Haberler

Hataylı İşadamlarına Suriye'deki Yatırım Olanakları Anlatıldı

Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Tayfun Kılıç, Suriye'nin Sahip Olduğu Ekonomik Potansiyel Bakımından Türk Yatırımcılar İçin Fırsatlar Ülkesi Olduğunu Söyledi.

Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Tayfun Kılıç, Suriye'nin sahip olduğu ekonomik potansiyel bakımından Türk yatırımcılar için fırsatlar ülkesi olduğunu söyledi.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ATSO), Türkiye ile Suriye arasında serbest ticaret alanı tesis eden ortaklık anlaşmasıyla ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Tayfun Kılıç, Antakya Gümrük Müdürü Lütfü Tayfur ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Aydan Bahadır'ın konuşmacı olarak katıldığı toplantının açış konuşmasını yapan ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, Türkiye ile Suriye arasında serbest ticaret alanı tesis eden ortaklık anlaşmasının Suriye ile mevcut ticari ve kültürel ilişkileri daha da artıracağı inancında olduklarını belirterek, "2006 yılı ocak-eylül döneminde Suriye'ye olan ihracatımız 2005 yılının aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 445 milyon dolar olurken, ithalatımız ise yüzde 30 düşerek 152 milyon dolar olmuştur. Söz konusu anlaşma ile taraflar arasında ticari ilişkiler artacak ve bu olumlu ilişkiler ticaret rakamlarına da pozitif bir şekilde yansıyacaktır" dedi.

Şam Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Tayfun Kılıç da, Ortadoğu'nun içinde bulunduğu koşullar nedeniyle Suriye'nin dünyaya açılabileceği en önemli kapının Türkiye olduğunu ifade ederek, "Yine aynı şekilde Türkiye'nin de bu bölgeye açılabilmesi ve diğer bölge ülkeleriyle ticari ilişkiler kurabilmesi için Suriye önemli bir geçiş noktasıdır. Suriye ekonomik yönden güçlü bir görüntüye sahip değil ancak, sahip olduğu ekonomik potansiyel bakımından yatırımcılar için büyük bir fırsatlar ülkesi konumundadır. Türkiye'nin 2006 yılında Suriye'ye yaptığı ihracat 605 milyon doları bulurken, gerçekleşen ithalat 187 milyon dolara düşmüştür. Suriye'den petrol, mercimek ve pamuk gibi ürünler ithal ederken, bu ülkeye blok mermer, arpa, elyaf, makine, mısır ve tekstil ürünleri ihraç ettik. Yapılan yeni anlaşmalar sayesinde iki ülke arasındaki ticaret koşulları çok daha ileri bir düzeye getirildi ve yeni yasal düzenlemelerle bu ticaret ortamı koruma altına alındı. Yatırımcılar gelişmeleri yakından takip etmeli ve oluşan bu önemli ticaret alanını en iyi şekilde değerlendirmelidir" şeklinde konuştu.

(OK-MT-CC-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title