Haberler

Babacan: "Tüm Dostlarımızdan Beklediğimiz Destek ve Dayanışmadır" (2-son)

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, "Avrupa Birliği, ABD ile Pek Çok Ülke Tarafından Resmen Terör Örgütü Olarak Kabul Edilmiş Olan PKK'ya Karşı Tüm Dostlarımızdan Beklediğimiz Destek ve Dayanışmadır" Dedi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan "Avrupa Birliği, ABD ile pek çok ülke tarafından resmen terör örgütü olarak kabul edilmiş olan PKK'ya karşı tüm dostlarımızdan beklediğimiz destek ve dayanışmadır" dedi.

İkinci Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler toplantısı sonuç bildirgesinin açıklanmasının ardından Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, basın toplantısı düzenledi. Yerli ve yabancı gazetecilerin katıldığı toplantıda konuşan Babacan, toplantının hem yüksek katılım düzeyi ve sonuçları açısından son derece başarılı geçtiğini söyledi. Babacan, toplantı sonuç bildirisinin kapsamlı ve pratik sonuçlar içerdiğini belirterek, bildirinin Irak'ın ulusal birliği ve toprak bütünlüğü gibi bir takım temel ilkelerin müktesebatını oluşturduğunu kaydetti. Türkiye'nin 2003 yılında başlattığı Irak'a komşu ülkeler toplantılarının Irak halkının istikrarı, huzuru ve yeniden yerleşik kılma çabalarına etkin biçimde katkıda bulunmayı amaçladığını vurgulayan Babacan, bugünkü toplantıda çıkan bildirinin bu yönde atılmış olumlu bir adımı ifade ettiğini dile getirdi.

Bildiride alınan kararların toplantının amacına ulaştığını ortaya koyduğunu kaydeden Ali Babacan, bildiri metninde terörle mücadele konusunda güçlü ifadelerin yer aldığını, bunun ise önemli gelişme olarak değerlendirdiklerini söyledi. Babacan, bildiride ayrıca, Irak'ın tahrip olan kültürel mirasını, BM, İslam Konferansı Örgütü ve Arap Birliği ülkeleri tarafından yeniden ayağa kaldırılması konusunun da yer aldığını ifade etti.

Babacan, toplantıya katılanların tümünün Birleşmiş Milletlerin Irak'ın siyasi sürece etkin şekilde dahil olmasını desteklediğini belirterek, yapılan toplantıların bundan sonra daha bir kurumsal yapı ve yeni mekanizmayla devam edeceğinin de altını çizdi.

Toplantı çerçevesinde çeşitli ikili ve üçlü görüşmeler yapıldığını, Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler toplantısının üçüncüsünün ise Kuveyt'te yapılması kararı alındığını söyleyen Babacan, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Babacan, bir gazetecinin "Irak hükümetinin sunduğu yeni öneriler bize tanıdık geliyor. Daha önce de sunulmuştu. Önerileri tatmin edici buluyor musunuz, sınır ötesi operasyon gerektirmeyecek boyutta mıdır?" sorusu üzerine, "Öneriden öte tedbir demekte fayda görüyorum" diye yanıtladı. Babacan, yanıtının devamında, terörle mücadelenin pek çok yolu bulunduğunu, mücadelenin enstrümanlarını "siyasi diyalog, diploması, ekonomik araçlar, sosyo kültürel araçlar ve askeri araçların" oluşturduğuna dikkat çekerek, "Şu anda Türkiye için bütün bu araçlar masadadır" dedi. Bu araçların ne zaman, nasıl kullanılacağı ve kullanılıp kullanılmayacağının ise bir stratejik mesele olduğuna işaret eden Ali Babacan, şöyle konuştu:

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title