Haberler

Kriz Gerillaları

Kriz Nedeniyle İhracatta Avrupa, Rusya ve ABD Pazarı Daralınca Birçok Türk Şirketi Bölgelere Özel Üretim Sayesinde Afrika ve Körfez Ülkelerine İhracat Yapmaya Başladı.

Kriz nedeniyle ihracatta Avrupa, Rusya ve ABD pazarı daralınca birçok Türk şirketi bölgelere özel üretim sayesinde Afrika ve Körfez ülkelerine ihracat yapmaya başladı.

Türk İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2009 zirvesinde Türk firmalar çöl ve dağ koşullarına uygun 4X4 multi truck araçtan safari takım elbiseye kadar yenilikçi ürünlerle 135 ülkeden gelen 2 bin 300 yabancı işadamını tavlamaya çalışıyor.

 

Dünya Ticaret Merkezi'nde dün kapılarını açan zirvede kurulan 400 standda ürünlerini sergileyen firmalar, Körfez ve Afrika bölgesinden gelen yatırımcıları cezbetmek için bölgeye özel ürünlerle iş kovalıyor. Zirvenin iş potansiyelinin 7 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

 

Zirvenin açılışında konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 5 milyar doların üzerinde ihracat yaptığı ülke sayısının 200'e ulaştığını söyledi. Perşembe günü yeni bir istihdam paketini de açıklayacağını kaydeden Erdoğan, yeni teşvik paketiyle istihdamda yeni bir dönem başlatacaklarını belirtti. Erdoğan şöyle devam etti: "Türkiye krizi en çabuk atlatıp büyüme sürecine giren ülke olarak ön plana çıkacaktır. İhracat yeniden yükselişe geçecek. Biz bizimle iş yapmak isteyene kapımızı ağzına kadar açarız Gönlümüzü kapımız açarız. Ülkemizde taş üstüne taş koyanı başımız gözümüz üzerinde taşırız. paranın dini milleti ırkı vatanı yoktur. Para civa gibidir. uygun şart neredeyse oraya gider."

 

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise, "Krizin fırsata dönüştürülmesi açısından tüm ülkelerin işbiriği ve koordinasyonuna ihtiyacı var" dedi. Zirvede 55 bin ikili görüşmenin yapılacağını belirten TUSKON Başkanı Rızanur Meral da, özellikle KOBİ'lerin yurtdışında yatırım yapması ve yeni projeler üretmeleri için özendirilmesi gerektiğini söyledi. Meral, "Büyük şirketler Afrika'da yatırım yapmak istemez. Bizim gidip Anadolu'daki şirketleri özendirmemiz gerek. Hükümetten 3-5 milyar dolarlık bir paket çıkar ve bunu Afrika kıtasına yatırımda uzun vadeli bir kredilendirme imkanı yaratılırsa, Türkiye'de inanılmaz bir iş hacmi oluşur" dedi.

 

Zirvenin Türk ihracatçısı için önemli bir açılım yaratacağını ifade eden Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de, "İlk 3 aylık rakamlara bakılırsa Afrika'ya ihracatımız 2.4 milyar dolar, Avrupa'ya ihracatımız ise 9.9 milyar dolar. Bundan sonrası için de bu bölgeye ihracatın gelişerek büyümesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

 

Dubai'den zirveye büyük ilgi

Fuara Türk firmalarıyla birebir görüşmek için geldiğini ifade eden Dubai Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulrahman Saif Algurair, Türkiye'deki iş imkanları hakkında geniş bilgi alıp Dubai Ticaret Odası temsilcilerine bilgi vereceğini söyledi. Ortadoğu'nun en büyük ticaret odasının Dubai Ticaret Odası olduğu bilgisini veren Algurair, "Türk işadamlarının Dubai'de çalışmalarını kolaylaştıracak imkanlar sunmak istiyoruz. Dubai 2 milyardan daha fazla insana hitap ediyor. Gıda, turizm, tekstil gibi her türlü alanda çalışma yapılabilir. Yedek parça üretiminde hızlıca kontak kurabileceğimiz hızlı çalışabileceğimiz firmalar arıyoruz" dedi. Algurair, Dubaili 100 bin firmayı temsil ettiğini kaydetti.

 

75 AFRİKALI 4X4 İÇİN SIRADA

Zirvede görücüye çıkan Türk yapımı ilk 4X4 mini kamyon olan Turkar, en yenilikçi ürünlerden biri oldu. Hisarlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Fazlı Türker, bu yıl 300 adet üretmeyi planladıkları Turkar marklı multi traktörün distribütörlüğünü almak için Afrikalı 75 firmanın görüşme talep ettiğini belirtti.

 

PENTİ KÖRFEZİ GÖZÜNE KESTİRDİ

Genellikle Balkanlar, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Azerbaycan İran, Irak, Rusya gibi yakın ülkelere satış yapan Öğretmen Çorap, Penti markasıyla yurtdışında mağazalar açmaya başladı. Öğretmen Çorap İhracat Müdürü Nedim Levi, "Krizde ihracatımız yüzde 30 düştü. Ama yeni pazarlarla bu açığı kapatacağız" dedi.

 

SARAR ORTADOĞU'YU EŞARPLA AÇACAK

Altı ay önce eşarp üretmeye başlayan Sarar, yurtdışı pazarlar için görücüye çıktı. Bu sezon iç piyasada 100 bin adet eşarp sattıklarını belirten Sarar Eşarp Pazarlama ve Satış Müdürü Ömer Özsoy, "Bu etkinliğe eşarp ve ev tekstilini ön plana çıkarmak, yeni alıcılar bulmak için katıldık. Daha çok İslam ülkelerine yöneleceğiz" şeklinde konuştu.

 

ALFEMDO, FASLA GÖRÜŞME YAPIYOR

Alfemo Pazarlama Müdürü Süleyman Zoral, Alfemo'nun yurtdışındaki 25. mağazasını Yunanistan'da açacağını söyledi. 59 ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan Zoral, "Biz yakın pazarlarda konsept mağazalar kurmayı seviyoruz. Kuzey Afrika'da Fas ile görüşmelerimiz var. Bu fuardaki iş bağlantılarıyla Güney Afrika'ya da gireceğiz" dedi.

 

SAFARİ ÜRÜNLER AFRİKA'YI TAVLADI

Afrika'dan gelen işadamlarına yönelik ürünlerini sergileyen Entro, toptan alımlar için iş bağlantıları kurmaya çalışacak. Yeni bir marka olduklarını belirten Entro Giyim'in Sahibi Yalçın Taş, "Erkek giyimde Kuzey Afrika bizim için önemli bir pazar oldu. Biz de fuar için bu ürünlerimizi ön plana çıkardık. Onların zevkine uygun ürünler yer alıyor" diye konuştu.

 

TAT'IN ROTASI BATI AFRİKA

5 kıtada 80 ülkeye ihracat yapan TAT Makarnacılık, hedefine Afrika'yı da koydu. TAT Makarnacaılık İhracat Müdürü Emre Binici, "Körfez ülkeleri ve Kuzey Afrika'ya ihracatımız vardı. Şimdi Tanzanya, Moritanya gibi Batı Afrika ülkelerine ihracat yapmak istiyoruz. Kenya, Kongo, Nijerya gibi orta Afrika ülkeleri de yine hedeflerimiz arasında. 3 günde 60 kadar firmayla görüşeceğiz. Yüzde 50'siyle iş bağlantısı gerçekleştiririz diye düşünüyorum" dedi.

 

CARLO POTTİ, KENYA YOLCUSU

Erkek giyim üreterek Ortadoğu ve Afrika pazarına ihracat yapan Carlo Potti, Afrika pazarına yöneldi. Carlo Potti Sorumlusu Barış Çeviker, "Kenya'da bir fuara da katılacağız bu ay. Oradaki bağlantılarımızı kuvvetlendireceğiz. Bu bölgeden firmalarla kendi ürünlerimizi satmayı önce planlıyoruz. Orada perakende mağazacılığın ardından distribütörlük vermeyi düşünüyoruz" dedi.

 

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title