Haberler

Antalya'da çilek üretimi ve ihracatı artıyor

Güncelleme:

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Antalya'nın çilek üretim miktarı bakımından Türkiye'nin yüzde 9'una sahip olduğunu belirterek uygun üretim teknikleriyle bu oranın daha da artacağını bildirdi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Antalya'nın çilek üretim miktarı bakımından Türkiye'nin yüzde 9'una sahip olduğunu belirterek uygun üretim teknikleriyle bu oranın daha da artacağını bildirdi.

Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile ATB, ATAK iş birliğinde geçen yıl gerçekleştirilen İnteraktif Çilek e-Çalıştayı'nda değerlendirilen üretimden tüketime çileğin yolculuğu bir kitapta toplandı. Kitapta, çilek üretiminde görülen hastalıklar, yeni teknolojiler, üretimin ekonomik boyutu bilimsel çalışmalarla anlatıldı.

Çandır, yaptığı açıklamada, Türkiye'de ve dünyada çilek tüketiminin her geçen gün arttığını belirtti.

Türkiye'nin dünya çilek üretiminde yüzde 5,5'lik pay ile dördüncü sırada yer aldığını aktaran Çandır, son 5 yılda çilek üretim kapasitesinin artmasıyla çilek ihracatında 12'nci sıraya yükseldiğini bildirdi.

Türkiye'de dekarda ortalama 3 ton olan çileğin verim değerlerinin artması için yetiştiriciliğin bilinçli yapılması, modern üretim teknikleri ve topraksız yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması gerektiğine işaret eden Çandır, şunları kaydetti:

"Yaş sebze, meyve üretimi ve ihracatıyla öne çıkan Antalya, Türkiye çilek üretim alanlarının yüzde 7'sine, üretim miktarının ise yüzde 9'una sahip. Antalya'da kıyı ve yayla kesimlerinde uygun çeşitlerin, uygun üretim teknikleriyle yetiştirilmesi ve dış pazar isteklerine göre üretim planlamaların yapılmasıyla çilek üretimi ve ihracatı hızla artacaktır. Bu açıdan hazırlanan kitap, ilgilenenler için yol gösterici niteliktedir."

Antalya Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca da 10 üniversiteden akademisyenlerin katıldığı çalıştayda 25 bildiri sunulduğunu ve çileğe dair A'dan Z'ye birçok konunun tartışıldığını kaydetti.

Kitapta yer alan bilgilerin çilek üretiminin ekonomik, etkin ve sürdürülebilirliğine katkı sağlayacağını belirten Karaca, sektörün geleceğine yön vereceğini ifade etti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title