Haberler

İstanbul'da binlerce esnaf taksi dönüşümünü bekliyor

Güncelleme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) Kasım 2022'deki toplantısında alınan karara rağmen, 400'ün üzerinde esnaf taksi dönüşümünü tamamlamadı. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, İBB'den belirsizliğin giderilmesini talep etti.

İstanbul'da taksi karmaşası devam ediyor, taksici esnafı sorunun çözülmesini bekliyor

İBB'nin UKOME toplantısında aldığı bin 803 minibüs ve 322 taksi dolmuşun taksiye dönüştürülmesi kararında 400'ün üzerinde esnaf dönüşümü bekliyor

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin Kasım 2022'deki toplantısında kent genelinde ihtiyaç fazlası olduğu tespit edilen bin 803 minibüs ve 322 taksi dolmuşun taksiye dönüştürülmesine yönelik alınan kararda kura ile 755 esnafa hak tanınmasına rağmen 400'ün üzerinde esnaf süre dolduğu halde dönüşümü bekliyor. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası düzenlediği toplantıda sonraki süreç için kararlar alarak, İBB tarafından bu belirsizliğin giderilmesini talep etti.

İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin Kasım 2022'deki toplantısında kent genelinde çalışan ihtiyaç fazlası bin 803 minibüs ve 322 taksi dolmuşun taksiye dönüştürülmesi kararı alınmıştı. Karar çerçevesinde dönüşüm talebi olan minibüslerin 8+1 taksiye dönüşümü için 17 Mart'ta Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde gerçekleştirilen kura çekimiyle bin 755 esnafa bu hak tanınmıştı. Kura sonrası esnafın yaklaşık bin 300'ü minibüsten 8+1 taksiye dönüşümü tamamlarken, 400'ün üzerinde hak sahibi kendilerine verilen sürenin dolmasına rağmen süreci tamamlamadı. Dönüşüm hakkı kazanan esnafın eylem yaparak araçlarının 4+1 taksi uygulamasına geçme talebinde bulunması, taksiciler arasında kargaşaya neden oldu.

"İBB ulaşım sorunlarını çözmek yerine tam tersi soruna sorun katarak kaos oluşturuyor"

Bugün Başakşehir Kuzey Marmara Otoyolu'nda toplanan taksicilerle bir araya gelen İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi ulaşım sorunlarını çözmek yerine tam tersine kaos oluşturuyor. Sürekli UKOME gündemine taksi sayısının artırımı getiriliyor. Biz kanuna ve yönetmeliğe aykırı olan bu sisteme karşı çıktık, sonrasında M plakalı minibüslerin taksiye dönüşüm kararını aldı. Biz bu projenin de hatalı olduğunu düşünerek karşı çıktık. Yaklaşık 1 yıldır bu süreç yürütülemiyor ve kaos oldu. Esnafta bu konuda tedirgin. Yaklaşık 400'e yakın araç hala 8+1 engelli erişimine uygun taksiye dönemedi. İBB bu süreci yönetemedi. Devletimiz uygun şartlarda kredi veriyor, bu kredi kullanılabilir. Tarifelerin düzenlenmesi gerekiyor. Çünkü benzer araçların tarifeleri yüzde 70 daha fazla. Turizmin yoğun olduğu yerlere duraklar yapılmalı ve bu araçların çalışabileceği duraklar kullandırtılmalı. 1 Eylül'e kadar süre verilmişti ama bu süre uzayacak gibi duruyor. Artık bu dönüşüm sağlanarak proje tamamlanmalı ve bu kaos bitirilmeli diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Karşı çıkıyorduk ama karşı çıkmanın anlamı olmadığını fark ettik"

Minibüsçü esnafı Ramiz Yılmaz ise yaşanan kargaşayla alakalı, "Mağdur olan esnafın mağduriyetinin giderilmesi konusunda engelliye uygun 8+1 araçlar çıktı. Biz duyunca çok sevindik. Kredilerin kapanması ve araçlarda oluşan problemlerden dolayı temin etmekte sıkıntılar yaşadık. Proje tamamlanmadı ve eksik kaldı. Bu projenin çeşitlenmesi ve tamamlanması gerekiyor. Yolcu kapasitesinin düşük olduğunu düşünüyorum. Bu iş için ne yapılabilir biz de düşünüyoruz. Çeşitli duraklar ile bu araçların kullanıma uygun olması lazım, tanıtımı da eksik oldu. Projeye yeni aplikasyonlar yapılmalı diye düşünüyorum. Hem esnaf daha rahat evine ekmek götürebilir. Biz karşı çıktık ama şu anda karşı çıkmanın mantığı kalmadı gibi duruyor. Biz eylemlerimizi yaparak sesimizi duyurmaya çalıştık. Biz sesimizin bir şekilde duyulduğunu düşünüyoruz. Buradaki en büyük konu araçların iyileşmesi konusunda çalışma yapılması. Ben ve ailem ilk başta almadık ama şu an başvurumuzu yaptık, mecburen bu işin içerisindeyiz ve biz de araçlarımızı temin edeceğiz. Haklarını kullanmayan esnaflar daha sonra başka hatlarda değerlendirilecek ve bu hakları yanmış olacak" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi İstanbul Genel Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title