Haberler

İtalya, Futbol Terörü Şokunu Atlatamadı

Euro 2012 Elemeleri C Grubu'ndaki İtalya-sırbistan Maçının Çıkan Olaylar Nedeniyle Ertelenmesi Futbol Kamuoyunda Geniş Yankı Uyandırırken, Sırbistan Hükümeti Resmi Olarak İtalyanlar'dan Özür Diledi.

Euro 2012 elemeleri C Grubu'ndaki İtalya-Sırbistan maçının çıkan olaylar nedeniyle ertelenmesi futbol kamuoyunda geniş yankı uyandırırken, Sırbistan hükümeti resmi olarak İtalyanlar'dan özür diledi. İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Sırp Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic'in yaptıkları telefon görüşmesinde hükümetinin olaylar nedeniyle özür dilediğini kendisine ilettiğini açıkladı.

Genoa kentinde önceki gece yapılması gereken maç öncesi İtalyan polisiyle çatışan Sırp holiganlar, Luigi Ferraris Stadı'nda da olay çıkardı. İtalyan futbolseverlere, polise ve sahaya havai fişek, şişe gibi maddeler atan holiganlar yüzünden geç başlayan maç, meşalelerden birinin İtalyan kaleci Emiliano Viviano'ya isabet etmesi üzerine tatil edilmişti.

Olaylarda 16 kişinin hastaneye kaldırıldığı bildirildi. UEFA soruşturmanın sürdürüldüğünü duyururken, Sırbistan'ın elemelerden ihraç edilebileceği ve gelecekteki organizasyonlardan men edilebileceği uyarısını yaptı. Milli Takımı'nın eski yıldızlarından Savo Milosevic ise, "Bu olay, Sırbistan hükümetinin 20 yıllık ihmalinin ürünüdür. Holiganizmi görmezden gelmenin ağır bedelini ödüyoruz" dedi.

İtalyan polisi, olaylardan sorumlu olduğu belirtilen 17 kişinin tutuklandığını açıkladı. Tutuklananlar arasında holiganların lideri olduğu ifade edilen Ivan Bogdanov'un da olduğu kaydedildi. Yaptıkları Nazi selamlarıyla dikkat çeken Sırp holiganlar, Kızılyıldaz'da yetişen fakat sezon başında Partizan'a transfer olan kendi milli takımlarının kalecisi Vladimir Stojkovic'e de saldırıda bulundu.

Maç gecesi sabaha kadar süren olayların sonunda 2'si polis olmak üzere toplam 16 kişinin yaralandığı, polisin 17 kişiyi tutukladığı belirtilirken, taraftarların 35'i hakkında tutuksuz yargılanması kararı alınırken, 138 taraftar da kayıt altına aldı.

DÖVMESİ SAYESİNDE YAKALANDI

Maç öncesi sırasında, stadyum çevresindeki güvenlik filesini keserek, grubuyla birlikte sahaya ve İtalyan taraftarlara meşale ve duman bombaları yağdıran, siyah kar maskeli fanatik de tutuklananlar arasında yeraldı. Fanatik grubun lideri olduğu anlaşılan 29 yaşındaki İvan Bogdanov, dövmelerinin kurbanı oldu. Sırp otobüsünün bagajına saklanmış hakde bulunan Bogdanov, kolundaki "1389" dövmesi sayesinde polis tarafından teşhis edildi. 1389 tarihinin, Sırpların Türkler karşısında hezimete uğradığı yıl olması nedeniyle, Sırp milliyetçliğinin başlangıç yılı kabul edildiği ve fanatik milliyetçilerin sembol olarak kullandığı belirtildi. Bogdanov, Belgrad Kızıl Tıldız takımı taraftarları arasında yeralan fanatik grubun lideri olduğu, poliste de darp, polise saldırı, uyuşturucu üretimi ve kullanımından bir çok sabıka kaydının bulunduğu öğrenildi. Bu arada Bogdanov'un işsiz olduğu bildirildi.

SIRP KALECİ: "MAÇI OYNATMAYACAKLAR"

Maçın tatil edilmesinin ardından bir açıklamada bulunan Azzurrilerin teknik direktörü Cesare Brandelli, "Böyle bir şeyi hayatımda görmedim. Oldukça erken, bir şeylerin doğru gitmediğini anladık. Sırp kaleci bizim soyunma odamıza girdi. Korkudan yaprak gibi titriyordu. Bize Sırp takım otobüsünün saldırıya uğradığını ve taraftarın niyetinin bu oyunu oynatmamak olduğunu söyledi. Yaşananlardan üzüntü duyuyoruz" dedi.

İtalyan kaleci Emiliano Viviano ise, "Biz Sırp oyuncular için de çok üzgünüz. Stankoviç durmadan ağlıyordu. Ben kaleye gelen duman ve atılan meşaleler yüzünden önümü bile göremiyordum" diye konuştu.

SIRBİSTAN: "UTANÇ İÇİNDEYİZ"

Sırbistan'ın Roma Büyükelçisi Sanda Raskoviç-İviç, yaşananların tam anlamıyla "utanç verici" olduğunu belirterek, "Genova'da olanlar talihsizlik. Gerçek bir kabus. Ben ve tüm Sırplar utanç içindeyiz" dedi.

Sırp Hükümeti adına ise Spor Bakanı Snezana Samardziç-Markoviç bir açıklamada bulunup, "Bu insanlar ki kendilerine Sırp taraftarı diyorlar, kendilerinin ve Sırbistan'ın onurunu zedelediler.Tüm dünyanın gördüğü suç resimleri Sırp sporu açısından utanç vericidir" diye konuştu.

FUTBOL-MAFYA-POLİTİKA ÜÇGENİ

Sırbistan Futbol Federasyonu Başkanı Tomislav Kradziç, olayların arkasında Sırp mafyasının olduğunu iddia ederek, "Biz olanların sinyalini önceden aldık. Bu başıbozuklar sadece kukla. Bunları organize edenler burada, Belgrad'da" dedi.

Sırbistan'da yayınlanan ve Sırp istihbarat servisine dayandırılan bir makalede ise, geçtiğimiz günlerde Belgrad'da yapılan Gay-Pride yürüyüşüne düzenlenen saldırıyı da organize ettiği iddia edilen mafya babası Darko Sariç'in Genova'daki olayların da arkasında yeraldığı öne sürüldü.

Şu anda resmi bir ziyaret nedeniyle Belgrad'da bulunan İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alfredo Mantica da, olaya politikanın karıştığını iddia etti, "25 Ekim'de Sırbıstan'ın AB üyeliğine adaylığı konusunda devam kararı verilmesi bekleniyor. Bunu istemeyenler de kaos yaratıyor. İtalya tutumunu değiştirmeyecek ve genel durum daha komplike olacak" yorumunda bulundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title