttı. Elektriğin bir hafta kesildiği modern bir ülke yok. Köylerimizin yanında olacağız" değerlendirmesini yaptı.

Yerel yönetimlerin güçlenmesinin devletin zayıflaması şeklinde yorumlanmaması gerektiğini kaydeden Erdoğan, bunun toplumun güçlenmesi olduğunu anlattı. KÖYDES projesine 2007 yılında BELDES'i de eklediklerini belirten Erdoğan, bu çalışmaların kırsal kalkınma hamlesi olduğunu söyledi. Kırsal alanların değer üreten yapıya kavuşturulmasının önemli olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, "21'inci yüzyılda suyu olmayan köyler olması kabul edilemez" dedi.

"SUİSTİMALLERİ ÖNLEYELİM"

KÖYDES'in ilk adımı su ve yol bölümünün 2007 sonuna kadar bitmesi gerektiğini belirten Başbakan Erdoğan, yatırımların kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Erdoğan, DPT ve ilgili kurumlarla dün yaptığı toplantıda yatırımların denetimi için bir birim oluşturulması talimatı verdiğini söyledi. Erdoğan, "Parayı gönder Ankara'dan takip et olmaz. İş böyle yürümez. 2-3 kişilik ekiplerle arazilerde rasgele denetimler yapılmalı" diye konuştu. Bir çok yerde yapılmayan şeylerin parasının verildiğini kaydeden Erdoğan, "Tarım Bakanı'na da söyledim. Eskiden ürüne değil araziye yardım veriliyordu. Şimdi ürüne veriyoruz. Destekleri birleştirdik. Suistimalleri önleyelim. Zafiyetler azalsın" dedi.

YOL YAPIMLARI HEMEN BAŞLASIN

Mahalli İdareler Genel Müdürü Ercan Topaca, 2007 yol çalışmalarına Nisan ayında başlayacaklarını söylerken, Başbakan Erdoğan ise "hemen başlayın" talimatı verdi. Yol genişletme çalışmalarına hemen başlanmasını isteyen Erdoğan, makinelerin geceleri de çalışması gerektiğini ifade etti.

Geçen yıl TÜPRAŞ'tan alınan asfaltın yetişmediğini belirten Başbakan Erdoğan, gerekli olması halinde ithal yoluna gideceklerini söyledi.

TELEFONUM HER ZAMAN AÇIK

Başbakan Erdoğan, 81 il valisine ve kaymakamlara seslenerek yatırımların takip edilmesini istedi. Başbakan Erdoğan, telefonunun 24 saat açık olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Telefonum 24 saat açık. Bakan gücenir mi diye düşünmeyin. Bakan'a ulaşamayan beni arasın. Bu işleri çözmek zorundayız. Vali arkadaşlarım gündüz telefonum özel kalem müdürü ya da şoförümde. Geceleri yastığımın yanında durur."(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title