Foto Galeri Foto Galeriler Resimler

İstanbul'un 'Küçük Kıyameti'! İnsanlar dev yarıklardan düşerek kayboldu, 6 metrelik dalgalar şehri yuttu

Son günlerde olası İstanbul depremi gündemde. İstanbul'un tarihi ise hem büyük depremler hem de tsunamilerle dolu. Öyleki 1509 yılında Kıyamet-i Suğra denilen büyük deprem, şehrin zemininde büyük yarıklar oluşturdu ve insanlar oradan düşerek kayboldu. Tsunami sonrası oluşan 6 metrelik dalgalar ise şehri yuttu.

07.07.2020 13:59
1

İstanbul'un 'Küçük Kıyameti'! İnsanlar dev yarıklardan düşerek kayboldu, 6 metrelik dalgalar şehri yuttu - Resim 1

Tsunami; okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, deniz altındaki nükleer patlamalar gibi sebeplerle bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgası anlamına geliyor.

2

İstanbul'un 'Küçük Kıyameti'! İnsanlar dev yarıklardan düşerek kayboldu, 6 metrelik dalgalar şehri yuttu - Resim 2

Günümüzde tsunamilerin çoğunluğu Pasifik Okyanusu'nda meydana geliyor. Türkiye'de ise her ne kadar tsunami ihtimalinin az olduğu söylense de tarih tam aksini söylüyor. Geçimişe bakıldığında ülkemizde birçok deprem tsunami meydana geldiği görülüyor. Özellikle İstanbul coğrafi konumu itibarıyla tsunamilerden oldukça fazla etkilenmiş. İşte İstanbul'da meydana gelmiş büyük depremler ve tsunamiler.

3

26 Ekim 986 İstanbul depremi ve tsunami

26 Ekim 986 İstanbul depremi ve tsunami - Resim 3

26 Ekim 986 İstanbul-Trakya arasında bir deprem meydana geldi. O dönem Bizans İmparatoru, II. Basileios'tu. Deprem son derece şiddetliydi, pek çok bina yıkıldı. Depremde zarar gören yapılardan biri de Ayasofya'ydı. Kubbenin bir kısmı yıkıldı ve o klise bir süre ibadete kapatıldı. Depremle birlikte ise bir tsunami de gerçekleşti.

4

10 Eylül 1509 Büyük İstanbul depremi ve tsunami

10 Eylül 1509 Büyük İstanbul depremi ve tsunami - Resim 4

Küçük Kıyamet (Kıyamet-i Suğra) olarak adlandırılan ve son derece şiddetli olan bu depremin şehrin zemininde büyük yarıklar oluşturduğu ve insanların oradan düşerek kaybolduğu söylenir. Depremde o zamanki nüfusun yüzde 10'u olan 13 bin kişi yaşamını yitirdi. Bu kişilerin arasında Osmanlı Hanedanından olanlar da bulunuyordu.

5

İstanbul'un 'Küçük Kıyameti'! İnsanlar dev yarıklardan düşerek kayboldu, 6 metrelik dalgalar şehri yuttu - Resim 5

Depremin büyüklüğü ve yarattığı ağır hasar sebebiyle halk uzun süre toparlanamadı. Kaynaklara göre bu deprem bir tsunamiye de neden oldu. Deprem sonrası oluşan tsunami, şehri sular altında bıraktı. Tsunami 6 metreden büyük dalgalara neden oldu. Çınarcık havzasında meydana gelen bir jeolojik formasyonun depremin tarihiyle uyuştuğu belirtiliyor. Bu da tsunami oluşumunu kanıtlıyor.

6

22 Mayıs 1766 İstanbul depremi ve tsunami

 22 Mayıs 1766 İstanbul depremi ve tsunami - Resim 6

1766 yılında yaşanan bu deprem de oldukça şiddetliyi ve binlerce insan hayatını kaybetti. Marmara Denizi'nin doğusunda gerçekleşen bu deprem İzmit'ten Tekirdağ'a kadar uzanan geniş bir alanda etkili oldu. Depremin ardından oluşan tsunami ise limanları kullanılamaz hale getirdi. Galata, Boğaziçi ve Mudanya kıyılarında deniz seviyesinde yükselmeler gözlemlendi ve Marmara Denizi'ndeki küçük adacıklar yarı-yarıya sular altında kaldı.

7

10 Temmuz 1894 İstanbul depremi ve tsunami

10 Temmuz 1894 İstanbul depremi ve tsunami - Resim 7

7 büyüklüğündeki bu depremde de binden fazla kişi yaşamını yitirdi. Pek çok bina yıkıldı. Deprem 1.5 metre yüksekliğinde tsunamiye neden oldu. Marmara sahillerinde denizin önce 200 metre çekildiği, ardından şiddetli dalgaların geldiği, kıyıdaki kayık ve teknelerin parçalandığı belirtilir.

8

İstanbul'un 'Küçük Kıyameti'! İnsanlar dev yarıklardan düşerek kayboldu, 6 metrelik dalgalar şehri yuttu - Resim 8

500

Yorumlar (34)

Serguvan:

Herşeyi dine niye vuruyorsunuz anlamış değilim. Bi bitmedi şu yobazlar. Korona çıkınca aşı çıksın diye dua ederler ama aşıyı Allah göndermiyor ilim bilim sayesinde çıkıyor. Bende müslümanım ama hiçbir zaman Allah korur diye mesela emniyet kemeri takmamazlık yapmıyorum. Hade gidin işinize

15
6
yanıtYanıtla
Osmanyurt:

Bize herşeyi veren allahtir derdini veren allah dermanınıda verir.

yanıt2
yanıt10
akıl akıl akıl:

osman yurt tmm da serguvan kötü birşey demiyor. aslında demek istediği şu tedbir senden takdir allahtan. yani emniyet kemerini de tak aşıyıda bul, virüsten korun bunlara rağmen ölüyorsan zaten ecelin gelmiştir. ama bunları yapmadan ölüyorsan allah bu şartlarda seni korumaz kardeşim.korumuş olsa koca osmanlıyı korurdu. müslüman arap devletciklerine amerika rusya girmezdi mesela. ruslarla ayestefanos antlaşması yapmazdık akıllı olsaydık mesela anladınmı. demek istediği bu.

yanıt1
yanıt0
Emine özgül:

Serguvan o emniyet kemerini takıyorsun ya canını korumak için Allahın verdiği o nefesi Rabbim 2saniye keserse o zaman görürsün dünya kaç bucak!!

yanıt1
yanıt0
Cihatçı:

Asıl yobaz sensin

yanıt3
yanıt2
:

sallamasyon bir bilgi . marmara denizde oluşabilecek maksimum dalga yüksekliği 2 metreyi geçmez .

5
6
yanıtYanıtla
MEMET33:

bence de

yanıt0
yanıt0
Kardeşş:

Dedi Bilge kişiiii....

yanıt2
yanıt0
nuhun gemisi:

Bir mahallede bir beldede bir ülkede gerçek müminler müslümanlar olduğu sürece Allah orayı yıkmaz bir tane bile olsa bile yıkmaz , yıkacaksa doğru ve dürüst insanları bir gemiye bindirir buda nuhun gemisidir.

3
5
yanıtYanıtla
Yav:

He la he he

yanıt0
yanıt0
Tüm 34 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title