Haberler

Bosna-Hersek'te Siyasi Kriz Derinleşti

Bosna-Hersek'te 3 Ekim 2010 tarihinde yapılan genel seçimlerin ardından devlet seviyesinde hükümetin kurulması için bir araya gelen parti liderlerinin toplantısı yine sonuç vermedi.

Bosna-Hersek'te 3 Ekim 2010 tarihinde yapılan genel seçimlerin ardından devlet seviyesinde hükümetin kurulması için bir araya gelen parti liderlerinin toplantısı yine sonuç vermedi.

Bosna-Hersek'te devlet seviyesinde hükümet kurulması için görüşmelerini yoğunlaştıran siyasi partilerin liderleri, 2 hafta önce Mostar'da, geçen hafta Saraybosna'da, bugün ise Brçko kentinde bir araya geldi.

Lahey'de yargılanan Radovan Karaciç'in bir zamanlar başkanlığını yaptığı Sırp Demokrat Partisi (SDS) Genel Başkanı Mladen Bosiç'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Boşnakları temsil eden en büyük parti Demokratik Hareket Partisi (SDA) Genel Başkanı Suleyman Tihiç, seçimlerde birinci olan Sosyal Demokrat Partisi (SDP) Genel Başkanı Zlatko Lagumciya, SNSD Genel Başkanı ve Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik ile milliyetçi Hırvat partiler HDZ-BİH Başkanı Dragan Çoviç ve HDZ-1990 Başkanı Bojo Lyubiç katıldı.

Toplantıya ev sahipliği yapan SDS Başkanı Mladen Bosiç, liderlerin görüşmesinin ardından yaptığı basın toplantısında, Sırp liderlerin devlet düzeyindeki hükümetin kurulması için elinden geleni yaptığını, ancak görüşmelerden sonuç alamadıklarını belirtti.

Bosiç, toplantıda uzlaşmaya varılmadığı için ülkenin daha derin bir siyasi krize girdiğini savundu.

SNSD Başkanı Milorad Dodik ise, Brçko'daki toplantıda, kendilerinin çok daha yapıcı olduğunu, birçok önemli "tavizde" bulunduklarını, ancak yine de görüşmelerde ilerleme kaydedemediklerini ifade ederek, "Toplantı sırasında bazı tekliflerde bulunduk. Ancak bu tekliflerimiz, artık bu toplantıdan sonra geçerli değildir" dedi.

SDA Genel Başkan Yardımcısı Asım Sarayliç ise partisinin resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada, bugün yapılan görüşmelerde Bakanlıkların dağılımı konusunda uzlaşmaya varılamadığını belirterek, ancak partisinin bu görüşmelerin devam etmesi için gayret göstereceğini kaydetti.

Brçko'da bugün yapılan ve yaklaşık 3 saat süren toplantıda, görüşmelerin özellikle Dışişleri Bakanlığı konusunda kilitlendiği öğrenildi.

Mostar ve Saraybosna'da önceki haftalar yapılan görüşmelerin aksine Brçko'daki görüşmeden sonra siyasi liderlerin, yeni bir toplantının tarihi ve nerede yapılacağı konusunda herhangi bir açıklama yapmaması dikkati çekti.

Bosna-Hersek'te 3 Ekim'de yapılan seçimlerin ardından, devleti oluşturan Bosna-Hersek Federasyonu ve Bosna Sırp Cumhuriyeti entitesinde hükümetler kuruldu, ancak devlet düzeyinde siyasi partilerin uzlaşamaması nedeniyle hükümet halen kurulamadı. Uluslararası topluluk, Bosnalı siyasilere merkezi hükümetin bir an önce kurulması için baskı yapıyor. - SARAYBOSNA

Kaynak: AA / Dünya

Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title