PİYASLAR BAŞA DÖNDÜ

Veli KOCATÜRK
Veli KOCATÜRK
Araştırma Müdürü / Işık Menkul Değerler
22 Haz 2015 Pazartesi

Piyasalar seçim sonrasına döndü. Geçtiğimiz hafta borsada alımlar artarken kur tarafında rahatlama görüldü. Koalisyon fikrine alışmış görünen piyasaları rahatlatan bir diğer haber de FED ’den geldi. Faiz artırımı için acele etmeyeceğini dile getiren FED, ekonomik verileri şart koştu.


FED, GÜVERCİN KALDI


Gelişmekte olan piyasaların en büyük endişesi FED ’in faiz artırımı. Bu sürece adapte olmakta zorlanabilecek piyasalar FED ‘den faiz artırımına ilişkin bir ipucu aldığında negatif etkileniyor. Daha önce ön plana çıkan Haziran ayı yıl başında oldukça önemliydi. Ancak ilk çeyrekte açıklanan veriler bu beklentiyi ortadan kaldırırken yıl sonunda faiz artırımı olasılığı giderek artıyor. FED geçen haftaki toplantısında ekonomik verilerin faiz artırımı için önemli olduğunu dile getirdi. Bir önceki toplantıdan farklı bir açıklama yapmayan Yellen, işsizlikle ilgili beklentilerini de yukarı yönlü revize etti. faiz artırımına ilişkin ise özellikle enflasyon görünümünde iyileşme beklendiği yılın ikinci yarısında ekonomik verilerin toparlanacağı beklentisi yinelendi. Bu durumda Eylül ayı ilk faiz artırımı için ağır basıyor. Çünkü FED faiz beklentisini 0.625 seviyesine sabit tuttu. Bu durumda yıl sonuna kadar en az iki faiz artırımı görünüyor. Eğer Eylül ayında ilk artırım yapılırsa Aralık ayında yeniden bir faiz artırımı gerçekleşebilir. Ancak daha önce bu oran aşağı yönlü revize edilememesi gerekir. 


TCMB FAİZ KARARI AÇIKLANCAK


İçeride ise seçim sonrası ilk Merkez Bankası toplantısı gerçekleşecek. TCMB’nin faizlerde herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor. Özellikle genel seçim sonuçları sonrası 2.80 seviyesinin üzerine çıkan kur kanadının son günlerdeki veriler ile gevşemiş olması TCMB’nin elini rahatlatan en önemli undur. Ayrıca FED kararları da göz önünde bulundurulursa faizlerde değişiklik için bir sebep görünmüyor. Ancak söylemlerde enflasyon vurgusu artabilir. Son dönemde kur sebebi ile enflasyonda yükseliş devam edebilir. Bu da MB’nin yapacağı açıklamalarda enflasyon tarafına daha çok dikkat çekeceği anlamını taşıyor.


YUNANİSTAN’IN SON GÜNLERİ 


Borçlarına ilişkin kreditörlerle yaptığı görüşmelerden son alamayan Yunanistan’ın umutları tükeniyor. Geçtiğimiz günlerde borcunu ödeyemediği için Haziran ayında toplu halde ödeme yapmayı taahhüt eden ülke henüz bir anlaşma yapabilmiş değil. Yine son dakika anlaşma sağlanabilir. Piyasanın beklentisi anlaşma sağlanacağı yönünde. Çünkü Yunanistan bu dönem borçlarını ödeyemezse temerrütte düşmüş olacak. Yani iflasını açıklayacak. Bu durumda Euro’dan çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu durumun Almanya’ya maliyeti oldukça yüksek. Yani Yunanistan’ın Euro’dan çıkması şu an için istenecek son durum oluyor. Bu da Yunanistan’ı rahatlatan en önemli unsur. Hafta boyunca devam edecek görüşmelerde sürpriz olmazsa anlaşma çıkmasını ve Yunanistan’ın borçlarını ödemesini bekliyoruz.


Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,4700 -0,22 22:24
Euro Euro 34,8505 0,12 22:24
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,6501 0,04 22:24
BIST 100 BIST 100 9.717 -0,05 18:10
BIST 50 BIST 50 8.569 -0,22 18:10
BIST 30 BIST 30 10.481 -0,43 18:10
Gram Altın Gram Altın 2437,4 0,61 22:24
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3899 0,96 22:24
Yarım Altın Yarım Altın 7797 0,96 22:24
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16550 -0,05 17:00
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"