Haberler

İstanbul: Botaş'ın Bilişim Altyapısını Sürat Teknoloji Kurdu

Bilişim Sektöründe Başarılı Çalışmalara İmza Atan Sürat Teknoloji, Bakü-tiflis-ceyhan Boru Hattı'nın Türkiye Bölümünün Temsilcisi Olan Botaş International Limited (Bıl) Şirketinin Bilişim Altyapısını Tamamlayarak Hizmete Sundu.

Bilişim sektöründe başarılı çalışmalara imza atan Sürat Teknoloji, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın Türkiye bölümünün temsilcisi olan BOTAŞ International Limited (BIL) şirketinin bilişim altyapısını tamamlayarak hizmete sundu.

Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın Türkiye kısmının temsilcisi olan BOTAŞ International Limited (BIL) şirketinin, projenin işletmeciliğini gerçekleştirirken ihtiyaç duyacağı bilişim altyapısı, IBM Türkiye Premier Çözüm Ortağı Sürat Teknoloji tarafından profesyonelce tamamlanarak, kesintisiz çalışması sağlandı. Bu proje uluslararası bir projede ihtiyaç duyulan IT altyapının bir Türk firması tarafından gerçekleştirilmesi yönüyle sektör açısından önem taşıyor.

50 MTA (1.000.000 bpd) ham petrolün, bin 76 kilometresi Türkiye'de bulunan Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'den geçen boru hattı vasıtası ile Azerbaycan'dan Türkiye'ye güvenli ve verimli bir şekilde taşınmasını hedefleyen projede, boru hattı Ceyhan'da yeni yapılan bir yükleme iskelesinde son buluyor. 3.4 milyar dolar değerinde bir yatırım olan Bakü-Tiflis-Ceyhan projesi, Hazar Denizi'nde bulunan muazzam enerji kaynaklarını, Azerbaycan'dan başlayıp Gürcistan ve Türkiye üzerinden ham petrol boru hattı ile dünya pazarlarına ulaştırıyor. Bin 776 kilometre boyunca genellikle yerleşim yerlerinden uzak ve zorlayıcı coğrafik yapıya rağmen, Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı, günde bir milyon varil ham petrolü Hazar Denizi'ndeki Azeri Chirag Derinsu Gunashli (ACG) alanı olarak bilinen bölgedeki rezervlerden Akdeniz'e taşıyor.

Hazar Denizi ve Akdeniz arasında tamamıyla karasal bağlantılı ilk boru hattı olması ile Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı, bölgeye ekonomik avantajlar sağlayacak ve Türk boğazları için tehlike arz eden petrol trafiğinin azalmasını sağlayacak.

"Sıfır Hata" ile çalışabilmek için kusursuz bir bilgi işlem altyapısına ihtiyaç olduğunu önceden gören ve planlayan BIL yöneticileri, proje ile elde edeceği avantajları ve beklentileri gerçekleştirebilmek için bu konudaki yetkinliğini kanıtlamış olan Sürat Teknoloji ile yapılan ihale sonucunda çalışma kararı aldı. Anlaşmalar kapsamında, IBM Türkiye Premier Çözüm Ortağı Sürat Teknoloji'den sunucu sistemleri, depolama ve yedekleme sistemleri, veri güvenliği, uzak ara bağlantı, domain yapılanması ve exchange mimarisi ile ilgili tüm donanım ve destek hizmetlerini, fiyat ve performans kriterlerine uygun olarak temin etti. Sürat teknolojinin başarıyla konumlandırdığı IT projesiyle BIL'in kazanımları şöyle sıralanıyor:

"Etki Alanı Yapılanması: Kurulan IBM sunucu sistemleri üstünde MS Domain yapısı oluşturularak tüm kullanıcıların bir çatı altında toplanması ve ortak bilginin paylaşımı sağlandı. Elektronik Posta Sistemi: Cluster mimaride elektronik posta sistemi yeniden inşa edildi. Bu sayede kurum içi ve dışı iletişim hızlandırıldı. Veritabanı Sistemleri: Cluster mimaride kurulan IBM sunucular ile 7/24 çalışabilecek birbirini yedekleyen bir sistem kuruldu. Bu bağlamda istenilen bilgiye ulaşma yolunda süreklilik sağlandı. Depolama ve Yedekleme Sistemleri: Verilere hızlı erişimi sağlamak ve güvenli bir ortam oluşturmak, verilerin düzenli arşivlenmesini sağlamak amacıyla IBM depolama ve yedekleme sistemleri kuruldu. Veri Güvenliği: Firewall sistemleri ile bilginin güvenliği sağlandı. Anti-spam, Url filtreleme ve Antivirüs sistemleri kullanıldı. Bilgiye mekan bağımsız güvenli erişim sağlandı. Kullanıcılar bir seferlik şifrelerle kendilerine özel ve güvenli arayüzlerden mobil olarak kendi bilgi kaynaklarına ulaşabiliyor. Uzak Ara Bağlantı: BIL'in dışarıya açılan kapıları yeniden konfigüre edilerek uzak ara bağlantıları yapılandırıldı. Sistem çalışmasına katkıda bulunmak amacıyla yeni network ürünleri ihale kapsamında konumlandırıldı."

Öte yandan BOTAŞ, Irak petrolünün Ceyhan'a taşınmasını gerçekleştirmek üzere, 15 Ağustos 1974 tarihinde, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) Bağlı Ortaklık olarak kuruldu. Faaliyetlerini 1995 yılına kadar bu konumda sürdüren BOTAŞ, aynı yıl Kamu İktisati Teşekkülü olarak yeniden yapılandırıldı. Faaliyetlerine boru hattı yoluyla ham petrol taşımacılığı ile başlayan BOTAŞ, 1987 yılından itibaren doğal gaz taşımacılığı ve ticareti ile iş kapsamını genişletti; hizmet fonksiyonlarının yanı sıra ticari bir hüviyet de kazandı. Genel Müdürlük yapılanması Ankara'da bulunan BOTAŞ, sahip olduğu petrol ve doğal gaz sistemini seri ve kaliteli bir şekilde işletmek ve faaliyetlerini müşteri odaklı yürütebilmek amacıyla yurt çapında örgütlenme yoluna gitti. BOTAŞ organizasyonel yapılanması petrol ve doğal gaz olmak üzere iki ana başlıkta topladı. Yurt dışında yürütülecek projelerde de etkin olarak yer alabilmek düşüncesinden hareketle 1996'da Botaş International Limited'i (BIL) kurdu. Boru hatları yoluyla petrol taşımacılığını, sahip olduğu derin tecrübe ile uluslararası arenaya taşımasını bilerek, Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı (ITP) yoluyla Ceyhan'a akıttığı petrole Hazar petrollerini de ekledi ve Ceyhan'ı Akdeniz'in Basra'sı haline getirme yolunda kararlı adımlarla ilerliyor.

Vizyonu, bilgi ve teknolojilerini kolay, güvenli, ekonomik ve kaliteli bir şekilde herkes için ulaşılabilir bir hale getirmek olan Sürat teknoloji, insan kaynağındaki birikimlerini müşterileriyle paylaşmak ve bu paylaşımla onların bilişim teknolojisinden daha fazla yararlanmalarını sağlamak amacıyla kuruldu. Ürün ve hizmet satmanın değil, kaliteden ödün vermeden "satış sonraflandı. Elektronik sı destek hizmetleri vermenin önemine inanan şirket, müşteri memnuniyeti, çalışan memnuniyeti ve işveren memnuniyetinin toplamı olan "toptan kalite yönetimi"ni esas alıyor. Türkiye sınırlarındaki büyümesi 1996 yılında Ankara'da başlayan, Haziran 1997'de de İzmir'de, 2006 yılında Orta Asya bölge müdürlükleri açan Sürat Teknoloji'nin merkez ve bölge müdürlüklerinde satışla birlikte teknik servis ekipleri de bulunuyor. 2001 Nisan döneminden itibaren alt gruplar bazında çalışma sistematiğine geçen şirket, 2000 yılından bu yana IBM çözüm ortağı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title