Haberler

Talabani'ye 'Dişli' Kürt Rakip

Irak'ta Halk Pazar Günü Sandık Başına Gidiyor. Ülkenin Kuzeyindeki Seçim Kampanyasında Gerginlik Yaşanıyor.

Irak'ta halk Pazar günü sandık başına gidiyor. Ülkenin kuzeyindeki seçim kampanyasında gerginlik yaşanıyor. Celal Talabani'nin taraftarları ile Noşirvan Mustafa liderliğindeki "Goran" adlı grup arasında tartışma çıktı. Irak'ta hastane, karargah gibi yerlerde ise oy verme işlemi başladı.

IRAK'TA OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI - FOTO GALERİ 

Irak’ta Pazar günü yapılacak seçimlere hazırlanan ülkenin Kuzey kesimindeki Kürt grupları, geçen seçimde zorlayan Noşirvan Mustafa liderliğindeki ‘Goran' adlı grup ile Irak Devlet Başkanı Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtsever Birliği arasındaki gerginliğin Süleymaniye kentinde tırmandığı belirtildi.

Bölgedeki seçimi izleyen Alman ARD kanalı, Kürt gruplar arasındaki gerginliği ekrana getirdi. Geçen yıl Kuzey Irak’ta yapılan seçimde Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi ile Talabani önderliğindeki Kürdistan Yurtsever Birliği yöneticilerini yolsuzluk ve adam kayırmakla suçlayan "Goran" adlı grup büyük başarı elde etti.

Özellikle Talabani’nin etkili olduğu Süleymaniye’de çok güçlenen "Goran" yine Kürt grupları yolsuzluk yapmakla suçlayarak propagandasına hız verdi. "Goran" grubuna bağlı KNN TV’de propaganda çalışmaları aralıksız sürdürüyor. Goran grubu artık Kuzey Irak’ta değişim zamanı geldiğini savunurken, kadın adayları ön plana çıkardı.

Şiddet olaylarının gölgesinde sürdürülen propaganda çalışmaları televizyon kanalları arasında da tırmandırıldı. Barzani’ye bağlı Kurdistan TV ile Zagros TV ve Talabani’ye ait Gelli Kurdistan ve Kurdsat kanalları oyların bölünmemesi için "Kürdistan İttifakı"na oy verilmesi çağrılarını sık sık yineliyor.

TÜRKMEN CEPHESİ SEÇİMLERE TEK BAŞINA GİRİYOR

Erbil’de Türkmen Cephesi seçimlere tek başına girerken, seçimlere girmesi yasaklanan PKK çizgisindeki Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi’nin (PÇDK) kendine yakın bulduğu adayları destekleyeceği belirtildi.

Talabani ile Barzani "Kürdistan İttifakı" oluştururken, Süleymaniye’de Goran listesi seçim çalışmalarını hız verdi, "Goran" adayının Talabani’nin partisine geçmesi rekabeti kızıştırdı.

Irak genel seçimlerinde sandalye sayısı 275’ten 325’e çıkarıldı. Kürt bölgesinde ayrılan pay önceki seçimlerde 40 iken bu seçimlerde sadece 3 sandalye arttırıldı. Kerkük’ün 9 sandalyelik payı 12’ye, Musul’un sandalye sayısı ise 31’e çıkarıldı. Çatışma ve tartışmaların en yoğun olduğu yer Kerkük ve Musul oldu.

KERKÜK'TE 12 ADAY SEÇİLECEK

Kerkük’te parlamento kararına göre hangi liste oyların çoğunu alırsa Kerkük’ü o yöneteceği belirtildi. Kerkük’te seçim komisyonuna göre 787 bin seçmen bulunuyor. 299 seçim bürosunun bulunduğu Kerkük’te sadece 12 aday seçilecek. Ancak 12 sandalye için 335 aday gösterildi.

HASTALAR VE MAHKUMLAR OY VERMEYE BAŞLADI

Irak'ta 7 Mart pazar günü yapılacak seçimlerden önce bazı meslek grupları, hastalar ve mahkumlar oy vermeye başladı.

Seçim günü sandık başına gidemeyecekler için sadece bugün düzenlenen oy verme işlemine yüzbinlerce Iraklının katılması bekleniyor.

Bugünkü erken oy verme işlemine katılanlar arasında mahkumlar, hastanedeki hastalar, seçim günü görevli olan ordu ve güvenlik personeli de bulunuyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title