Haberler

Kısa vadeli dış borç stoku mayısta 123,5 milyar dolara geriledi

Güncelleme:

Türkiye'nin kısa vadeli dış borç stoku, mayıs sonu itibarıyla 2019 yıl sonuna göre yüzde 0,1 oranında azalışla 123,5 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2020 mayıs kısa vadeli dış borç istatistiklerini açıkladı. Buna göre; mayıs sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2019 yıl sonuna göre yüzde 0,1 oranında azalışla 123,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku yüzde 2,1 oranında azalarak 55 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 16,8 oranında azalarak 49,1 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Bankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli krediler, 2019 yıl sonuna göre yüzde 5,8 oranında azalarak 7,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Banka hariç yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesabı yüzde 0,2 oranında azalarak 21 milyar dolar, yurt dışı yerleşik bankaların mevduatı da yüzde 18,2 oranında azalışla 11,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ayrıca, yurt dışı yerleşiklerin TL cinsinden mevduatları geçen yıl sonuna göre yüzde 13,2 oranında artışla 15,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Diğer sektörler altında yer alan ithalat borçları, 2019 yıl sonuna göre yüzde 14,7 oranında azalarak 43,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

KAMU BANKALARININ BORCU ARTTI

Borçlu bazında incelendiğinde, tamamı kamu bankalarından oluşan kamu sektörünün kısa vadeli borcu 2019 yıl sonuna göre yüzde 2,6 oranında artarak 25,7 milyar dolar olurken, özel sektörün kısa vadeli dış borcu yüzde 13,0 oranında azalarak 78,4 milyar dolar oldu.

Alacaklı bazında incelendiğinde, özel alacaklılar başlığı altındaki parasal kuruluşlara olan kısa vadeli borçlar yıl sonuna göre yüzde 19,7 oranında artarak 54,7 milyar dolar, parasal olmayan kuruluşlara olan borçlar yüzde 11,9 oranında azalarak 68,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. 2019 yıl sonunda 67 milyon dolar olan kısa vadeli tahvil ihraçları yüzde 149,3 oranında artışla 2020 mayıs sonu itibarıyla 167 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde resmi alacaklılara olan kısa vadeli borçlar 323 milyon dolar olarak gerçekleşti.

BORÇLANMANIN BÜYÜK KISMI DOLA BAZINDA

2020 mayıs sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stokunun döviz kompozisyonu yüzde 41,8'i dolar, yüzde 28'i euro, yüzde 14,1'i TL ve yüzde 16,1'i diğer döviz cinslerinden oluştu. 2020 mayıs sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 169,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Söz konusu stokun 16 milyar dolarlık kısmı, Türkiye'de yerleşik bankaların ve özel sektörün yurt dışı şubeleri ile iştiraklere olan borçlarından oluşmaktadır. Borçlu bazında değerlendirildiğinde, toplam stok içinde kamu sektörünün yüzde 23,2, Merkez Bankası'nın yüzde 11,4, özel sektörün ise yüzde 65,4 oranında paya sahip olduğu gözlendi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (7)

xLi:

Arkadaşlar bilmeyenlere söyleyim sonra ekonomik yorum yapın: borçlar borç ile ödenir dünyanın sistemi budur. Abdnin dahi bi ton borcu vardır dünya gelirinden çok insanlar borçludur. Sistem budur yani borçluyuz battık bittik diye bir durum yok bunlar tamamen siyasidir. Eğer dünyanın toplam yıllık gelirini ve dünyanın borcunu araştırırsanız göreceksiniz ki zaten birileri parayı cebinde tutuyor geri kalan herkes borçlu devletler de borçlu. Türkiye batmıyor sakin olun biraz bilgi edinin dolara göre vs ekonomi yorumu yapanlar boşa konuşmasın hepimizin ilk okul matematiği var biliyoruz yani 6 katı vs olayını mesele o değildir bilmeyen artık ilk okul matematiğiyle ekonomi yorumlamasın!

7
23
yanıtYanıtla
aleksanyan:

iç piyasa da likidite sorunu var ve döviz girişi yok 10 sene içinde venezuela olunca abd japonya vs dersin ilkokul matematiğin ile . . Piyasada olmayan hayali para dönüyor hükümet de hala beton ve tatil kredisi dağıtsın :D iç piyasada dönen para ile döviz açığını kapatırlar (!)

yanıt3
yanıt0
Memleketim:

Borc yigidin kamcisidir.

6
7
yanıtYanıtla
Salako:

Xli, Biz az mi borc aliyoruz yani? O xaman bizde alamanya amerka kadar borc alalim bizde zengin olalim. Hadi herkes kredi ceksin, hemen bankaya gidip ihityac kredisi ve ev kredisi hatta araba kredisi cekecem. Zengin mantigi o zaman borclanarak zenginlesecem...

4
0
yanıtYanıtla
Vatandaş:

Üretim veya katma değerli üretim yapmadan, gelirin artması mümkün olmaz, giderek fakirleşiriz, hazır para birgün elbet biter, borcu, borç ile kapatmak, kısır döngüdür, nereye kadar?

0
0
yanıtYanıtla
Gakko:

Bu saaten sonra faiz ayaği yapmayin burda devletin ve milletin ödedigi faizi de bir yazin

0
0
yanıtYanıtla
Gakko:

Dolar borçlan kim bilir ne kadar faiz ödüyor devlet niye burdaki faize niye kimse çare bulmuyor yoksa helal da bizmi bilmiyoruz 120 milyar dolarin faizi aylik en az 2 milyar dolar ey müslümanlar faiz batağinda boğuluyoruz haberiniz varmi

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title