Haberler

ASD Başkanı Sarıbekir: 6 Bin TL'ye Eleman Bulamıyoruz

Güncelleme:

Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Zeki Sarıbekir "Üniversitelilerin büyük kısmı mesleksiz! Ustalara 6 bin TL veriyoruz ama eleman bulamıyoruz. Gençler meslek lisesinden, üretimden kaçıyor; AVM'de güvenlikçi oluyor. Bunu düzeltmeliyiz" dedi.

Türkiye işsizler ve ihtiyaç duyulan iş gücü ikileminde, çalışmayan sayısının gittikçe arttığı bir süreç yaşarken; sektör temsilcileri, ara eleman ve teknik personelde karşılaştıkları büyük sıkıntıyı bugün daha yüksek sesle dile getiriyor. Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir "Sanayide, dünya ile rekabet eden bir teknoloji ve bilgiye sahibiz. Ancak hatlarda çalıştıracak ara eleman bulamıyoruz. Şu anda Türkiye'de üniversite mezunları 2 bin 500-3 bin lira maaşla işe giriyor. Biz ustalara 5-6 bin lira veriyoruz. Hatta bazı sektörlerde 40 bin lira alan ustalar olduğunu duyuyoruz. Ama, yok! Ustaların mühendislerden daha fazla kazanmasına rağmen, toplumda şöyle bir algı var; Anadolu Lisesi iyidir. Oysa buradan mezun olanların bir kısmı üniversiteye yerleşirken, büyük kısmı mesleksiz kalıyor. Diğer taraftan meslek lisesinden mezun olan da gidiyor, AVM'de güvenlik görevlisi oluyor, bu işleri yapmak istemiyor" dedi.

"MESLEK LİSELERİNE KARŞI OLUMSUZ ALGI VAR"

Okullara bakış açısının değiştirilmesi ve bunun topluma iyi anlatılması gerektiğini vurgulayan Sarıbekir "Meslek liselerine karşı sebepsiz bir olumsuz algı var. Sanki daha başarısız öğrencilerin tercih ettiği okullar gibi!.. Oysa diploma alıp işsiz kalmak veya hakkının çok altında kazanmak da var. Askerliği daha az yapması için bile üniversiteye gidenler var! Toplum bu konuda bilinçlendirilmeli. İki şey yapmalıyız. Çocukları meslek lisesinde okumaya ikna etmek. Ve oradan mezun olduktan sonra çalışacakları yerin, iyi bir yer olduğu, üniversiteye gitmenin her şey olmadığını anlatmak. İleride iyi maaşla işe gireceklerini bilsinler" diye konuştu.

ASD Başkanı Sarıbekir: 6 Bin TL'ye Eleman Bulamıyoruz

'SEKTÖR İÇİN AMBALAJ AKADEMİSİ'Nİ KURDUK'

Türkiye Gazetesinde yer alan habere göre, Sarıbekir, sektörlerinde kalifiye personele yönelik sektörel eğitim ihtiyaçlarının tek bir çatı altında toplanması amacıyla 2014 yılında Ambalaj Akademisi'ni kurduklarını söyledi. Sarıbekir, şöyle devam etti: Akademide, birçok şirketin ihtiyacını karşılayacak teknik eğitimler veriyoruz. Silivri Anadolu Endüstri Meslek Lisesinde de iki atölye yaptık. Şimdi bir yer daha yapıyoruz. Okulun hamisi olduk. Gençleri teşvik ediyoruz. 'Mesela meslek lisesinden mezun olan çocuk işe girdiğinde, brüt maaşının tamamını alsın' gibi maddeler üzerinde çalışıyoruz.

AMBALAJDA TÜRKİYE'YE ÖDÜL YAĞDI

Dünya Ambalaj Örgütü tarafından düzenlenen ve sektörün en prestijli yarışmalarından olan "WorldStar 2019 Yarışması"nda Türkiye, 22 ödül kazandı ve en çok ödül alan ikinci ülke oldu. Önceki sene 5 ödül aldıklarını hatırlatan ASD Başkanı Zeki Sarıbekir "Artık ambalaj sektöründe çok önemli bir ülkeyiz. 22 ödül önemli bir başarı. Türk ambalajcıları dizaynlarıyla ve yaptıkları yeniliklerle kendilerini Avrupa ve dünyada kabul ettirdi. Ambalaj geliştikçe ve sektör ödüller aldıkça, Türk ürünleri de dünya pazarlarında daha rahat boy gösterecektir" dedi. Yarışmada 40 ülke, 12 farklı kategoride yarıştı. 26 ödülle Japonya birinci oldu. Firmalar ödüllerini, Prag'da düzenlenen törenle aldı.

ASD Başkanı Sarıbekir: 6 Bin TL'ye Eleman Bulamıyoruz

BİZE 5 PETKİM KALDI

Ambalajda Çin'in pahalılaşmasının, Türkiye için bir avantaj olduğunu kaydeden ASD Başkanı Zeki Sarıbekir "Ham madde fiyatları şu aralar durağan. Giderlerde sıkıntı yok. Türk ambalajcısı elinden geleni yapıyor, fuarlara katılıyor, devamlı yeni pazarlar arıyor. Makine parkımız iyi. En önemli pazarımızın hemen yanı başımızdaki Avrupa olması, kalitemizi de artırıyor. Avrupa tarafından onaylanmış bu kalitemiz; Amerika, Afrika ve Orta Doğu gibi pazarlarda bizi öne çıkarıyor" dedi. Cari açığı azaltmanın önemine değinen Sarıbekir, şöyle devam etti: Teşvik veriliyor ama hep aynı ürünlere yatırım yapılıyor. Plastik ambalajda Türkiye'de bir Petkim var. İhtiyacın yüzde 13'ünü karşılıyor. Cari açığı azaltmak için, ham madde üretimine teşvik vermemiz lazım. Beş tane daha Petkim yapılmalı.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title