Haberler

Anayasal Sürece Katılımda "Kadın Platformu"

Ka-der Başkanı Hülya Gülbahar, Anayasa'da Kadın-erkek Eşitliği Hükmüne Yer Verilmemesinin Kabul Edilemez Olduğunu Söyledi.

KA-DER Başkanı Hülya Gülbahar, Anayasa'da kadın-erkek eşitliği hükmüne yer verilmemesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER) Başkanı Hülya Gülbahar, Taksim Hill Hotel'de bir basın toplantısı düzenleyerek yeni Anayasa taslağına ilişkin görüşlerini belirtti. Anayasa'nın görevinin, cinsiyet temelli, doğrudan ve dolaylı her türlü ayrımcılığı yasaklamak ve kadınların en temel insan haklarından faydalanabilmeleri için fırsat eşitliğini sağlamak olduğuna dikkat çeken Gülbahar, Türkiye'de kadın ve erkek eşitliğinin hem yasalar tarafından garanti altına alınması hem de uygulamada

gerçek ve eksiksiz eşitliğin sağlanması için Anayasa'nın, 'kanun önünde eşitlik' maddesinin, sonuçlarda eşitliği ve fiili eşitliği sağlayacak şekilde düzenlenmesini talep ettiklerini aktardı. Türkiye'nin 50-100 yılını belirleyecek anayasada kadın-erkek eşitliği hükmüne yer verilmemiş olmasının kabul edilemez olacağını söyleyen Gülbahar, kadın ve erkek eşitliği ilkesinin tüm dünyada ve uluslararası sözleşmelerde garanti altına alınan anayasal bir düzenleme olduğunun altını çizdi. Kadınların örgütlü olarak

anayasa hazırlama sürecine katılması amacıyla 86'dan fazla kadın örgütünün katılımıyla ''Anayasa Kadın Platformu'' oluşturulduğunu açıklayan KA-DER Başkanı, platform olarak Türkiye'nin "sivil anayasa" tartışmaları içinde olmasını önemsediklerini söyledi. Gülbahar ayrıca, sivil toplum örgütlerinin bu sürece katılımını ve bütün sürecin de tartışmaya açılmasını istediklerini dile getirdi.

KA-DER Başkanı Gülbahar, türban konusunda bir soru üzerine, bu yöndeki tartışmaların Anayasa süreci içinde netleşerek toplumun bu konuda uzlaştığı bir konu haline gelmesini istediklerini belirtti. Gülbahar, "Platformda genel eğilim, kılık ve kıyafet konusunun anayasalarla düzenlenecek bir konu olmaması gerektiği yönünde. Bu konuda ilgili yasal düzenlemeler yeter. Kılık ve kıyafet konusu hiçbir yerde anayasal düzenleme değil, Türkiye'de de olmaması gerekiyor" diye konuştu.

(CİN-ED-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title