Haberler

Bankalar, kredi başvurularında "Teklif Hazırlama Ücreti" altında kesinti yapmaya başladı

Güncelleme:

Kredi başvuru ücretleri ile ilgili detaylar merak edilirken, bu ücretlere bir yenisi daha eklendi. Masraf ve komisyon ücretleri sınırlanan bankalar, yeni bir ücretli hizmet keşfetti. Bir banka, kredi başvurusu yapan müşterisinden gizlice THU ücreti kesti. "THU ne?" diye soran müşteriye, "Teklif Hazırlama Ücreti" yanıtı verildi.

Türkiye'de bankacılık sektörü bütün hizmet alanlarında yeni ürün ve programlar yaratırken, kimi bankalar müşterilerinden aldıkları ücretlerde ilginç 'buluşlara' imza atıyor.

Sektörün önemli bankalarından birinin ticari kredi başvurusunda bulunan müşterisinin hesabından kestiği ücretin adı, THU. THU'nun açık ifadesi Teklif Hazırlama Ücreti.

Kendisinden ücret kesilen küçük şirket sahibi, Türkiye'nin en büyük bankaları arasında yer alan yerli sermayeli bir bankadan 50 bin liralık ticari kredi için talepte bulunuyor. Ancak ihtiyaç duyduğu kredinin faizini yüksek bulunca bankanın verdiği teklifi kabul etmeyerek başka bir bankaya gidiyor ve orada daha uygun faiz oranıyla kredi bulunca ikinci gittiği bankanın teklifini kabul ediyor.

"ZAMAN HARCADIK"

Müşterinin bu davranışı serbest piyasa koşulları içinde normal bir yaklaşım olarak kabul görmesi gerekirken, küçük işletmeci müşterisi olduğu ve ancak kredi faizini yüksek bulduğu bankasındaki hesabını kontrol ederken, THU adı altında kendisinden 500 Türk Lirası (TL) kesinti yapıldığını fark ediyor. Bu kesintinin nereden kaynaklandığını sorduğunda banka çalışanından aldığı yanıt kendisini şaşırtıyor. Teklif Hazırlama Ücreti. "Bu ne demek" diyor? Yanıt, "Zaman harcadık, size kredi teklifi sunduk. Kredi almayı kabul etmediniz. Elbette bunun bir ücreti olacaktı. Bedelini hesabınızdan kestik" oluyor.

Bankalar, kredi başvurularında 'Teklif Hazırlama Ücreti' altında kesinti yapmaya başladı

Bankalar, kredi başvurularında 'Teklif Hazırlama Ücreti' altında kesinti yapmaya başladı

İTİRAZLA PARASINI GERİ ALIYOR

Müşterinin herhangi bir kredi almamasına rağmen söz konusu kişinin hesabından otomatikman kesilen 500 lira müşterinin sinirini bozuyor.

50 bin liralık ticari kredi başvurusuna teklif ücreti adı altında 500 lira kesilmesi sektörün yeni buluşu olarak yorumlanıyor. Ortada ne kredi var ne de müşterinin imzaladığı herhangi bir belge ve böyle bir kesintinin yapılacağına ilişkin önceden yapılmış bir uyarı. Banka teklif hazırladığı için sessiz sedasız müşterinin hesabından 500 TL kesiyor. Müşteri fark ettiği için itiraz ediyor ve parasını alabiliyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ise bu tür uygulamalara karşı, banka müşterilerinin kuruma şikayette bulunmasını istiyor. Aksi takdirde BDDK, bankaların bu tür uygulamalarından haberi olmadığı için herhangi bir yatırımda bulunmuyor.

MÜŞTERİNİN ONAYI GEREKİYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçmişte banka ve katılım bankalarının müşterilerinden hangi hizmet ve ürün karşılığında ücret ve komisyon alacaklarını internet sitesinde yayınladığı yönetmelikle duyurmuştu.

BDDK, banka ve katılım bankalarının 20 işlem kalemi dışında hiçbir kalemden ücret alınamayacağını açıklamıştı. Bankalar ve katılım bankaları 20 kalem dışında başka alanlarda ücret ve komisyon isterlerse BDDK'nın onayını almak zorunda. Hizmet ve ürünlerden alınacak ücretlerde yıllık yüzde 20'nin altındaki artışlarda müşteriye bilgi vermek şart.

Yıllık yüzde 20'nin üzerindeki ücret artışlarında ise banka ve katılım bankaları müşterilerine ulaşarak yeniden onay almak zorunda.

ÜCRET ALINMAYAN İŞLEM KALMADI

Düzenlemelere rağmen sektörde hangi kanaldan olursa olsun müşteriden ücretin alınmadığı herhangi bir bankacılık işlemi neredeyse kalmadı. Mobil şubeden yapılan EFT ve havale işlemlerinden bile ücret alınıyor. Mobil şubeden yapılan ilk EFT'den sonra gönderilen tüm EFT'lerden ücret alan banka var.

Bankalar internetten yapılan EFT para transferinin limitini düşük tutarak müşteriyi şubeden işlem yapmaya zorunlu tutuyorlar.

Son yıllarda bankaların vatandaşlardan aldığı işlem ücretlerine yönelik şikâyetlerde ise ağırlık ATM veya dijital kanallardan yapılan EFT, çek tahsilatı ve kredi kartı işlemlerinden oluşuyor. (Milliyet)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title