Haberler

Güneydoğulu İşadamlarından Yatırıma Davet

Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (Dogünsifed) Yönetim Kurulu Başkanı Şeyhmus Akbaş, Son Yıllarda Mısır ve Hindistan Ülkelerine Giden Yatırımcılara Tanınan İmkanların Aynısının Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde Yatırım Yapacak Müteşebbislere de Sağlanması Gerektiğini Söyledi.

Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Şeyhmus Akbaş, son yıllarda Mısır ve Hindistan ülkelerine giden yatırımcılara tanınan imkanların aynısının Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yatırım yapacak müteşebbislere de sağlanması gerektiğini söyledi.

DOGÜNSİFED Başkanı Akbaş, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin makus talihini değiştirmek için yerel dinamikler olarak yıllardan beri büyük çaba içinde olduklarını ifade ederek, "Maddi ve manevi büyük bedel ödedik, ancak gerek imkanlar gerek sosyal şartlar ve gerekse de hükümetlerin yanlış ekonomik politikaları nedeniyle Doğu ve Güneydoğu'da ekonomik gelişme maalesef istediğimiz seviyeye gelemedi. Son zamanlarda özellikle tekstil sektöründe piyasayı Mısır başta olmak üzere Hindistan ve diğer Orta Doğu ülkelerine kaptırmaya başladık. Ülkemizde uygun yatırım imkanı olduğu zaman uzak diyarlara gitmeye gerek yok" dedi.

Yoğun emek sektörü olan tekstilin gelişmesi için bütün şartların bölgede mevcut olduğunu kaydeden Akbaş, "Potansiyelimiz sadece tekstille sınırlı değil. Bölgede tekstil başta olmak üzere turizm, maden ve tarım gibi sektörler gelişmeye elverişli sektörler olarak ön plana çıkmaktadır. Uzun yıllar şiddet olaylarının yaşandığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine, pozitif ekonomik ayrımcılık tanınmasını istiyoruz. Olumsuz şartlar nedeniyle batıya beyin ve sermaye göçüyle birlikte işsiz ve vasıfsız insan göçü yaşandı. Metropollere yaşanan bu göç, beraberinde suç oranını da arttırdı. Öyle ki, gazete ve televizyonlarda gün geçmiyor ki bir fuhuş ya da kapkaç olayı yaşanmasın. Ekonomik düşüşle birlikte olayın bir de böyle sosyal yönü var. Bu göçün durması ve bahsettiğimiz olumsuzlukların sona ermesi, yine bölgemize sağlanacak avantajlara bağlıdır. Bu avantajların sağlanması durumunda bırakın dışa yönelmeyi, bölgemiz Orta Doğu ve Avrupalı'nın dahi çekim merkezi haline gelecek, yatırımla birlikte eğitim seviyesi artacak, toplumda sosyal bir rahatlama sağlanacaktır. Buna inananlar olarak önce bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, ülkenin her tarafını ekonomik olarak dengelememiz gerektiği inancındayız" diye konuştu.

Son yıllarda Mısır ve Hindistin'a giden yatırımcılara tanınan imkanların aynısının Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yatırım yapacak müteşebbislere de sağlanmasını istediklerini belirten DOGÜNSİFED Başkanı Şeyhmus Akbaş, "Bölgemize yapılacak yatırımlar, işsizliği ortadan kaldıracak, yabancı sermayenin bölgeye gelmesine yol göstereceği gibi ülke ekonomisine de katkı sağlayacaktır. DOGÜNSİFED olarak, tekstil ve yoğun emek sektör temsilcilerine şu çağrıyı yapmak istiyoruz: Gelin, yatırım anlamında bakir olan Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım yapın. Bölgemiz, Orta Doğu'ya açılan ekonomik cazibe merkezi olma yolundadır. Bu süreci hızlandırmak da bu ülkedeki bütün işadamlarının sosyal sorumluluğudur. Hükümetlerin de işadamlarını bölgemize yatırıma yönlendirici teşvik yasaları çıkararak buralarını cazibe merkezi haline getirmesi gerekir" görüşünü dile getirdi.

(AŞ-EST-NÇ-NÇ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title