Haberler

Bodrum Mandalinasını Ruslara da Tattırmak İstiyorlar

ALİ BALLI - Muğla'da hasadına başlanılan, kendine has kokusu ve aromasıyla ünlenen Bodrum mandalinası, Rusya'ya ihraç edilmek isteniyor.

Tatilcilerin gözde merkezleri arasında yer alan Bodrum'da bahçelerde özenle yetiştirilen ve Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından da tescillenen mandalinaların hasadına başlandı.

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) ve Bodrum Narenciye Birliği Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bodrum mandalinasından bu yıl 4 bin 250 ton rekolte beklediklerini söyledi.

Yaptıkları çalışmalarla Bodrum mandalinasından birçok ürün elde ettiklerini vurgulayan Kocadon, mandalinadan elde edilen ürünlerin 2006'da yapılan çalışmalarla ülke genelinde yer bulmaya başladığını dile getirdi.

Kurulan birliğin ardından ilk olarak mandalina gazozunu çıkarttıklarını anlatan Kocadon, şunları kaydetti:

"Bunun ardından Bodrum mandalina lokumu, yağı, kolonya, reçel ve bisküvili lokumu ürettik. Özellikle mandalina yağı kuru tatlılarda çok iyi sonuç verdi. Bu yıl bu ürünü daha fazla çıkartıp satmayı düşünüyoruz. Yurt içindeki bazı firmalardan mandalina yağı çıkartmak için talep aldık. Bu yağı özellikle ocakta çıkartacağız. Çünkü bu aylarda kokusu daha da güzel oluyor. Geçtiğimiz yıllarda birlik olarak Rusya'ya Bodrum mandalinası göndermiştik. Bu yıl da talep gelirse yine göndermek istiyoruz. Mandalina boylama ve mumlama makinemiz var. Talep edilirse gönderebiliriz."

"Bu yıl ürünler oldukça kaliteli"

Bodrum Narenciye Birliği Başkan Vekili ve mandalina üreticisi İsmail Akpınar da Bodrum mandalinasının bu yıl oldukça kaliteli olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin birçok bölgesinden tüccarların mandalina bahçelerini ziyaret ettiğine dikkati çeken Akpınar, bu yıl çiftçinin cebine para gireceğini tahmin ettiklerini, güzel bir mandalina hasadı elde edeceklerini ifade etti.

Hedeflerinin, Bodrum mandalinasını koruyarak daha çok rekolte elde etmek olduğunu anlatan Akpınar, şöyle konuştu:

"Bodrum'da 'satsuma', 'kinin', portakal ve Bodrum mandalinası çeşitleri bulunuyor. Bizim ilk amacımız yerli Bodrum mandalinasını korumak. Çünkü bu mandalinanın kendine özgü lezzeti ve kokusu var. Diğerlerine benzemiyor. Bodrum mandalinasını eskiden bu yana İstanbul çok iyi biliyor. Mandalina ağaçlarının yoğunlukta olduğu Ortakent-Yahşi Mahallesi'nde cadde kenarlarında mandalina sokağını andıran görüntüler var. Hasadın ardından yurt içi ve yurt dışına ihracat yapmak istiyoruz. Uygun pazar bulduğumuz takdirde Rusya'ya mandalina satışı yapmayı düşünüyoruz."

Mandalina üreticisi Celal Özkurt da dalından koparılan mandalinanın hemen tüketiciye ulaştırıldığını bildirdi.

Ağaçtaki mandalinayı değerlendirmeye çalıştıklarını aktaran Özkurt, "Her sabah aralıksız yol kenarında satış yapıyorum. Vatandaşlar da oldukça ilgi gösteriyor." dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Mahmut Serdar Kocadon Rusya Federasyonu Bodrum Muğla Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title