Önemli Dirençler Yine Test Ediliyor!

Aydın Eroğlu
Aydın Eroğlu
Stratejist / Borsa Analizci
14 May 2015 Perşembe

 Borsa, kurlar ve faiz pozitif bir yarışma yaşıyor. BIST Nisan ayında yaptığım uyarılardaki direnç seviyelerine yeniden gelmiş durumda. ''BIST'deki Coşku Nereye Kadar Sürebilir?''  ve ''BIST Önemli Dirençlere Geldi!'' başlıklı yazılarımda şu an gelmiş olduğumuz dirençlere dikkat çekip, seçimlerden önce 86.728 seviyenin geçilmesini beklemediğimi yazmıştım. Hatta 86.000 seviyesi geçilmeye başlandığında kar realizeleri yapıp, seçim öncesi en az % 50 nakit varlıkla sonuçları görmek daha az riskli olacaktır diye uyardığımı biliyorsunuz.


          Nitekim öyle de oldu. Endeks tam dediğim seviyeden kar satışlarına tabi olup, 81.754'e kadar düzeltme yaşadı. Buraya kadar hepsi gayet güzel. Zaten bunları da tahmin etmiştik. Sonrasında ise gelecek tepkinin sadece yükseliş tepkisi olarak kalmasını beklediğimi ve 84.000 civarı(Biraz altında) seviyelerin yukarı geçilmesini beklemediğimi yazmıştım. İşte bundan sonrasında yanıldığımı görüyoruz! Bankalar dahil bir çok hisselerde alımlar sürdü. BIST yeniden Nisan ayında dikkat çektiğim önemli dirençlere gelmiş bulunuyor. Bu pozitif ayrışma yaşanırken, aynı zamanda kurlar ve faiz de düşüyor. Hatta Dax'da ciddi realizeler olmasına, ABD 10 ve 30 yıllık tahvil faizlerinin artmasına rağmen bu görüntüler yaşanıyor.


          Peki neden? Cari denge rakamlarımız da beklentilerden kötü geldi. Ratingçilerden TL'nin değer kaybının sürmesi halinde bankaların karlarının eriyeceği uyarıları yapılıyor. Buna rağmen BIST yükseliyor, kurlar ve faizler düşüyor neden? Muhtemelen benim çekindiğim seçim riskleri konusunda oluşan havadan kaynaklanıyor. Yani, seçimden Ak Parti'nin tek başına iktidar oyunu koruyarak çıkacağı beklentileri nedeniyle pozitif ayrışmanın olduğunu düşünüyorum. Eğer dediğim gibi bu nedenle pozitif ayrışma yaşıyorsak, bu gayet normaldir. Çünkü hatırlarsanız yazılarımda en çekindiğim risk olarak seçim sonuçları ve riskli sonuçların yaratacağı yansımalardan korkuyordum. Muhtemelen alım yapan yabancılar ve yerli yatırımcıların da benzer korkularından sıyrıldıkları için bu pozitif ayrışma yaşanıyor görüşündeyim.


         Peki şimdi ne yapacağız? Vallaha sizi bilmem ama benim ne yapacağımı biliyorsunuz. Ben düşüş sonrasında yeniden pozisyon alınması fırsatlarını kaçırmış olsam da, yine de seçim sonuçlarını görmeyi bekleyeceğim. Sonuçta bir stratejik karar aldım. Seçim sonuçlarını görmek istiyorum dedim. Şimdi yaşanan pozitif hava nedeniyle henüz seçim sonuçlarını görmeden niyet değiştirmek olmaz. O zaman bu strateji olmaz. Stratejiler yalnış olabilir ama yine de kişilerin hareket planlarında önemli yer tutması gerektiğine inanıyorum. Yani, ben en başta söylediğim yerdeyim. Bu seviyeler tam direnç seviyeleri.


         Ben Yine Realize Yapılması Görüşündeyim!
         BIST olarak yeniden önemli direnç seviyelerine geldiğimiz için, kar realizasyonu yapılması görüşündeyim. Ancak, olur da bu dirençleri geçtik, o zaman ne olacak? Bu sorunun cevabını da yazımın başında verdiğim linkleri tıkladığınız zaman göreceksiniz. 86.754 seviyesi geçilirse gidilebilecek üst dirençler paylaştığım linklerde ve Destek-Direnç Tablomuzda görülüyor. Bu seviyelere gider miyiz? 86.754 geçilirse 90.000'e kadar aradaki her seviyeyi teknik olarak görmemiz mümkün.


         Kim bilir, belki de uyardığım dirençler bu sefer kırılır ve üst hedeflere giden bir BIST görebilirz. Ben düşüncelerimi, teknik ihtimalleri paylaştım. Karar artık sizlerin. Herkes kendi kararını kendi görüşlerine göre alacaktır. Kararlarınızda kazançlı çıkmanızı dilerim.
      Saygılarımla


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,5564 0,04 06:00
Euro Euro 34,8618 0,09 06:00
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,5280 -0,02 06:00
BIST 100 BIST 100 9.645 0,00 18:10
BIST 50 BIST 50 8.516 0,00 18:10
BIST 30 BIST 30 10.430 0,00 18:10
Gram Altın Gram Altın 2429,3 0,00 06:00
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3876 -0,04 06:00
Yarım Altın Yarım Altın 7751 -0,04 06:00
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16647 -1,42 16:48
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"