Haberi Paylaş

Fahiş fiyat tartışmalarına BİM'den yanıt: Yüksek fiyatların sorumlusu biz değiliz

Ekonomi Haberleri

Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, gıda fiyatlarındaki yüksek artışın sorumlusu olarak market zincirlerinin gösterilmesini kabul etmediklerini söyledi. Aykaç, "Bizler üzerinden kamuoyunu yönlendirmek kolaycılıktan başka bir şey değildir" dedi.

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, Gıda Perakendecileri Derneği Ortak Gelişim Kongresi'nde fiyat artışı tartışmalarına ilişkin görüşlerini aktardı. Aykaç gıda fiyatlarındaki yüksek artışın sorumlusu olarak market zincirlerinin gösterilmesini kabul etmediklerini söyledi.

"Tedarik zincirlerinden gelen fiyat dalgalanmalarını tüketiciye yansıtmamak için kendimizi zorluyoruz" diyen Aykaç şunları söyledi:

"Sadece ülkemizde değil tüm dünyada enflasyonist bir döneme girildiği ortadadır. Dünyada gıda fiyatlarında bir artış varken ülkemizin bu durumun dışında kalması mümkün değildir. Organize perakende enflasyonla mücadelede kilit rol oynamaktadır. Organize perakendenin büyüdüğü ülkelerde enflasyonun düştüğü gözlemlenmektedir. Ülkemizde organize perakendenin tüm perakende içindeki oranı yüzde 50'lerdedir. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran yüzde 90-95'lerde. Organize perakende sektörü ülke ekonomisi içinde oluşturduğu ölçek ekonomisi nedeniyle artan fiyatlara kalkan görevi görmektedir. Sektörümüzün bu pozisyonu, yüksek üretici enflasyonu karşısında tüketici enflasyonunun düşük seviyelerde kalmasını sağlamaktadır."

Sektörün fahiş fiyat ile damgalanmasının da doğru olmadığını vurgulayan Aykaç, "Bu tür denetimlere hiçbir zaman karşı durmadık. Ancak gündemdeki fiyat artışlarının asıl sebepleri irdelenmedikçe ve önlemler alınmadıkça bu kontrollerin sadece son satış noktalarına yoğunlaşması ve algının bu artışların sebebi olarak marketleri gösterir şekilde oluşturulması olumlu bir sonuç doğurmayacaktır" diye konuştu.

Oluşturulan bir diğer yanlış algının da, fiyatların sektör oyuncularınca ortak belirlenmesi olduğunu vurgulayan Aykaç, "Birbirine yakın satış fiyatlarının sebebi anlaşma gibi asılsız bir iddianın aksine sektördeki çok yoğun rekabet, yükselen tedarik maliyetleri ve maliyetlere yakın etiket fiyatlarıdır. Rekabet gereği bazı dönemler zararına bile satış yapıldığı görülmekte. Dolayısıyla benzeşen fiyatlar yoğun bir rekabetin sonucudur" dedi.

Bu tür iddiaların sektördeki halka açık şirketleri de olumsuz etkilediğini ifade eden Aykaç, "Gerçeklikten ve uygulanabilirlikten uzak bu iddialarla oluşturulan yanlış algı bizleri üzmektedir. Kaldı ki, çoğu halka açık olan işletmelerimiz ülkemiz ve halkımızın çok önemli değerleridir. Ve bu algı sayesinde topyekün zarar görmekte olduğu ortadadır." ifadelerini kullandı.

Aykaç, asıl dikkat edilmesi gereken noktanın dengesizleşen gelir dağılımının ortaya çıkardığı sorunlar, alım gücünün düşmesi ve orta gelir kesiminin giderek daralması olduğunu söyledi."Tarım konusunda ülkemizin yapısal sorunlarını göz ardı ederek sadece son nokta olan bizler üzerinden kamuoyunu yönlendirmek kolaycılıktan başka bir şey değildir" diyen Aykaç şöyle konuştu:

"Ülkemizde köy nüfusu yüzde 7.5 seviyesine inmişken, hızla artan şehirleşme ile tarımı nasıl yapacağımız soruları ortada dururken, planlı tarıma geçememişken, arz talep dengesini üretimle bütüncül bir yapıya kavuşturamamışken, üretici destekleri tartışmalı haldeyken, yani bu konuları odağımıza almamız gerekirken, bizler üzerinden yapılan kamuoyu algısı ortaya çıkarma çabasını sektör olarak kabul etmiyoruz."

Haberler.com - Ekonomi

Bim Ekonomi Güncel Haberler

beğendim
alkışladım
beğenmedim
güldüm
üzüldüm
sinirlendim
şaşırdım

Yorumlar (33)

Mashan Gunduz:

Hazır a dag dayanmaz, fiyatları şikayet eden. Ne üretiyorsun bu ülkede ? Tüketiciden başka bişey degilsin. Tarim arazileri bölük pörçük, etrafta hayvan beslesen sivri sinek, koku diye şikayet eder o kişiyi oradan kovarsınız.Tarımda hayvancılıkta üretimde akılda kalmadı. Şimdi köle gibi olma zamanı. Ne para hakkın var ne lüxs hakkınne de itiraz hakkın. Mazot fiyatından dolayı yıl sonunda kontak kapatırsa o zaman asıl ne yiyeceğinizi siz tahmin edin. 3gün gıda girmezse şehre birbirinizi yersiniz.

Cevap Yaz225Yayından Kaldır
Vatandaş :

Doğru, yüksek fiyatların sorumlusu siz değilsiniz. Fiyatlar olması gerektiği seviyede olunca biz itiraz ediyoruz tüketici olarak; neden bu kadar ucuz diye kasiyerle kavga edip fiyatın arttırılmasını talep ediyoruz. Ya da Uganda'daki marketler zincirinin sahibi yapıyor zamları. Ulan ne içiyorsunuz siz? Vatandaşın gözünün içine baka baka yalan söylüyorsunuz, dalga geçiyorsunuz; hem kabahatlisiniz hem de edebinizle oturmayıp arsızlık yapıyorsunuz hala. Yazıklar olsun!

Cevap Yaz1447Yayından Kaldır
ferhat atmaca:

bence trinidad tobagonun oyunu bu. ülkemize uzanan elleri kıracağız.

Cevap Yaz629Yayından Kaldır
Tüm 33 yorumu okumak için tıklayın
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title