Haberler

Merkez'in faiz açıklamasında dikkat çeken detay: Gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaştık

Güncelleme:

Politika faizini yüzde 45'e yükselten Merkez Bankası'nın açıklama metninde dikkat çeken detaylar yer aldı. Açıklamada, "Kurul, gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilecektir." denildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faizi yüzde 42.50'den yüzde 45'e yükseltti. Açıklamada, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceği belirtildi.

FAİZ, 250 BAZ PUAN ARTIŞLA YÜZDE 45 OLDU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 45 seviyesine çıkardı. Açıklama metninde ise önemli bilgiler yer aldı.

"GEREKLİ PARASAL SIKILIK DÜZEYİNE ULAŞILDI"

Gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığı belirtilen açıklamada, "Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine ulaşıldığını ve bu düzeyin gerektiği müddetçe sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ise parasal sıkılık gözden geçirilecektir." denildi.

"KARARLAR, ENFLASYONU GERİLETECEK ŞEKİLDE BELİRLENMEYE DEVAM EDECEK"

Metin şu ifadelerle devam ediyor: "Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmasının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Kurul, sadeleştirme süreciyle uyumlu şekilde, kredi arzında ve mevduat faizinde gözlenebilecek oynaklıklara karşın, makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasını destekleyecektir. Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla, kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlemeye devam edecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir."

Gözde Nur Bayar
Haberler.com - Ekonomi

Merkez Bankası Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (14)

Muhalif:

Boş muhabbet borç varken üretim yoksa istediğin kadar sıkılaştır bu saatten sonra savaşlar çıkıp dünya nüfusunun azalması lazım . Başka çaresi yok

68
39
yanıtYanıtla
Emin Urhan:

Yapay et süt yumurta geliyor dünya nüfusu arttıracaklar

yanıt8
yanıt15
Serkan Kaplan:

sık kafana ne duruyorsun

yanıt58
yanıt16
ekaf paseh:

o sizden dolayı değil kimsenin ekonomiye güveni kalmadı hayatta kalmak dışında para harcamıyoruz

83
10
yanıtYanıtla
gunay yanug:

emeklilerden sıkılık .... vay be göz göre göre seçimi kaybedecekler

44
14
yanıtYanıtla
Serhat Güneş:

Seçimi kaybetmezler boşa heveslenmeyin emeklinin maaşına memur kadar zam yapıldı zaten maaş yeterli düzeyde

yanıt1
yanıt14
Serhat Güneş:

Konunun emeklilerle bir ilgisi yok memurla aynı zam yapıldı emeklilere şu anki mevcut maaş ülke şartlarına göre yeterli seçimi kaybetmeyecekler sadece bazı büyük sehirler gider o kadar

yanıt2
yanıt9
murat:

FAİZ ARTIKÇA DOLAR EURO YÜKSELİYOR BU NASIL Bİ TUTARSIZLIK.TERSİ OLMASI LAZIM DI.

50
6
yanıtYanıtla
Serhat Güneş:

Ekonomi okumanız lazım anlamak için yorulmayin

yanıt2
yanıt10
Güray Dilli :

%45 yıllık faiz , yabancını Türk tahvil ve bonolarına ilgisi demektir. Gelecek parayla da kuru tutarlar.... mı...

32
5
yanıtYanıtla
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title