Haberler

Türkiye-Romanya İş Forumu

Güncelleme:

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi'ni kurma kararı aldıklarını belirterek, "1,5 günde 250 firmamız üyelik başvurusunda bulundu.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi'ni kurma kararı aldıklarını belirterek, "1,5 günde 250 firmamız üyelik başvurusunda bulundu. Bu, iş dünyasının dijital teknolojilere ilgisini gösteren önemli bir parametre." dedi.

DEİK tarafından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Romanya Başbakan Yardımcısı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sorin-Mihai Grindeanu'nun katılımıyla Türkiye-Romanya İş Forumu düzenlendi.

Türkiye-Romanya 27. Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı kapsamında düzenlenen forumun açılışında konuşan DEİK Başkanı Olpak, sabahtan bu yana iki ülke heyeti arasında toplantılar gerçekleştirildiğini, sorunlardan çok fırsatların konuşulduğunu söyledi.

Olpak, iki ülke arasındaki 10 milyar avroluk ikili ticaret hacmi hedefine yaklaşıldığını ve yeni hedeflerin konulmasını beklediklerini ifade ederek, salgın sonrası Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın tedarik zincirinin önemini bir kez daha gösterdiğini kaydetti.

Bu süreçte enerji, sağlık, gıda ve tarım, bilgi teknolojileri ile savunma sektörlerinin öneminin daha iyi anlaşıldığını belirten Olpak, yeşil ekonomi ve dijital ekonomi kavramlarına işaret etti.

Olpak, 148'inci iş konseylerini kurma kararı aldıklarını belirterek, "DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi... 1,5 gün önce bu kararı ilan ettik. 1,5 gün içerisinde, bu sabahki rakamları alamadım, 250 firmamız üyelik başvurusunda bulundu. Bu, iş dünyasının dijital teknolojilere ilgisini veya nasıl baktığını gösteren önemli bir parametre." diye konuştu.

"Romanya'da 16 bin 842 Türk ortaklı şirket bulunuyor"

Romanya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mihai Daraban da iki ülke arasındaki ithalat ve ihracata doğrudan yatırımların eklenmesi halinde 10 milyar dolarlık ticaret hedefinin aşıldığını aktararak, Romanya'da 16 bin 842 Türk ortaklı şirket bulunduğunu, önemli rakama ulaşan doğrudan yatırım yapıldığını söyledi.

Karadeniz'de yapılabilecek muhtemel iş birliklerine değinen Daraban, Köstence Limanı ve enerji alanındaki iş birliklerinin önemine işaret etti.

Daraban, Romanya'daki yabancı yatırımcılar arasında en iyi ilişkilerde bulundukları ülkelerden birisinin de Türkiye olduğunu, Türkiye ile sadece ekonomik değil, dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin de bulunduğunu anlattı.

"İkili ticaret hacminde yıl sonunda 10 milyar avroya ulaşacağız"

DEİK Türkiye-Romanya İş Konseyi Başkanı Ömer Süsli ise iki ülke arasında köklü ilişkilerin yanı sıra son dönemde bölgede güçlü bir ortaklık sergilendiğini ifade etti.

Güçlenen iş birliğinin dostluğa katkısına değinen Süsli, "İki ülke arasındaki ikili ticaret hacminde hedef 5 yıl önce 10 milyar dolar olarak belirlenmişti. O zaman çoğu iş adamımıza ve devlet yetkilimize bu hedef yüksek gelmişti. Ancak biz Cumhurbaşkanımızın belirlediği hedefe kısa sürede ilerledik. Bu yılın sonunda 10 milyar avroyu geçeceğiz. Bu müjdeyi vermek istiyoruz." diye konuştu.

Daha güçlü iş birlikleri için yapılması gerekenlere işaret eden Süsli, enerji ve müteahhitlik alanlarına önem verilmesi, üçüncü ülkelerde iş birliği hususunda daha proaktif adımlar atılması, yeşil enerji alanında ortaklıklar geliştirilmesi, Romanya'nın Türk turistlere vize kolaylığı sağlaması, tedarik zinciri noktasında iş birliği yapılması çağrısında bulundu.

ASO ile Bükreş Sanayi ve Ticaret Odası arasında iş birliği anlaşması

Açılış konuşmalarının ardından Ankara Sanayi Odası (ASO) ile Bükreş Ticaret ve Sanayi Odası arasında iş birliği anlaşması imzalandı.

Anlaşmaya ASO Yönetim Kurulu Üyesi Aytaç Muhittin Dinçer ile Bükreş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Iuliu Stocklosa imza attı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Togo Cumhuriyeti Romanya Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title