Her Yerde Gap Var!

Aydın Eroğlu
Aydın Eroğlu
Stratejist Borsa Analizci
10 Haz 2015 Çarşamba

 Salvatore Adamo'nun seslendirdiği ''Her yerde kar var, kalbim senin bu gece!'' şarkısının namelerinde kara dikkat çektiği gibi, ben de BIST için ''Her yerde gap var'' diye hepinizin dikkatini oluşan gap'lere çekmek istiyorum!


        Seçim öncesinde seçimlerin risklerine ısrarla dikkat çektiğimi ve bu nedenle de ciddi bir nakit varlıkla seçim sonuçlarının beklenmesi gerektiğini yazdığımı biliyorsunuz. Ancak seçim sonrasındaki ilk günün fiyat düşüşlerine bakınca anlaşılan o ki, seçim sonuçlarından çıkabilecek risklerden bizim gibi çekinenlerin oldukça az olduğunu görüyoruz. Yoksa hemen hemen tüm BIST hisselerinde bu denli sert fiyat düşüşleri ve çok sayıda taban fiyat oluşmazdı. 


        Neyse, en azından biz doğru strateji yapanlar tarafında olduğumuz için, bu düşüşten sonra hisselerimizi satıp çıkalım mı diye düşünenlerden değil de, acaba artık alışa geçsek mi diyenler tarafındayız. İşte bu noktada sizlerle düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. 


        Seçimden evvel meclise dört parti girmesi halinde, iktidar partisinin oy kaybı ile koalisyon risklerine dikkat çekip, bu ihtimal gerçekleşirse kurlarda sert yükseliş ve buna karşılık BIST için de sert düşüşler beklediğimi yazmıştım. Bu beklentim aynen gerçekleşti. Öyle ki, BIST'de yaşanan düşüşler nedeniyle endeks dahil, hemen hemen tüm hisselerde gap denen, teknik olarak sonrasında kapanmasını beklediğimiz, bir önceki seansın kapanışı ile bir sonraki seansın açılışı arasında işlem görmeden geçilen fiyat boşlukları oluştu. Bu fiyat boşlukları bu sefer aşağı yönlü oluştuğu için de, oluşan gap'lerin fiyatların yukarı çıkması halinde kapanacağını bilmenizi isterim. 


        Ayrıca, seçimlerden evvel yazılarımda seçim sonuçlarından çekindiğimi belirtsem de, ülkede 2001'de yaşadığımız gibi büyük bir ekonomik kriz beklemediğimi yazdığımı da biliyorsunuz. Bu görüşümü aynen korumaya devam ediyorum. Şimdi sorun şu; içinde bulunduğumuz hükümet krizi bir şekilde kurulacak bir hükümet alternatifi ile aşılabilecek mi, yoksa hükümet kurulamadığı için yeni bir erken seçime gitmek zorunda mı kalacağız? 


        Ben Ak Partinin de içinde bulunmadığı bir hükümet alternetaifinin çok zor olduğunu düşünüyorum. Bunun nedenlerini de dün yazdığım ikinci beklentim yazımda (Erken Seçime Hazır Olun!) detaylı bir şekilde izah etmiştim. Bu nedenle hükümet kurulacaksa, başbakanlık Ak Parti genel başkanının olacağı bir koalisyon ya da Ak Partinin azınlık hükümeti şeklinde olacaktır diye düşünüyorum. 


        Peki Ak Partinin azınlık hükümetini ya da koalisyon hükümetini kim destekler, ya da içinde bulunabilir?  % 5 barajının kaldırılacağı taahütü gibi bazı taahütlerin verilmesi halinde HDP desteklemez mi diye sorarım! Ya da benzer bazı bir şekilde MHP'nin aynı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı seçimde olduğu gibi desteği sağlanamaz mı? Bu ihtimaller yabana atılmayacak kadar güçlü ihtimallerdir. Ancak sonrasında kurulacak hükümetin başarısız olması halinde bu hükümetin kurulmasını sağlayan diğer parti kimse, bundan zarar görecektir düşüncesindeyim.


        Bu süreci etkileyecek önemli bir etken daha olacaktır. Bu da yeni seçilmişlerin, en azından millet vekili emeklilik haklarını elde edecek kadar görev yapmadan yeni bir erken seçim istemeyecek olmalarıdır. Başbakan Davutoğlu da yeni bir erken seçimi istemeyecek safta yer alacaktır. Çünkü bu tabloda hükümet kurabilirse, başbakanlığı süreceği gibi, genel başkanlığı da devam edecektir. Ancak erken seçime gidilmesi halinde her iki sıfatının da devamı riske girecektir.


       Ancak erken seçimi isteyeceklerin de olacağını göz ardı etmemek gerekir! Üç dönem kuralı nedeniyle bu seçimde aday olamamış eski ağır topların hepsi yeni bir erken seçime daha istekli olacaklardır diye düşünüyorum. Böylece bir dönem aday olmadıkları için, yeniden aday olabileceklerdir.


       İşte böyle bir tabloda hükümet kurulabilecek mi, yoksa erken seçim mi olacak sorusunun cevabına göre BIST hakkıdaki kararlarımız da etkilenecektir. Her türlü hükümet kurulması halinde BIST pozitif tepkiler verecektir. Hatta dün oluşan gap'lerin boyutu nedeniyle, bazı hisseler tavan olarak bu tepkilerini göstereceklerdir. Ancak hükümet alternatiflerinin muhakkak Ak Partili olacağını düşünüyorum. Ak Partinin olmadığı hükümet senaryolarının ise dün izah ettiğim risklerden dolayı cumhurbaşkanından destek görmeyeceği görüşündeyim. Bu nedenle de Ak Partisiz bir hükümet seçeneği benim için çok düşük bir ihtimaldir. 


       Şimdi en can alıcı soruya geliyoruz! Hükümet kurulacak mı, yoksa erken seçim kararı mı alınacak? Ben erken seçim ihitmalini kuvvetli görüyorum. Ancak sizler farklı düşünüyorsanız ve alım yapmak istiyorsanız, şunu bilin derim! Diyelim ki alım yaptınız ama hisseleriniz düştü. Dün oluşan gap'ler bir şekilde kapanacaktır. O nedenle alım yaparak kısa vadede yanlış da yapmış olsanız, sonrasında teknik olarak aldığınız hisselerdeki bu gap'ler kapandığı takdirde, karlı duruma geçme ihtimalinizin olduğunu bilmelisiniz. Ancak, erken seçim kararı alınacak bir süreç yaşanırsa, bu takdirde BIST'in 73.500'de bahsettiğim desteğine ve belki de daha da altına inme riski olduğunu bilmenizi isterim. BIST böyle bir düşüş yaşarsa, gap oluşturdu dediğimiz hisselerin genelinde yeni düşüşler görülecektir. Muhtemelen de dün gördükleri düşük fiyatlardan daha da düşük fiyatları görebilirler.


        Yani gap'ler teknik olarak sonrasında kapanması beklenen seviyelerdir ama öncesinde gap seviyesine göre oluşan fiyat açıklığının yaşanacak gelişmelerle daha da artabileceğini bilmenizi isterim. Dünkü düşüşle birlikte içi alım yapmak için kıpır kıpır olan arkadaşlarımıza olası ihtimalleri izah ettim. Bu anlattıklarıma göre alım kararı alacaksanız da, boştaki nakit varlığınızın tamamı ile alım yapılmasını doğru bulmam. Erken seçim seçeneğini de düşünerek, bir kısım varlıklarınızı nakit tutmanızda yine de fayda olur öngörüsündeyim. Bu piyasa hükümet kuruldu, kurulamıyor spekülasyonlarıyla daha çok dalgalanabilir diye düşünüyorum. Siz bakmayın liderlerin ılımlı konuşuyor olmalarına. Hükümet pazarlıkları başladığında, ortaya atılacak şartları görünce tavırlar çok değişebilir.  


         Yani dün 75.268 seviyesini gören BIST sonrasında yaşanan tepkiye bakıp da kaçırdık diye üzülmeyin. Hükümet kurulursa evet dünkü fiyat seviyelerini kaçırmış olursunuz. Ama hükümet kurulamaz ve erken seçim kararı alınırsa, kaçırdım dediğiniz fiyatlar bile yüksek kalabilir! Ancak bir çok hissedeki bu fiyat düşüşlerinin siyasi spekülasyonların yarattığı olumsuz etki nedeniyle oluştuğunu, bu siyasi belirsizlik ortamı çabuk düzelirse çabuk, daha uzun sürede düzelirse de, daha uzun sürede de olsa tersine döneceğini ve çok ciddi getiriler oluşacağını düşündüğümü ifade etmek isterim. Tüm sorun hükümet ya da erken seçim ihitmallerine göre değişebilecek piyasa şartlarını doğru tahmin edebilmektir. Pazarlıklar bizlerle yapılmadığı için, bu ihtimalleri nokta tahminle bilebilmek mümkün değildir.


         Ama öyle ya da böyle seçim riski nedeniyle nakit bekleyenler BIST için 10 Bin puanlık bir avantaj elde etmişlerdir. Hisselerin tekniklerine göre ya da, siyasi ihtimallere göre yeni hisse öngörülerimi her an paylaşmaya başlayabileceğim gibi, beklemeyi ya da kısmi öngörüler ile izlemeyi de düşünebilirim. Bu ortamda öngörüde bulunmanın benim için de dikkat çektiğim hususlar nedeniyle çok zor olduğunu bilmenizi isterim. Açık öngörülerimizde bulunan hisselerdeki fiyat beklentilerimiz geçerli olduğu için, artık ben almak istiyorum diyen arkadaşlarımız bu hisseleri her zaman referans alabilirler.  


            NOT: Yazı 9 Haziran Salı, 08:46'da www.borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır! BIST ve hisselere ait gap seviyelerini Destek-Direnç Tablomuzdan görebilirsiniz!


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,4878 0,33 15:50
Euro Euro 34,7522 0,60 15:50
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,5950 0,31 15:46
BIST 100 BIST 100 9.545 0,15 15:30
BIST 50 BIST 50 8.436 0,18 15:34
BIST 30 BIST 30 10.319 0,39 15:30
Gram Altın Gram Altın 2490,5 1,12 15:46
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3968 0,30 15:46
Yarım Altın Yarım Altın 7937 0,30 15:46
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 17262 -0,91 15:45
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"