Haberler

Ahmet Vefik Alp: Türkiye'de Yapıların Yüzde 50'si Çarpık, Çürük ve İllegal

Yüksek Mimar Ahmet Vefik Alp, Türkiye'deki yapıların yüzde 50'sinin çarpık, çürük ve illegal olduğunu belirterek, "Kentsel dönüşümden ziyade önce depremle ilgili zihinsel değişim gerekli" dedi.

Yüksek Mimar Ahmet Vefik Alp, Türkiye'deki yapıların yüzde 50'sinin çarpık, çürük ve illegal olduğunu belirterek, "Kentsel dönüşümden ziyade önce depremle ilgili zihinsel değişim gerekli" dedi. Ak Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır da "Çadırlarda olan üzücü olaylar iki otelimizin ikinci depremde çökmesi bizi üzdü. Bundan sonra birincisi hasar tespiti konusunda eksikliklerimiz olduğunu öğrendik. Van depremi bunu öğretti" diye konuştu.

Kayseri'de düzenlenen 'Deprem İnsan ve Yapı" konulu toplantıya TBMM Bayındırlık İmar Ulaştırma Komisyonu üyesi Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, Yüksek Mimar Ahmet Vefik Alp, Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof.Dr. Kadir Dirik, ODTÜ İnşaat Mühendisi Prof.Dr. Ahmet Yakut, Jeoloji Mühendisleri Odası2. Başkanı Hüseyin Alan katıldı.

Ağırlıklı olarak Van depremi sonrası ortaya çıkan durumun gözden geçirildiği toplantıda konuşan Pelin Gündeş Bakır, hükümetin depremdeki insan kayıpları, afet yönetimindeki sorunlarla ilgili önlemler almakta kararlı olduğunu söyledi. Ulusal deprem çalışmasının kademeli olarak yürürlüğe konulduğunu belirten Bakır, "AFAD'ın kurulması da çok önemlidir. Marmara depreminde merkezi hükümet 3 gün deprem bölgesine ulaşamadı. Hükümetimiz bu depremde Van'a çok çabuk ulaştı. Başbakanımız ve bakanlar gerekli yöneticiler bölgedeydi" dedi. Çadır yangınları ve ikinci depremde iki otelin çökmesinin kendilerini üzdüğünü belirten Pelin Gündeş Bakır, "Bundan sonra birincisi hasar tespiti konusunda eksikliklerimiz olduğunu öğrendik. Van depremi bunu öğretti. Hasar tespitinin mühendislerimize ve üniversitedeki öğretim üyelerine iyi öğretilmeli. Taşıyıcı sistemde kılcal çatlama bile varsa orta hasarlı sınıfına konulmalı kapısına kırmızı kağıt asılıp mühürlenmelidir" diye konuştu.

Kentsel dönüşüm konusunda her ilin ilçenin konumunun farklı olduğunu kaydeden Bakır, "Farklı reçeteler getirilmeli. Yapı denetiminde müteahhitler kendilerini denetleyecek şirketleri kendileri seçiyorlar. Bunun önüne geçilmelidir" dedi.

"TERÖRE 40 BİN DEPREME 30 BİN KAYIP VERDİK"

Ahmet Vefik Alp de konuşmasına depremle ilgili eleştirilerinin mevcut hükümete yönelik olmadığını ve Cumhuriyet döneminin tüm hükümetlerini ilgilendiren yetersizlikler nedeniyle çok insan kaybı verildiğini anlattı. Alp, şunları söyledi:

"Son yıllarda teröre 40 bine yakın depreme de 30 bin insanımız kurban gitti. Türkiye'nin iki önemli milli konusu haline geldi terör ve deprem. Türkiye bir çok alanda ileri gitti, Avrupa'ya duruş sergiliyoruz. Lider rolü kapmak üzereyiz. Ama, kentleşme ve yapılaşma konusunda maalesef ilkel durumdayız. İstanbul gibi bir kentin yapısının yüzde 75'i illegal. Bu bizim büyük ayıbız. Türkiye'nin yarısı, bir şekilde ya çarpık ya çürük ya da illegal yapıda" diye konuştu.

KIRSAL ALANDA DA DÖNÜŞÜM PLANI UYGULANMALI

Jeoloji yüksek mühendisi Prof.Dr. Kadir Dirik de yerleşim birimlerinin yerlerinin iyi seçilmediğini, eski bataklıkların, çürük zeminlere yapılar kondurulduğunu belirterek "Türkiye'de, 4.4 veya 4.7 şiddetindeki deprem bile bina yıkıyor. Öncelikle kentlerin yanı sıra kırsal alanda da iyi yapılanma içinde olmalıyız.Yoğunluk az olduğu için ölüm az oluyor ama köyler ortadan kalkıyor" dedi.

Prof. Dr. Dirik, Van ve Erciş'te çadırkentlerin yerinin iyi planlanmadığını ve durumlarının içler acısı olduğunu sözlerine ekledi. - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title