Haberler

Avustralya'da sigara artık doktor reçetesi ile alınabilecek

Güncelleme:

Avustralya'da sigara tüketimini tamamen ortadan kaldırmaya yönelik hazırlanan yeni plan çerçevesinde, tiryakilerin sigara almak için doktordan reçete alması gerekecek.

Avustralya hükümeti, ülke genelinde yüzde 15 olan sigara kullanım oranını 2025 yılına kadar yüzde 10'a düşürmeye hedefliyor. Bu nedenle Queensland Üniversitesi ve Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Konseyi tarafından finanse edilen Araştırma Mükemmelliği Merkezi, sigara kullanımını neredeyse ortadan kaldıracak yeni bir plan hazırladı.

"5 YIL BOYUNCA DOKTOR DENETİMİNDE"

Merkezin, "Tütün Oyununu Sonlandırmayı Başarmak" (CREATE) teması altında hazırladığı yol haritası kapsamında, gelecek 5 yıl boyunca sigaranın doktor reçetesiyle sadece eczanelerden temin edilir hale getirilmesi hedefleniyor.

İLK HEDEF, TEDARİK EDİLMESİNİ ZORLAŞTIRMAK

Plan çerçevesinde ilk hedeflerinin tütün mamullerinin tedarik edilmesinin zorlaştırılması olduğunu belirten CREATE Direktörü Doç. Dr. Coral Gartner, yol haritasında önerilen sigara tedarikini azaltma stratejilerinin, tütün perakendecilerinin sayısını azaltmaktan başlayacağını ve eczaneler gibi belirli tedarikçilerle satışları kısıtlamaya kadar gideceğini söyledi.

YENİ DOĞANLARA SİGARA SATIŞI YAPILMAYACAK

Diğer hedefler arasında, belirli bir yıldan sonra doğanlara sigara satışının sona erdirilmesi ve ticari sigara satışlarının aşamalı olarak kaldırılması yer alıyor. Bu, sigaralara yalnızca doktor reçetesiyle erişilmesine izin verilmesi anlamına geliyor. Yol haritasında uygulanmak istenen bir başka hedef ise tütün ürünlerinin içeriğini ve emisyonlarını bağımlılık yapmayacak, daha az lezzetli hale getirecek veya en zararlı ürünleri piyasadan tamamen kaldıracak şekilde düzenlemek.

"FİNAL"

Merkezin masadaki tüm seçeneklere bakarak tütün kullanımının sona erdirilmesi için uygun bir "final" hedefinin ne olması gerektiğini hesaplayacağını belirten Gartner, "Etkili bir tütün final stratejisi, hükümetlere, perakendecilere ve sigara içenlerin dumansız bir topluma geçişine yardımcı olurken, sigara içme yaygınlığındaki düşüşü de hızlandırmalıdır." ifadelerini kullandı.

"SIFIRA YAKIN SİGARA İÇME ORANI YAKALAMAK İSTİYORUZ"

Avustralya'nın sigarayla mücadele önlemlerinde halihazırda dünyaya liderlik yaptığını hatırlatan Gartner, " Avustralya'da sigara içme oranı yüzde 15'in biraz altında, fakat sıfıra yakın sigara içme oranı yakalamak istiyorsak iyi tasarlanmış bir final stratejisine ihtiyacımız var. Avustralya, tütün ürünleri için düz paketi zorunlu kılan ilk ülkeydi, bu şu anda 17 farklı ülkede de uygulanmaktadır." dedik.

SİGARANIN EN PAHALI SATILDIĞI ÜLKELER ARASINDA AVUSTURALYA İLK SIRADA

Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 15'ine tekabül eden 2,3 milyon Avustralyalı tütün mamulleri kullanıyor.

Kapalı mekanlarda, bina girişlerinde, plajlarda ve halkın yoğun olarak kullandığı caddelerde sigara kullanımının yasak olduğu ülkede, her yıl sigara kullanımı 0,4 oranında düşse de hükümet bu oranı yüzde 1'e çıkarmayı hedeflemiş durumda. Dünyada sigaranın en pahalı satıldığı ülkeler arasında Avustralya ilk sırada yer alıyor.

Kaynak: AA / Ekonomi

Avustralya Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe Euroleague dörtlü finalde (Final Four) finale çıktı mı, elendi mi? TV8.5 canlı izle! (REAL MADRİD-BAYERN MÜNİH) 8 Mayıs TV8.5 HD kesintisiz donmadan canlı izle linki! Real Madrid Bayern Münih maçını şifresiz veren kanallar! Real Madrid Bayern Münih maçı nereden izlenir, hangi kanal veriyor? Fenerbaçe Monaco Eurolig serisi kaç kaç, kim önde? Monaco Fenerbahçe Beko maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Monaco Fenerbahçe Beko Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Real Madrid Bayern Münih maçı CANLI izle! 8 Mayıs R. Madrid B.Münih maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Karagümrük Trabzonspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Karagümrük TS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Dzeko sakatlandı mı, derbi oynamayacak mı 2024? Karagümrük Trabzonspor maçı CANLI izle! 8 Mayıs Karagümrük TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Fatih Karagümrük Trabzonspor ilk maç kaç kaç bitmişti? Trabzonspor Karagümrük ZTK yarı final ilk maç sonucu! 10 Mayıs'ta okullar tatil mi, Cuma günü okul yok mu? 19 MAYIS RESMİ TATİL Mİ? 19 Mayıs okullar tatil mi, yarım gün mü? 19 Mayıs okullar açık mı, kapalı mı? Süper Lig şampiyonu ne kadar kazanacak 2024? New York Knicks Indiana Pacers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 9 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! EXXEN canlı maç izle! (REAL MADRİD-BAYERN MÜNİH) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 8 Mayıs EXXEN spor canlı izle!
500

Yorumlar (11)

he:

Ne yani sigarayla savaşmanın tek çaresi yüksek vergiler ve zamlar değil miymiş?

6
0
yanıtYanıtla
....:

keşke bizde de öyle yapsalar. . .

4
0
yanıtYanıtla
Son dakika:

Kendisine sigara yazmayan doktoru, darp eden vatandaş, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

3
1
yanıtYanıtla
doktor bey neyim var:

sigarasızlıktan ölücen günde sabah ve akşam tok karnına bir paket içiyon üç beş senede huzura rahata öbür tarafa gidersin ( Allahım ne hallere kaldık doktor ilaç diye sigaramı yazıcak dünyadaki kalan en son çivide böylece çıkmış oldu )

2
1
yanıtYanıtla
harbi ahir zaman:

Düne kadar maskeli 3 , 5 kişi kuyumcuya veya markete girse olay üzerine olar olurken bugün tam tersi maskesiz markete veya kuyumcuya şöyle üç beş kişi girse olay olurken düne kadar doktorlar sigara içme yoksa ölürsün diye bas bas bağırırken bugün doktor reçeteye sigarara yazıcaksa artık bundan sonra hiç bir şeye şaşırmayacağıma and içerim

1
1
yanıtYanıtla
O ÖYLE DEĞİL:

OLAYI ÇOK YANLIŞ ANLAMIŞSIN

yanıt1
yanıt0
demir:

sigara içen bide dr. parası ödiyecek herhalde

2
0
yanıtYanıtla
yani:

burada ne demek isteniyo sigara içenler hastamı

1
0
yanıtYanıtla
KARA:

Zır deli.

yanıt0
yanıt0
AVUSTURALYALI VATANDAŞ:

Artık doktorlar şifa yerine hastalık satacak. Bir yaşıma daha girdim. Bizim ülkede olsa, doktor ithal etmemiz gerekecekti. Zaten her gün bir sağlık çalışanını şiddetten mağdur ediyorlar.

0
0
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title