Haberler

Bosna Kasabı Karaciç Yargılanamadı

Binlerce Bosnalının Katili Radovan Karaciç Mahkemeyi Boykot Edince, Bugün Yapılması Gereken Duruşma Yarına Ertelendi.

Binlerce Bosnalının katili Sırp lider Radovan Karaciç mahkemeyi boykot edince, bugün yapılması gereken duruşma yarına ertelendi.

Bosna-Hersek'teki iç savaş sırasında soykırım  ve insanlığa karşı suç işlemekle itham edilen Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karaciç'in, yakalanmasından 15 ay sonra savaş suçları mahkemesindeki yargılanmasına bugün başlanacaktı. Ancak Karaciç davaya hazırlanmak için kendisine yeterince zaman tanınmadığını gerekçe göstererek duruşmayı boykot edeceğini duyurdu. 

Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ndeki duruşma bugün başladı. Mahkeme heyeti Radovan Karaciç'in duruşmaya gelmesi için 15 dakika bekledi, ancak Karaciç gelmeyince, duruşma yarın öğleden sonraya ertelendi.

Lahey'de eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde görülecek davada, Karaciç'in savunma için yeterli süre tanınmadığı gerekçesiyle  ilk duruşmaya çıkmadı

8 BİN MÜSLÜMAN KATLEDİLDİ

Bosna savaşı sırasında 1995'te Srebrenitsa'da yaklaşık 8 bin Müslümanın katledilmesi dahil suç defteri kabarık olan Karaciç, Şubat 2009'da yapılan suçlamada biri Srebrenitsa olmak üzere ikisi soykırım, toplam 11 ayrı savaş suçu ve insanlığa karşı suçla itham ediliyor.

Şimdi Karadağ'da kalan eski Yugoslavya'nın Savnik kentinde 1945'de doğan Karaciç, 1990'da Bosna-Hersek'deki Sırp Demokratik Partisi'nin kurucu üyesi,  1992'de de Sırbistan Ulusal Güvenlik Konseyi başkanı olmuştu.

Bosna'nın 6 Nisan 1992'de BM tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınmasının ardından Karaciç, 1992-1996 arasında Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde önce üçlü başkanlık konseyi başkanı, ardından tek devlet başkanı ve silahlı kuvvetler başkomutanı oldu.

BM mahkemesi, Karaciç'in 1 Temmuz 1991 ile 30 Kasım 1995 arasında  Bosna-Hersek'in çeşitli kesimlerinde denetimini genişletmek üzere terör ve etnik  temizlik taktikleri kullandığını belirtiyor.

SREBRENİTSA'DA KATLİAM YAPTI

Bosnalı Sırp güçleri 1 Nisan 1992'den 30 Kasım 1995'e kadar 44 ay Saraybosna'yı kuşatmış, 11-18 Temmuz 1995'de de Srebrenitsa'da binlerce yetişkin ve genç erkeği katlederek soykırım yapmıştı.

1996'da kamuoyunun gözü önünden uzaklaşan Karaciç'in, 2003'de  akrabalarınınkiler dahil mal varlıkları, hesapları dondurulmuştu.

Yıllarca savaş suçlusu olarak aranan Karaciç, "Dragan Dabiç" takma adıyla  yaşarken 21 Temmuz 2008'de Belgrad'da bir otobüste yakalanarak, savaş suçları  mahkemesinde yargılanmak üzere Lahey'e götürülmüştü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title