Haberler

Eski Fotoğraflar İş Sahibi Yaptı! 45 Yıl Önce Babası ve Dedesinin Yaptığı İşi Yapmaya Başladı

Güncelleme:

Manisa'nın Yunusemre ilçesinde yaşayan İsmail Vardaroğlu, eski fotoğraflara bakarken, 45 yıl önce babası ve dedesinin birlikte sübye içeceği yapıp sattığını gördü. Anne ve babasından tarifini alan Vardaroğlu, kolları sıvayıp bu içeceği hazırladı, sosyal medyadan satarak yaptığı bu ek işle ev ekonomisine katkı sağladı.

Tevfikiye Mahallesi'nde yaşayan ve mobilya üretimi yapan, evli ve 2 çocuk babası İsmail Vardaroğlu (44), eski fotoğrafları incelerken baba ve dedesinin bir dönem sübye içeceği sattığını görünce kendisi de harekete geçti. Kolları sıvayan İsmail Vardaroğlu, annesi Lefteriya Vardaroğlu (72) ve babası Refik Vardaroğlu'ndan (78) içeceğin tarifini alıp, yapımına başladı. Yarım gün mobilya işinde çalışan Vardaroğlu, kalan vaktini sosyal medya üzerinden aldığı siparişleri yapmak için evinin mutfağında içeceği hazırlamakla değerlendiriyor. Vardaroğlu, 350 mililitrelik şişelere doldurduğu sübye içeceğini 10 liradan satışa sundu.

ŞEKER, SU, KAVUN ÇEKİRDEĞİNDEN YAPILIYOR

Şeker, su, kavun çekirdeğinden oluşan içeceğin yapımının zahmetli olduğunu belirten İsmail Vardaroğlu, "Sübye içeceği çok yaygın değil ancak tarihçesi 550 yıl öncesine dayandığı söyleniyor. Faydası ve vitaminleri çok fazla. Raf ömrü çok fazla olmadığından ve yapımı da zor olduğundan gündemden düşmüş durumdaydı. İzmir'de birkaç usta kaldı. Onlardan da yardım alıyorum. Bu içeceği tekrar gündeme getirmek istedim. 4 aydır da üretiyorum. İzmir'den, İstanbul'dan Almanya'dan siparişler geliyor. Raf ömrü az olduğundan, ben buradan uzak illere ve yurt dışına hamurunu yolluyorum. Böylece suyla karıştırıp, süzgeçten geçirip içebiliyorlar" dedi.

SÜBYE İÇECEĞİ NASIL YAPILIYOR?

Bu işi çocuklarına miras bırakmak istediğini söyleyen Vardaroğlu, hazırlık aşamasını da anlatıp, "Kavun çekirdeğini Kırkağaç'tan alıyoruz. Çekirdeği birkaç kez yıkıyoruz. 5-6 saat ıslak suda bekletiyoruz. Daha sonra makineden geçiriyor ve hamur şekline getiriyoruz. Ardından şekerle karıştırıp, 1 gün bekletiyoruz. Daha sonra yine suyla karıştırıyor ve iki farklı boyuttaki elekten geçiriyoruz. Dinlendikten sonra sübye içim aşamasına geliyor. Tabii soğuk içilmeli" dedi.

SÜBYE NEDİR?

Sübye, tarihsel süreci içerisinde İzmir ile özdeşleşmiş, başka yerde pek bilinmeyen, kavun çekirdeğinin ezilmesiyle ve hafif şekerle tatlandırılan, hafif nişastalı, süt kıvamında, soğuk içilen ve mutlaka taze tüketilmesi gereken, Sefarad mutfağından gelen bir içecektir.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yunusemre Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title