Merkez Neyi Sadeleştirecek?

Gizmen NALBANTLI
Gizmen NALBANTLI
Araştırma Uzmanı - / Işık Menkul Değerler
28 Ara 2015 Pazartesi

Merkez Bankası bizim beklentimize paralel olarak faizlerde değişikliğe gitmedi. Karar sonrası açıklamalarda, sadeleşme adımlarına önümüzdeki toplantıdan itibaren başlayabileceğini ifade edilmesi önemli. Siyasi taraftan gelen baskılar ile faiz artışını erteleyen Merkez Bankasının artık çok fazla bir seçeneği kalmadı. Merkez aldığı kararla daha önce FED faiz artışından sonra faiz artırma sözünü tutmadı. Kuşkusuz bağımsızlık tartışmalarının devamı gelecek. Piyasada gösterge faiz yüzde 11’e yakın, Mevuat faizleri yüzde 11-12 civarında. Merkez faizi düşük tutarak bankaları ucuz fonlamaya devam ediyor.


Merkez Bankası’nın izleyeceği VIX nedir?


Oynaklıkya takip edilen VIX endeksi piyasada koku endeksi olarak bilinir. S&P500 hisse opsiyon fiyatlarını kullanan VIX, opsiyon fiyatlarının volatilite ile ilişkisinden piyasanın 30 günlük oynaklık beklentisini ölçüyor.


Özellikle kriz zamanları veya dünyayı etkileyecek jeopolitik olaylarda yükselen endeks Ağustos ayında Çin endişeleriyle birlikte sert bir şekilde yükselmişti.Merkez Bankası FED’in faiz artışı ile endekste düşüş görüldüğünü ve oynaklıktaki düşüşün kalıcı olması halinde sadeleştirme adımlarına başlayabileceğini ifade etmişti.



Merkez VIX diye bir şey çıkardı fakat ben bir korelasyon göremedim. Yurtdışında volatilite düşük kalsa da içeride ne olacağı belli değil. Rusya olayı çıktı piyasada volatilite yükseldi. Merkez Bankası’nın VIX ve MOVE endekslerini ön planda tutmasına anlam veremedim.


Politika ve Kısa Vadeli Faiz Oranları



Kaynak:TCMB


Sadeleşme nasıl olacak ?


Koridorun alt bandı denilen olay Merkez'in borçlanma faizi. Merkez borç alırken bu faizi ödüyor gibi düşünelim. 1 haftalık repo denen faiz Merkez Bankasının “Politika Faizi”dir. Üst band ise gecelik borç verme faizi. Merkez piyasayı fonlarken politika faizi (yeşil) ile gecelik borçlanma faizini (mavi) kullanıyor. 


Piyasaya verilen paranın bir kısmı politika faizinden bir kısmı da gecelik borçlanma faizinden oluşuyor. Hangi faiz oranından ne kadar verdiği önemli çünkü faizleri farklı. Dolayısıyla piyasa verdiği paranın maliyetini bu ikisinin ağırlıklı ortalaması gibi düşünelim. Buna da ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti diyoruz. Bankaların para bulma maliyeti gibi düşünebiliriz. Bankalar ne  kadar yüksek faizden borçlanırsa o kadar yüksek faizle kredi verir. Ne kadar ucuza bulursa o kadar ucuz. Haliyle piyasa faizlerini belirleyen asıl faiz oranı ortalama fonlama maliyeti. Cuma günü yüzde 8.86’ydı. Grafiğe ortalama fonlama maliyetini de koyalım (siyah).


Politika ve Kısa Vadeli Faiz Oranları


TCMB Ortalama Fonlama MaliyetiGecelik BorçlanmaGecelik Borç Verme1 Haftalık Repo


 


Kaynak:TCMB


Merkez Bankasının sadeleştirme dediği, politika faizini ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine yaklaştırmak. Yani aslında fonlama maliyetini yükseltecek her hamle faiz artışı, düşürecek her hamle ise teorik olmasa da faiz indirimi olarak düşünülebilir. Bunun için bantlarla oynamaya ihtiyacı olacak. Ama günün sonunda bizi ve piyasayı ilgilendiren fonlama maliyetinin kaç olacağı. Sadeleştirme hamlesinin diğer amacı ise üst ile alt arasındaki mesafeyi azaltmak olduğunu söyleyelim.


Biz karar sonrası bankaların para bulma maliyetinin değişip değişmediğine bakacağız. İkincisi koridorun üstünün değişip değişmeyeceği. Sadeleşmeyi yaparken üst bandı indirmek kur baskısının yoğun olduğu bu günlerde fonlama maliyetinin yükselebileceği en son noktayı indirmek olur. Bu hamle kurda yukarı yönlü harekete neden olur. Üstü yukarı çekmek de tam tersi. Alt band ve politika faizini yukarı çıkararak yapılması en doğru seçim olarak görünüyor.


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,3287 -0,12 23:58
Euro Euro 34,6867 0,26 23:58
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,4893 -0,02 23:58
BIST 100 BIST 100 10.277 0,67 18:10
BIST 50 BIST 50 9.078 0,63 18:10
BIST 30 BIST 30 11.148 0,53 18:10
Gram Altın Gram Altın 2392,9 -0,18 23:58
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3817 -0,12 23:58
Yarım Altın Yarım Altın 7634 -0,12 23:58
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16113 0,19 12:58
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"