Haberler

    Türk P&ı Denizlerde Kaza Olmadan Önlem Alınması İçin Çalışıyor

    Türkiye'de deniz turizmi ve taşımacılığının ülke ekonomisindeki katkısı çok büyük olmasına rağmen, sigortalı deniz aracı sayısının oranı bugün yüzde 5'in altında… Karasularımızda hem deniz aracı sahipleri, yolcular ve deniz çalışanları herhangi bir kaza riskine karşı korumasız… Su Araçları Sorumluluk Sigortası alanında uluslararası standartlarda hizmet veren ve yaklaşık 2.200 sigortalı deniz aracını portföyünde bulunduran tek kurum olan Türk PveI bu oranın yükselmesi için çeşitli projelerle bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor. Önce insan hayatı diyen Türk PveI, kaza gerçekleşmeden önlemler alınması yönünde yürüttüğü toplumsal çalışmalar ve bilinçlendirme projeleri ile hayatı önlemlere dikkat çekiyor.

    Türk PveI'ın destek olduğu  "Türk Denizciliği'ne Bakış" adı altında deniz turizminin önde gelen limanlarında düzenlenen panellerde, konunun uzmanlarıyla denizlerde güvenlik sorunları masaya yatırılıyor, denizcilerin bu konudaki eksiklerini gün yüzüne çıkıyor, merak ettikleri cevaplanıyor. Yakın zamanda Marmaris ve Antalya'da gerçekleşen panelin son durağı Fethiye oldu. Fethiye'de gerçekleşen panelin konuşmacıları arasında Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şadan Kaptanoğlu, Fethiye DTO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Arıkan ve Türk PveI Genel Müdürü Ufuk Teker yer aldı. Panel süresince denizcilik sektöründe istihdamdan, sektörün ekonomideki payına, deniz turizminden- taşımacılığa, denizlerde güvenlikten- su araçları sorumluluk sigortalarına kadar birçok konuda cevabını bekleyen sorular yanıtlandı.

    Türkiye'de Su Araçları Sorumluluk Sigortası yapan tek Türk şirket Türk PveI…

    Ocak-Kasım 2017 döneminde Türkiye'de yer alan 16 limana 307 kruvaziyer gemisi yanaştı. On bir ayda toplam 306 bin 887 yolcu Türkiye'ye geldi. İç hatlarda taşınan yolcu sayısı ise 164 milyon. Deniz trafiği bu kadar yoğunken ve taşınan kişi sayısı bu kadar yüksekken akıllara hem araç sahiplerinin hem de yolcuların can güvenliği nasıl sağlanıyor? Riskler nasıl karşılanıyor? soruları akla geliyor. Türk Ticaret Kanununa göre deniz araçlarının tonajı 300 Grosston ve üzerinde ise veya 12'nin üzerinde yolcu taşıyor ise PveI  (Su Araçları Sorumluluk Sigortası)  kullanımı zorunlu. Bu alanda uluslararası standartlarda hizmet veren ve yaklaşık 2.200 sigortalı deniz aracını portföyünde bulunduran tek Türk firma  Türk PveI. Türk armatörün ihtiyaçlarını, global standartlarında ama Türk kanunlarını sağlayarak hizmet veren şirket her zaman hızlı ve etkin çözümler üretiyor. Türk PveI Türk bayraklı gemiler arasındaki pazarda yüzde 90 paya sahip… Yolcu taşımacılığında, römorkörde, barç ve yüzer kreynler gibi ünitelerde, deniz inşaat araçlarında ve çeki sigortalarında pazar payı yaklaşık yüzde 50'nin üzerinde. Bazı gemi tiplerinde ise yüzde 100'e varan pazar paylarına erişmiş durumda. Su araçlarının gövde ve sorumluluk sigortalarını tek bir çatıda toplayan Türk PveI, 1 Milyar $'a kadar sorumluluk teminatı verebiliyor. Türkiye'de yat sigortacılığı konusunda da uzman marka olan Türk PveI hem yerli hem yabancı bayrakta risk kabul ediyor. Yabancı bayraklı Türk sahipli uluslararası sefer yapan gemilere de güvence veren Türk PveI, 145 ülkede 370'in üzerinde temsilciden oluşan ekibiyle dünyanın dört bir yanında sigortalılarına hizmet veriyor. Ayrıca yabancı bayraklı ve yabancı sahipli teknelere de sigorta hizmeti veriliyor.

    Ufuk Teker "Denizcilik sektöründe yatırım yapılamıyor".

    Fethiye'de gerçekleşen panelde konuşan Türk PveI Genel Müdürü Ufuk Teker sektörde yaşanan zorluklardan bahsederken en büyük zorluğun denizcilik piyasasında yaşanmakta olan derinleşmiş ve 8 yılı bulan kriz sebebi ile armatörlerin ve işletmecilerin altında ezilmekte olduğu finansal zorluklar olduğunu söylüyor. Ufuk Teker "Finansal zorluklar yüzünden yeni denizcilik yatırımları yapılamıyor. Hatta Deniz Ticaret Odası tarafından yayınlanmakta olan 2017 faaliyet raporundaki rakamlara göre filomuzun genişlemesinde durağan bir dönem içerisinde olduğumuz görülüyor. Deniz Ticaret Odası armatörleri rahatlatacak finansman arayışlarını durmaksızın sürdürmekte.  PveI açısından baktığımızda ise rakiplerimiz çok köklü ve Batılı şirketlerdir. Toplamda 13 PveI sigortacısından oluşan grup kulüpleri adı verilen birliktelik ise dünya filosunun %90 oranında bir bölümüne teminat sağlamaktadır. Bu tröst niteliğindeki birliktelik ise dünya ticaretine yön veren petrol şirketleri ve büyük tüccar şirketlerin PveI sigortacıları seçiminde tercihen kullanması piyasayı fazlası ile etkiliyor. Bu yüzden pazardan pay alırken beklenmedik zamanlarda çeşitli engeller ile karşılaşılabilmekteyiz. Fakat Türk PveI kurulurken bu zorlukların farkındaydık ve gelişim sürecimizi bu durumları gözeterek planlamaktayız" dedi.

    Türk PveI denizlerde kusurlu dolaşan teknelerin kusurlarında yüzde 90 iyileşme sağladı.

    Kuruluşundan bu yana geçen dört yıllık kısa sürede önemli pazar payına ulaşan Türk PveI,  sigortalı deniz aracı sayısının oranı bugün yüzde 5'in altında olan ve denizlerde riske açık olan Türkiye'de İnsan hayatını önemseyerek,  kaza gerçekleşmeden önlemler alınması yönünde toplumsal çalışmalar ve bilinçlendirme projeleri ile hayatı önlemlere dikkat çekiyor. Yerinde yapılan ön analiz ve fizibilite çalışmaları ile sahayı bilinçlendirdiklerinden söz eden Ufuk Teker kazayı minimize eden önlemleri denizcilere aktarıyoruz diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor "2014-2015 yılları arasında yolcu/araba taşımacılığı yapan ve teminatı altında bulunan bütün büyük firmaların gemilerine yaklaşık 500 inceleme gerçekleştirdik. 164 milyon yolcusu olan iç hatlarda yapılan ziyaretlerde riskleri yerinde görerek, gemilerin yaklaşık 98'lik bir bölümünde en az 1 ve üstünde kusur olmak üzere toplamda yaklaşık 3600'e yakın kusur bulduk ve kusur listeleri hazırladık. Bu süreçte kusurlu olan firmalarda seminerler verdik, risk azaltma çalışmalarını takip ettik ve sonunda ziyaret kusurlarının yüzde 90'dan fazlası düzeltilmesini sağladık.  Bu çalışma sonucunda şehir içi hatlarda riskli hareketli sürme iskeleler yerine açılır kapanır rampalara geçiş süreci,  personel emniyeti konusunda yeniden yapılanma ve yeni departmanlarının kurulması, gemilerin daha sık periyotlarda ve bağımsız denetleme/survey firmalarının da kullanılarak denetlenmesi çalışmaları, önemli maliyetlerle limanlar ve terminallerde ilave koruyucu önlemler alınması aşamalarını takip ederek iyileştirdik."

    Denizciler ve yolcular videolarla bilinçlenecek…

    Türk PveI yeni bir uygulama daha başlatıyor. Sektör için ilk olacak bu uygulamada şirket, hazırlayacağı videolar aracılığı ile denizcilik ile ilgili önemli bilgiler, denizlerdeki riskleri önceden görerek ortadan kaldırmayı sağlayacak verileri denizciler ve yolcularla paylaşacak.  Örneğin bu videolarla tersaneye girerken ve çıkarken yapılması gerekenler, teknede güvenli yaşam, tekneyi terk ederken nelere dikkat etmek gerekir? Tekne nasıl boyanır? Nasıl cilalanır? Personel seçimi gibi deniz insanının ve yolcusunun bilmesi gereken önemli bilgiler anlatılacak. Videolar Türk PveI sosyal medya hesaplarından paylaşılacak. Türk PveI Genel Müdürü Ufuk Teker "denizlerde hem yolculara karşı taşıyanın sorumluluklarının teminat altına alınması, hem çevre risklerinin hem de personele karşı işletmecilerin sorumlulukları ile birlikte tüm 3.şahıs sorumluluklarının teminat altına alınması gerekliliği olduğu açıktır. Biz mümkün olduğunca ilgilileri bilgilendirmek ve bu konuda toplumu bilinçlendirme görevini misyon edindik. Hatta bu teminatın kanuni zorunluluk olduğunun altını çizerek tüm ilgilileri her platformda bilgilendirmekteyiz. Bu misyonumuzu devam ettirmeye devam edeceğiz" dedi.

    Türk PveI denizcilik çalışanlarını da teminat altına alıyor.

    Denizcilik istihdamı konusunda Türkiye 180 bin civarında lisanslı gemi adamı ile Çin'den sonra dünyada ikinci sırada. Net bir rakam olmamasına rağmen aktif deniz adamı sayısının ise 130 bin civarında olduğu düşünülüyor. Türk PveI gemi adamı ile ilgili teminatında; personel ölüm, yaralanma, tedavi giderleri, ülkeye iade masrafları ve hatta ödenmemiş personel maaşları ile ilgili teminatlar sağlıyor.

    'Trafik Yat Sigortası'na ilgi büyük…

    Türk PveI 2016 yılında özel amaçlı tekne ve yatlar için çıkardığı 'Trafik Yat Sigortası' ürünü ile geçtiğimiz yıl önemli bir ivme sağladı. Özellikle lüks ya da mega yatlar tarafından tercih edilen sigortanın prim tutarı yıllık 300-400 dolardan başlayıp teknelerin gross ton büyüklüklerine göre fiyatlandırılırken, her tekneye uygun paketler hazırlanabiliyor. Sektörde 'denizin trafik sigortası olarak adlandırılan bu ürünün yanı sıra 'Tekne ve Makine sigortası' ile başarı yakalayan Türk PveI bu branşta Türkiye'de ilk 5 şirket arasına girdi. Önümüzdeki yıl ise ilk 3 şirket içerisinde yerini almayı hedefliyor.

    Türk PveI kazaların çevresel risklerini de teminat altına alıyor.

    İşletme sahiplerinin çevreye karşı verebilecekleri zararı da sigorta kapsamı altına alan Türk PveI, çevre kirliliği risklerini gemi kaynaklı ve kıyı tesisi olarak 2 kısıma ayırıyor. Gemi kaynaklı risklerin teminatını PveI sigortacıları sağlarken, gerçekleşen kazalar sonucu 1 milyar $ limite kadar teminat sağlanıyor. Teminatın içeriği temizlik masrafları, ekolojik etkilerin giderilmesi, kaza neticesinde yerel otoritenin uygulayacağı cezalar, enkaz varsa enkazın işaretlenmesi ve kaldırılması, dolaylı olarak etkilenmelerin (balıkçılık, turizm gibi ana sektörlerin) tazmin edilmesi ve ölüm ve yaralanma neticesinde tedavi masraflarını karşılıyor. Tankerler ile ilgili önemli vakalarla karşılaştıklarını belirten Ufuk Teker, " oluşan zararları hızlıca tazmin ediyoruz. PveI sigorta teminatı bulunmayan hadiselerde hem müdahalede gecikmeler yaşanıyor hem de tazmin noktasında finansman sorunları ortaya çıkıyor. Çevreye verilen ve geri dönüşü olmayan zararlar da cabası… Türkiye'de 160 adet kaldırılmamış enkaz gemi, 50 adet sigorta teminatı olmayan hayalet gemi olarak nitelendirdiğimiz ve süreç içerisinde batmaya mahküm gemi mevcut " diyerek tamamlıyor.

    Kaynak: Pembenar / Ekonomi

    Antalya Ekonomi Haberler

    Bakmadan Geçme

    Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title