Haberler

Siirt fıstığında yüzde 50 verim artışı

Güncelleme:

Siirt fıstığında yüzde 50 verim artışı

Siirt fıstığında tane dolumu ve verimliliğin artması için erkek aşılama çalışması yapıldı

SİİRT Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan Siirt fıstığı tane dolumu için erkek aşılama projesi çerçevesinde merkez ve Kurtalan köylerinde erkek kalem aşılama çalışmaları yapıldı.

İl genelinde yaşanan erkek çeşit ve erkek ağaç azlığı sorunun çözülmesi ile kent genelinde verimlilikte yüzde 50'lik bir artış beklediklerini söyleyen Siirt Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan, lokal görülen don ve dolu zararı dışında Siirt ve bölgede tüm tarımsal ürünlerde olduğu gibi Siirt fıstığında da verimli ve bereketli bir yıl beklediklerini söyledi.

Siirt fıstığında döllenme probleminden dolayı yaşanan verim sorununa aşılı çözüm bulduklarını belirten Demirhan, "Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce desteklenen "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" çerçevesinde Siirt Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce "Siirt Fıstığı Tane Dolumu İçin Erkek Aşılama Projesi"ni uyguluyoruz. Proje ile Siirt fıstığında görülen boş tane sorununa ve düşük verim problemine büyük ölçüde bu proje çözüm sağlayacaktır. Projemiz, merkez ve Kurtalan ilçelerinde toplamda altı köyde uygulanacak olup, her dekara en az iki erkek ağaç olacak şekilde aşılama işlemleri yapılacaktır. Aşılarımız Siirt fıstığına uygun, ortanca zamanlı çiçek veren "atlı" çeşidinin erkek ağaçlarından temin edilmiştir. Aşılar Proje çerçevesinde tutulan aşı ustalarınca il müdürlüğümüzün teknik personel gözetiminde uygulanmaktadır. Proje yaklaşık bin dekar Siirt fıstığı bahçesinde uygulanacak olup proje önümüzdeki yıllarda da devam ettirilecektir" dedi.

Fıstık ağaçlarında erkek aşılama çalışmaları yaparak fıstıkta tane dolumu ve verimlilikte artış olacağını beklediklerini söyleyen üretici Mehmet Emin Yılmazer, aşılama sayesinde verimliliğin artacağını dile getirdi. Sabahın erken saatlerinde bağa gelerek aşılama çalışmalarına başladıklarını belirten Yılmazer, "75 dönüm arazimiz var. 2 bin fidanımız var. Bu sabah 250 erkek aşımızı yaptık. Erkek aşısı çok iyi ve faydalıdır. Herkese tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title