Gram Altın'da Tepki Satışları Tamam mı Devam mı?

Kudret Ayyıldır
Kudret Ayyıldır
Başanalist / GCM Menkul Kıymetler
06 Nis 2016 Çarşamba

Alışkanlık gereği Türkiye’de yatırım denilince aklan gelen ilk varlıktır Altın. Altın fiyatı düşmeye başladığı zaman hemen hemen herkesin Altın alayım da bir köşede dursun şeklindeki yaklaşımı ile atalarımızdan gelen alışkanlığımızı sürdürüyoruz. Bu alışkanlığımızı daha agresif ve performanslı bir şekilde ilerletebilmek adına gelişen teknolojik yapıya ayak uydurmak önem arz ediyor. Örneğin, fiziki olarak yükselişlerde kazanç sağlayarak tasarruflarını değerlendiren yatırımcılar, mevcut düşüşlerde kar realizasyonuna geçiyor ya da bu düşüşleri alım fırsatı olarak tekrar tekrar değerlendirmeye çalışıyor. Ancak düşüşlerin nerede sonlanacağını kestirmek, ne kadar iyi teknik ve temel analiz çalışmaları oluşturulsa da mümkün olmamaktadır. Çünkü bu kararı piyasanın kendisi verecektir ve yatırımcılar da bu trende ayak uyduracak çalışmalarını akışa bağlı şekilde sürdürecektir. Bu aşamada özellikle mevcut geri çekilmeleri de fırsata dönüştürecek bir uygulama, yatırımcılar için hayati bir önem taşımaktadır. Tam da bu süreçte Forex piyasasının eşsiz avantajlarından çift yönlü işlem imkânı, ilgili geri çekilmelerden maksimum kar elde edebilme stratejisinin ön plana çıkmasına katkı sağlamaktadır.


03 ve 14 Mart tarihlerinde yayınladığımız “Gram Altın“ raporlarında, Gram Altın fiyatında oluşacak tepki satışları için 113.70 seviyesinin kritik olduğunu, bu seviyenin altındaki fiyatlamalarda tepki satışlarının konuşulabileceğini, böyle bir geri çekilme de özellikle 105.30 – 101.00 bölgesinin orta – uzun vadeli alıcıların tekrar strateji oluşturabileceği bir bölge olduğunu ifade etmiştik. Buna ilaveten Gram Altın fiyatlamalarında orta-uzun vadeli olarak USDTRY, kısa vadeli olarak da Ons Altın fiyatlamaların etkili olduğunu bazı korelasyon grafikleri üzerinden aktarmıştık.


03 Mart tarihli “Gram Altın karar vermeye çalışıyor!” raporunu incelemek için tıklayınız.


14 Mart tarihli “Gram Altın’da Tepki Satışları Tamam mı Devam mı?” raporunu incelemek içintıklayınız.


Son zamanlarda Gram Altın fiyatında önemli geri çekilmeler izliyoruz. Gerek USDTRY gerekse Ons Altın fiyatında yaşanılan geri çekilmeler, Gram Altın’da da aşağı yönlü baskıların devam etmesine katkı sağlamaktadır. Şu sıralar 111.00 TL yakınlarında seyrini sürdürerek tepki satışlarına devam edip etmeme konusunda karar verme aşamasında olan Gram Altın’da yeni beklentilere geçecek olursak;


Kısa vadeli olarak:


110.00 TL destek noktası kısa vadeli görünümde önemlidir. Gram Altın fiyat eğer düşüşlerine yani tepki satışlarına devam edecekse, 110.00 seviyesi altında fiyatlamalara (tercihen haftalık kapanış) ihtiyaç vardır. Ancak bu şartla aşağı yönlü baskılardan bahsedebilir ve böyle bir görünümde yükseliş trendinin alt noktası olarak kaydedilen 105.30 – 101.00 bölgesine doğru geri çekilmeler hızlanabilir.


110.00 TL seviyesi üzerinde fiyatlamaların devam etmesi durumunda ise tepki satışları sonlandı mı sorusunun cevabı aranmaktadır ki böyle bir durumda teyit için 113.70 seviyesi dikkatle takip edilmelidir. Tepki satışlarının sonlanabilmesi için 113.70 üzerindeki fiyatlamalara ihtiyaç vardır. Ancak bu şartla 116.45 ve 120.00 TL rakamları tekrar telaffuz edilebilir.


Özetle; Kısa vadeli olarak tepki satışları tamam mı devam mı sorusunun cevabı için 110 ve 113.70 seviyeleri yakinen incelenmelidir.


Orta – Uzun vadeli olarak:


Gram Altın’da 105.30 – 101.00 bölgesi, orta ve uzun vadeli olarak önemli bir bölgedir. Yükseliş trendinin alt noktası olarak kaydedilen bu bölge üzerinde kaldığı müddetçe yaşanılacak olası geri çekilmeler, alış fırsatı olmayı sürdürmektedir. Bu tutum, psikolojik bir bariyer olarak kaydedilen 120 TL’nin tekrar hedeflenme ihtimalini güçlendirmektedir. Ancak şu sıralar 110 seviyesine yakın bir bölgede tepki satışları konusunda karar vermeye çalıştığı unutulmamalıdır. Bu aşamada orta – uzun vadeli alıcıların hangi bölgeden alışa dâhil olabilirim sorusunun cevabı için kısa vadeli beklenti önem arz etmektedir.


Yükseliş trendinin sona ermesi içinse, 105.30 – 101.00 bölgesi altında art arda 2 defa haftalık kapanış gerçekleşmelidir.


Özetle; 105.30 – 101.00 bölgesi üzerinde orta ve uzun vadeli olarak yükseliş beklentisinin ön planda olduğunu söyleyebiliriz.



Önemli NOT: Gram Altın’ın bundan sonraki fiyatlamasını tahmin ederken Ons Altın ve USDTRY’nin yol haritası yatırımcılar için çok önemlidir.  Özellikle bu aşamada orta vadeli olarak USDTRY, kısa vadeli olarak da Ons Altın fiyatlamaların etkili olduğunu aşağıdaki grafiklerden net bir şekilde görebilirsiniz.


Gram Altın,  kısa vadeli olarak Ons Altın’dan etkilemektedir.



Kısa vadeli görünümü inceleyecek olursak da Ons Altın ve USDTRY’deki kayıplarla birlikte Gram Altın fiyatında önemli düşüşler izlenmektedir. Ancak burada Gram Altın ve Ons Altın’ın birbirine yakın hareketler içerisinde yer alması, mevcut korelasyonun kısa vadeli etkinliğinin korunmasına katkı sağlamaktadır.


Gram Altın, orta vadeli olarak USDTRY kurundan etkilenmektedir.



Grafiklerde de görüldüğü üzere orta vadeli olarak ons Altındaki düşüşlere rağmen Gram Altın fiyatının yükseldiğini izlemekteyiz. Bu tutum, USDTRY’deki yükselişlerle net bir şekilde desteklenmektedir.


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,3267 0,00 09:48
Euro Euro 34,7932 -0,04 09:48
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,5897 -0,22 09:48
BIST 100 BIST 100 10.277 0,00 18:10
BIST 50 BIST 50 9.078 0,00 18:10
BIST 30 BIST 30 11.148 0,00 18:10
Gram Altın Gram Altın 2404,1 0,47 09:48
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3836 0,49 09:48
Yarım Altın Yarım Altın 7671 0,49 09:48
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16113 0,19 12:58
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"