Haberler

BM İtalya Basınına El Attı

Güncelleme:

İtalya'da Basın Özgürlüğüne Kısıtlama Getiren Berlusconi Hükümeti BM Engeline Takıldı

Kamuoyunda "Legge Bavaglio" yani "ağız tıkacı" olarak isimlendirilen yasa tasarısında, bugüne kadar serbest olan bir çok şeye kısıtlama getiriliyor. Senato tarafından onaylanan yasa tasarısında, telefon kayıtlarının yanısıra, yargı süreci devam eden bir davayla ilgili belge ve fotoğrafların yayınlanması da tamamen yasaklanıyor.

BM, "YASA TASARISI GERİ ÇEKİLMELİ VEYA DEĞİŞMELİ"

Birleşmiş Milletler Özel Raportörü Frank La Rue yaptığı açıklamada, İtalya'nın sözkonusu yasa tasarını geri çekmesi veya değiştirmesi gerektiğini savunarak, "Çünkü, mevcut haliyle geçerse, İtalya'da fikir özgürlüğü hakkına bir saldırı olacaktır. Hükümet, gazeteciler ve basın organizasyonlarıyla daha fazla fikir alışverişinde bulunmalı. Ben, insan haklarının uluslararası standartlarına saygı için teknik danışmanlık yapmaya hazırım" diye konuştu.

FRATTİNİ, "ALT ÜST OLDUM"

İtalya kanadından açıklamaya yanıt gecikmedi. İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, "Alt üst oldum. Tüm demokratik ülkelerde parlamento karar verir. Yasalar önce okunmalı, ardından hakkında konuşulmalı" diye konuştu.

HÜKÜMET KRİZİ KAPIDA

Sözkonusu yasa tasarısı Berlusconi Hükümeti'nin devamı için de ciddi bir risk halini aldı. Halihazırda Halkın Özgürlüğü Partisi Kurucusu olarak adı Berlusconi'nin yanında anılan Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini ve yandaşları tarafından son dönemde uygulamalarla ilgili sık sık gündeme getirilen hoşnutsuzluklar varken, yasa tasarısı da bunun tuzu biberi oldu. Fini ile hükümet ortaklarından ırkçı söylemleriyle bilinen Kuzey Ligi'nin Lideri Umberto Bossi arasındaki ağız dalaşı, Berluskoni'yi de içine alan bir gerginliğe dönüşmeye başladı. Bunun yanında Başbakan Berlusconi'nin, önümüzdeki günlerde Temsilciler Meclisi gündemine getirilecek yasa tasarısının oylamasının aynı zamanda güvenoylaması olacağını açıklaması beklentisi var. Bu iddia atmosferi daha da gergin hale getirdi. Böyle bir durumda yasa tasarısının geçmemesi halinde hükümet düşecek.

Eda BERKBAYRAK / MİLANO / DHA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title