Haberler

    1990'ların Unutulan İlk Web Tarayıcıları!

    Daha Firefox yokken, Netscape bile henüz doğmamışken, işte bu web tarayıcıları vardı!

    Tim Berners-Lee, boş zamanında yazdığı Enquire adındaki küçük program ile kullanıcıların birtakım "düğümler" oluşturmasına izin veriyordu. Bu düğümler, kart stilinde bilgi yüklü sayfalardı ve diğer sayfalarla bağlantı kurabiliyorlardı. Ancak Pascal'da yazılan program, sadece CERN'in kendine has işletim sisteminde çalışıyordu. Programın iyi bir fikir olduğu düşünülse de onu çok az kişi kullandı ve bir süre sonra programın diski kayboldu.

    Berners-Lee bir süre sonra CERN'e geri döndü ve bu kez başarıya ulaşacak olan "World Wide Web" projesini tekrar hayata geçirdi. 1991'de WWW'nun bir açıklamasını alt.hypertext grubunda yayınladı. Asistanı Jean-François Groff ile beraber yayınladığı kod kütüphanesi libWWW ise katılımcıların kendi tarayıcılarını oluşturmasına izin veriyordu.

    Kaliforniya'daki Bilgisayar Tarihi Müzesi'nde proje notunda şu sözler yer alıyor: "18 ay içinde çıkan yarım düzineden fazla tarayıcı, fon kıtlığı yaşayan Web projesini kurtardı ve Web geliştiricisi topluluğunu meydana getirdi." İlk bilinen tarayıcılardan bir tanesi Marc Andreesen ve Eric Bina tarafından meydana getirilen Mosaic idi.

    Kaynak: Chip.com.tr / Teknoloji

    Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title