Haberler

'Soykırım' Soruları

Obama, Başkan Bush'un Erivan'a Büyükelçi Olarak Aday Gösterdiği Marie Yovanovitch'e Senato Komitesinde Yönelttiği Sorularla, Ermenilerin Soykırım İddialarının Avukatlığına Savundu.

Demokrat Parti’den ABD Başkan adayı olan Barack Obama, Başkan Bush’un Erivan’a büyükelçi olarak aday gösterdiği Marie Yovanovitch’e Senato komitesinde yönelttiği sorularla, Ermenilerin soykırım iddialarının avukatlığına savundu. Sorular, Obama seçilirse gelecek nisan ayında Ankara ile Washington arasında "büyük bir krizin" yaşanabileceğini haber verir gibi.

BEYAZ Saray, daha önce Ermenistan Büyükelçiliği için aday gösterdiği Richard Hoagland’ın Senato Dış İlişkiler Komitesi’nden onay alamaması üzerine kararını geri çekmek zorunda kalmıştı. Hoagland, "soykırım" ifadesini kullanmayı reddetmişti. Yeni aday Marie Yovanovitch de bu ifadeyi kullanmıyor. "Pozisyonunu daha iyi anlamak istiyorum" diyen Senatör Barbara Boxer, Yovanovitch ile ilgili olarak komitenin vereceği karara "bir aylık bekleme" getirmişti. Obama’nın soruları ile Yovanovitch’in cevapları, "sertlik yanlısı" Ermeni kuruluşu ANCA tarafından yayınladı.

Obama’nın sorduğu dört soru ve Yovanovitch’in yanıtları şöyle:

Ermeni soykırımı çevresinde gelişen olayları nasıl karakterize ediyorsunuz?

"ABD Yönetimi, Osmanlı İmparatorluğu’nun son zamanlarında bir buçuk milyonu aşkın Ermeni’yi mahveden katliamları, etnik temizliği ve zorunlu tehciri tanır ve bunun yasını tutar. ABD, bu olayları, 20. yüzyılın en büyük trajedilerinden olarak, birçok Ermeni’nin ifadesiyle ’Medz Yeghern’ (Büyük Felaket) olarak adlandırır. ABD Başkanı’nın kurbanları onurlandırıp Anma Günü’nde Ermeni halkına Amerikan dayanışmasını ifade etmesi bundandır." (...)

Atamanız onaylanınca ne yapacaksınız?

"Her yıl Erivan’da yapılan resmi anma toplantısına katılacağım ve "Medz Yeghern" ifadesini kullanacağım. Türkiye ile Ermenistan arasındaki uzlaşmayı bir öncelik haline getireceğim. Bu yaşananlar bir trajediydi. Bir daha da olmaması için, biz ve dünya bunu asla unutmamalıdır."

Ermeni soykırımının Türkiye’de incelenmesi ve tanınması için ABD Dışişleri Bakanlığı hangi adımları atıyor?

"Ankara’daki ABD Büyükelçiliği bu konuda çalışmaya kararlı, ABD Yönetimi bir "Ziyaretçi Değişim Programı" için temel çalışmalarını yapıyor. Buna göre, Türk Devlet Arşivleri’nden ve Ermenistan’dan uzmanlar ABD’ye davet edilecek. Türk ve Ermeni halkları arası ilişkileri teşvik için araştırma projeleri ve programlara 700 bin dolar ayrılacak."

Ermeni soykırımının ele alınmasının Türkiye’de suç olmaması için neler yapılacak, 301 değişikliği yeterli mi?

Türkiye’de, Ermeni meselesi dahil ifade özgürlüğü alanı son yıllarda genişledi, ancak daha yapılması gereken çok şey bulunuyor. 301’in kaldırılmasından yanayız.

Manifesto gibi bir giriş yazdı

SENATÖR Barack Obama, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nin 19 Haziran’da şahsen katılmadığı bir oturumunda Marie Yovanovitch’e yazılı sorularını yöneltirken, "kayda geçmesi" notuyla belgenin girişinde yazdığı paragrafta, fanatik Ermeni kuruluşlarının dilini kullandı:

"1915-1923 tarihleri arasında Osmanlı İmparatorluğu tarafından yürütülen Ermeni Soykırımı sırasında yaklaşık 2 milyon Ermeni sınırdışı edildi ve bunların yaklaşık 1.5 milyonu öldü. Ermeni halkına karşı girişilen korkunç eylemleri soykırım olarak tanımamız zorunludur".

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title