Haberler

Tpao, Karadeniz'den Sonra, Bu Sene de Akdeniz'de Gaz ve Petrol Arayacak

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (Tpao) Genel Müdürü Osman Saim Dinç, Türkiye'nin Bu Sene Akdeniz'in Hem Sığ Hem de Derin Sularında Doğalgaz ve Petrol Aramalarına Başlayacağını Belirterek, Antalya Açıkları ve Kıbrıs'ın Batısında da Yoğun Sismik Araştırmalara Başlayacaklarını Bildirdi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Osman Saim Dinç, Türkiye'nin bu sene Akdeniz'in hem sığ hem de derin sularında doğalgaz ve petrol aramalarına başlayacağını belirterek, Antalya açıkları ve Kıbrıs'ın batısında da yoğun sismik araştırmalara başlayacaklarını bildirdi.

Kıbrıs Rum Kesimi'nin Doğu Akdeniz'de petrol arama isteği ile gündeme gelen ve yoğun tartışmalara neden olan Akdeniz'de gaz ve petrol aramaları ile ilgili olarak, TPAO'dan da önemli açıklamalar geldi. Yunan Elefterotipiya Gazetesi de, İngiliz petrol sektörü dergisi Rigzone'de yer alan bin analizi yayımlamış ve Mersin Körfezi ile Kıbrıs'ın kuzeyi arasında zengin petrol yatakları olduğunu ileri sürmüştü. 'www.enerjiajansi.com' isimli internet sitesine açıklamalarda bulunan TPAO Genel Müdürü Osman Saim Dinç, Akdeniz'in sığ sularında Antalya Körfezi ve İskenderun Körfezi'nde geçen 20-25 yıl içinde TPAO ya da TPAO-yabancı şirket ortaklığı ile yürütülmüş bir takım çalışmalar olduğunu bildirdi. Bu çalışmalar çerçevesinde yapılan bazı sondajlarda gaz keşfi yapıldığını, ama projeye devam edilmediğini belirten Dinç, bazı sondajlarda da bir miktar petrol keşfi yapıldığını ancak değişik nedenlerle programın yarım kaldığını kaydetti.

2004 ve 2005'te Karadeniz'i boydan boya çok yoğun olarak taradıklarını ve yoğun bir data oluşturduklarını belirten Dinç, bu datalarla Hopa'dan başlayarak Trabzon, Rize, Samsun, Sinop, Zonguldak ve İstanbul'a kadar olan bölgede hem 12 milin içinde hem de derin sularda petrol ve gaz potansiyeli tespit ettiklerini söyledi. Bunun üzerinde ileriye dönük olarak önümüzdeki yıllarda çok daha büyük ve pahalı sondaj ve sismik programlarını yürütme stratejisini geliştirdiklerini kaydeden Dinç, "Aynı benzer stratejiyi bu sene itibariyle Akdeniz'e taşıyoruz. Ege Denizi'nde Gökçeada taraflarında bu sene sismik programlarımız var. Orada da aramalara başlıyoruz. Akdeniz'de ise iki kulvarda yürüyeceğiz. Antalya, İskenderun ve Mersin Körfezi'ndeki sığ sulardaki çalışmalarla ilgili geçen 25 yılın hepsini bir araya getirdik ve uluslararası ihale prosesi önümüzdeki aylarda başlatıyoruz. Yabancı ortaklarla beraber o sığ sulardaki petrol ve gaz aramalarını beraber götüreceğiz. İkinci kulvarda ise Akdeniz'in derin sularına açılıyoruz. Bu sene Akdeniz'de yoğun bir sismik programı başlatıyoruz. İnşallah Kıbrıs'ın batı taraflarında, Antalya'nın açıklarından Mısır'a doğru çok yoğun bir bölgeyi bu sene sismiklerle tarıyor olacağız. Akdeniz'in hem sığ sularında hem derin sularında önümüzdeki yıllarda yoğun olarak çalışıyor olacağız. Geçen üç yıl içinde Karadeniz'de yaptığımız konsepti Akdeniz'e taşıyarak önümüzdeki yıllarda da yoğun bir şekilde çalışmayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

(MÜG-MAY-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title