Haberler

İstanbul: Dünya Ekonomik Forumu İstanbul Zirvesi

Mısır Başbakanı Dr. Ahmet Nazif, Avrupa, Amerika ve Türkiye ile Yaptıkları Serbest Ticaret Anlaşmaları'nın Çok Önemli Bir Adım Olduğunun Altını Çizerek, Türkiye ile İmzalanan Anlaşmanın Yürürlüğe Girmesiyle Beraber Çok Önemli Bir Ortaklık Doğacağını Vurguladı. Nazif, "Mısır ve Türkiye Arasındaki Ortaklığı Ortadoğu'daki En Büyük Ortaklık Olarak Görüyorum" Dedi.

Mısır Başbakanı Dr. Ahmet Nazif, Avrupa, Amerika ve Türkiye ile yaptıkları Serbest Ticaret Anlaşmaları'nın çok önemli bir adım olduğunun altını çizerek, Türkiye ile imzalanan anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle beraber çok önemli bir ortaklık doğacağını vurguladı. Nazif, "Mısır ve Türkiye arasındaki ortaklığı Ortadoğu'daki en büyük ortaklık olarak görüyorum" dedi.

Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere beraberindeki heyetle birlikte İstanbul'a gelen Mısır Başbakanı Dr. Ahmet Nazif ve Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Rachid Mohamed Rachid, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ve Mısırla gerek yatırım, gerekse ihracat anlamında ticari bağlantıları bulunan Türk iş adamları ile öğle yemeğinde biraya geldi. Esma Sultan Yalısı'nda düzenlenen yemekte buluşan heyet, 2005 yılının Ocak ayında Mısır ve Türkiye arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri daha iyi noktalara taşınması konusunda önemli bir aşama kaydedildiğini bildirdiler.

Türkiye'nin komşu ülkelerle beraber kalkınma stratejisini topyekün uyguladığını söyleyen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, son yıllarda hızlı bir büyüme gösteren Mısır'ın Türkiye için en önemli komşu ülkelerden birisi olduğunu belirtti. Mısır ve Türkiye Başbakanlarının çabalarıyla imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın önemine değinen Tüzmen, "Bu Anlaşma daha fazla ticaret ve yatırım demek. Mısır ve Türkiye ekonomilerinin umut verici bir gelişmesi var. Bulunduğumuz ortak coğrafyada ülkelerimizi hak ettiği yere getireceğiz" dedi.

Türkiye'nin ticari anlamdaki en önemli partnerlerinden birinin Mısır olduğunu dile getiren TİM Başkanı Oğuz Satıcı da, Mısır Başbakanı'nın ilk defa Türk ihracatçıları ile biraya geldiğini hatırlatarak, bu iş birliğinin artarak devam edeceğini ve Türk-Mısır ortak çıkarlarını dünyaya taşıyacaklarını vurguladı. Satıcı, "Türkiye Asya, Avrupa ve Afrika'da yeni ortaklıklar arıyor. Mısır'da bunlara ilk örneklerden biri. İnsanlarının yapısı ve sektörler olarak birbirine benzeyen iki ülke güç birliği yapabilir. Biz Türkiye olarak, ihracattaki hedeflerimize çevremizdeki ülkelerle birlikte çalışarak ulaşacağız. Bu konudaki ilk ortağımızda Mısır" şeklinde konuştu.

Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerin son derece iyi olduğunu dile getiren Mısır Başbakanı Dr. Ahmed Nazif de, gerek coğrafi, gerek ekonomik, gerekse siyasal anlamda benzer geçmişe sahip iki ülkenin, ekonomik gelişmişliklerini de aynı hızla sürdürerek dünyada önemli bir yere geldiklerini ifade etti. Türkiye ekonomisinin gerçekleştirdiği belirgin gelişmenin herkes tarafından kabul edildiğini belirten Nazif, bu gelişmişlikte ülke ihracatçılarının da büyük katkısı bulunduğunu kaydederek, "İnanıyorum ki Türkiye kısa süre sonra gelişmiş ülkeler arasındaki yerini alacaktır. Biz de 2004'den sonra Türkiye'deki yapılan reformları örnek alarak gerek yerli, gerekse yabancı yatırımcılar için elverişli ortamlar yaratmaya başladık. Vergileri yarı yarıya indirdik, vergiyi düşürünce vergi gelirlerimiz arttı. Gümrük tarifelerini indirdik, yatırımcılar için her türlü uygun ortamı yaratmaya çalıştık" dedi.

Avrupa, Amerika ve Türkiye ile yaptıkları Serbest Ticaret Anlaşmaları'nın çok önemli bir adım olduğunun altını çizen Nazif, Türkiye ile imzalanan anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle beraber çok önemli bir ortaklık doğacağını vurgulayarak, "Mısır ve Türkiye arasındaki ortaklığı Ortadoğu'daki en büyük ortaklık olarak görüyorum. Benzer gelişmeler yaşıyoruz. Mısır ve Türkiye olarak gelişmekte olan çevre piyasalarda gerçek bir ortaklık gerçekleştirebiliriz. Mısır Türkiye'ye bölgemizde ve dünyada her türlü desteği verecektir" diye konuştu.

Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Rachid Mohamed Rachid ise, son yıllarda pek çok Türk işadamının Mısır'a yatırım yaptığını ve bu durumdan son derece mutluluk duyduklarını ifade ederek, iki ülkenin de kazançlı olduğunu, Mısır'da Türk iş adamlarını desteklemek için her türlü kolaylığı sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title