Haberler

Kırgızistan'da "Altın Madeni" Protestosu

Kırgızistan'ın Issıkkol Eyaletinde Bir Kanada Şirketi Tarafından İşletilen Altın Madeninin Ekolojik Dengeyi Bozduğunu İddia Eden Çok Sayıda Vatandaş Sokaklara Döküldü.

Kırgızistan'ın Issıkkol eyaletinde bir Kanada şirketi tarafından işletilen altın madeninin ekolojik dengeyi bozduğunu iddia eden çok sayıda vatandaş sokaklara döküldü.

Issıkkol'ün doğusundaki "Kumtor" altın madeninin bulunduğu bölge sakinleri, kanada şirketinin maden ocağında siyanürle altın aranmasına karşı çıkarak yolları kapattı. İçme suyuna siyanür karıştığını iddiasıyla tazminat isteyen bölge sakinlerini ikna etmek amacıyla Kırgızistan hükümeti İnsan Hakları Komite Başkanı Turşunbek Akunov bölgeye geldi. Kanada şirketi ile Kırgızistan hükümetinin bu hafta içinde biraraya geleceklerini ifade eden Akunov, tarafların masaya oturarak yeni bir anlaşmaya imza

atacaklarını bildirdi. "Sizlere tazminatın bir kısmı verildi, diğer kısmını alabilmek için biraz daha sabredecekseniz" diyen Akunov, halkı soğukkanlı olmaya çağırdı. Köy sakinleri, tartışmaların ardından 20 Mayıs'a kadar 1 haftadır kapalı olan köy yolunu açmaya karar verdi.

Uzmanlara göre, Kumtor altın ocakları madeninde bin tondan fazla altın kaynağı bulunuyor. Kırgızistan hükümetinin Mart ayında imzaladığı anlaşmaya göre, Kanada şirketi 2026 yılına kadar ülke bütçesine 2 milyar 500 milyon dolar getirecek.

(Mİ-CY-CY-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title