Haberler

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.TÜRKİYE'nin en lüks ve korunaklı cezaevlerinden Alanya L Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nde yetiştirilen su kabakları, hükümlüler tarafından atölyede abajura dönüştürülerek yurt dışına ihraç ediliyor.

Foto: tanıtımdan

===

mahkumlar üretiyor, Hollanda'ya ihraç ediliyor

TÜRKİYE'nin en lüks ve korunaklı cezaevlerinden Alanya L Tipi Kapalı ve Açık Cezaevi'nde yetiştirilen su kabakları, hükümlüler tarafından atölyede abajura dönüştürülerek yurt dışına ihraç ediliyor. Mahmutlar Beldesi'nde toplam 255 dönüm arazi üzerine kurulu olan cezaevinin, 60 dönümü kapalı, 10 dönümü ise açık cezaevi olarak kullanılan yerleşkenin geriye kalan 185 dönümü ise tarımsal üretimde kullanılıyor.

3 bin 500 zeytin ağacının bulunduğu ve geçen hafta hasada başlanılan cezaevinde 10 dönümlük arazide su kabağı üretimi yapıyor. Kurutulan su kabakları daha önce tutuklu ve hükümlülerin elinde eşlenerek hem abajura hem de hediyelik eşyaya dönüşüyor. Cezaevi içindeki kabak süslemeciliği atölyesinde su kabağı üzerindeki lekeler temizlendikten sonra üzerine değişik geometrik şekiller çiziliyor. Kabağa yapılan şekiller üzerinde açılan deliklere renkli boncuklar yerleştirilerek abajur haline getiriliyor.

225 BİN LİRA GELİR

Türkiye'de birçok hediyelik eşya firmasının ilgi gösterdiği abajurlar, Antalya, İzmir, İstanbul, Ankara, Bodrum, Kuşadası, Marmaris gibi pek çok yerde satılıyor. Yurt dışının da dikkatini çeken cezaevi, Hollanda'ya ilk etapta 3 bin lira değerinde muhtelif boylarda 110 su kabağı abajuru gönderdi. Su kabağı abajuru üretiminden şimdiye kadar 225 bin lira gelir elde edildi.

Bölgede Alanya L Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'nun adı anıldığında ilk akla gelen şeyin kalite olduğuna dikkat çeken Karataş, "Bu markalaşmanın en önemli adımlarından biridir. Yaklaşık 4 sene gibi bir sürede bu haklı başarıyı yakalamak özverili, sistemli ve planlı bir çalışmayla mümkün olabileceğini belirten Karataş, değişik zamanlarda su kabağı işlemeciliği üzerine kurs açıldığını, şimdiye kadar 300 kişiye eğitim verildiğini söyledi.

Kursu başarı ile bitirenleri bünyesinde sigortalı olarak çalıştırdıklarını anlatan Karataş, bu yöntemle birçok hükümlüyü iş sahibi yapmayı da başardıklarını söyledi. Okul gibi çalışan cezaevinde su kabağı işlemeciliğini öğrenen hükümlüler tahliye olduklarında ya kendi işlerini kurduklarını ya da bu işi yapan işletmelerde çalışmaya başladıklarını vurgulayan Karataş, "Buradan tahliye olan mahkumlar açıkta kalmıyor" dedi.

Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)

Foto: Su kabaklarından

===

Servis şoförlerine eğitim

ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde taşımalı eğitim sisteminde öğrenci taşıyan servis sürücülerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. Gazipaşa Öğretmenevi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Aktaş, Milli Eğitim Şube Müdürü Alp Arslan, Başpolis Cebrail Altunsu, Jandarma Başçavuş Mehmet Yıldırım ve servis şoförleri katıldı.

Toplantıda konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Aktaş, Gazipaşa'da 1462 ilköğretim, 721 ortaöğretim olmak üzere toplam 2 bin 183 öğrencinin taşımalı sistemle eğitim gördüğünü söyledi. Servis şoförlerine güvenlerinin tam olduğunu anlatan Aktaş, okul servis araçları üzerinde yapılacak uygulamalarda çocukların güvenli seyahat etmelerini sağlamak amacıyla tedbirlerin alındığını belirtti.

Şoförlerin karşılaştıkları sorunların da giderilmesi için çaba içerisinde olduklarını vurgulayan Aktaş, "Öğrencilerimizin daha güvenli ve sağlıklı bir şekilde okula gelip gitmeleri konusunda şoförlerimize büyük görevler düşüyor. Bugüne kadar herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadık. İnşallah bundan sonrada karşılaşmayız" dedi.

Konuşmanın ardından verilen seminerde, okul servis araçlarında ve servis şoförlerinde ve rehber personelde aranacak şartlar, taşımacı ve şoförlerin yükümlülüğü ile genel trafik kuralları hakkında bilgi verildi. Trafik kazalarının önüne geçebilmek için şoförlerin uyacağı başlıca trafik kurallarının anlatıldığı seminerde, şoförlerin karşılaştıkları sorunlar da dinlendi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA, (DHA)

Foto: Toplantı fotosu

===

Genç kızların çeyizleri kursiyerlerden

GAZİPAŞA Halk Eğitimi Merkezi tarafından köylerde açılan ev tekstili kursuna köy kadınları yoğun ilgi gösteriyor. Gazipaşa'nın Kahyalar Beldesi, Çobanlar ve Macar köylerinde açılan ev tekstili kurslarına katılan köy kadınları, ev ihtiyacı olan tüm tekstil ürünlerini yapmayı usta öğreticilerden öğrenerek hem kendi çocuklarının hem de çeyiz hazırlayamayan kızların çeyizlerini hazırlıyor.

Piyasada 400 ile 600 lira arasında satılan yatak örtüsü çeyiz takımını 100 liraya mal ettiklerini anlatan kursiyerler, çeyiz hazırlamaya vakti olmayan genç kızlara da çeyiz hazırlayarak ev ekonomisine katkı sağladıklarını söyledi. Kahyalar Beldesi'nde açılan ev tekstili kursuna katılan ve kızının çeyizini hazırlayan Seçkin Kılınç, kurstan memnun olduğunu belirterek yetkililere teşekkür etti.

KATILIM OLDUKÇA YÜKSEK

Kursiyerleri ziyaret eden Gazipaşa Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Tuncer Çomruk ise kurslara gösterilen ilgiden memnun olduklarını kaydetti. Kurslara katılan kadınlar gayet güzel işler çıkarıyor. Bu kursun amacı ev kadınlarının aile ekonomisine katkı sağlaması. Kursiyerlerimiz çocuklarının çeyizini yaptıkları gibi kendi ihtiyaçlarını karşılıyor. Katılımdan oldukça memnunuz" dedi.

Erdem KÖSE/GAZİPAŞA, (DHA)

Foto: Kursiyerlerden

===

Şeker-İş destek istedi

ŞEKER-İş Sendikası Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu ve yönetim kurulu üyeleri Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanlığını ziyaret etti. Ziyarette ana madde şeker fabrikalarının özelleştirmesi oldu. Şeker-İş Şube Başkanı Karamoçu, şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi gerektiğini savunarak konuyla ilgili İl Başkanı Zeybek'den destek istedi. Başkan Zeybek'de aldığı talebi gerekli mercilere ileteceklerini, konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Özelleştirmede herkesin sorumluluğu olduğunu belirten Başkan Zeybek, "Bakınız Kardemir Çelik'e. Zamanının da her dönem zarar ediyordu. Yıllarca bu böyle devam etti. Her dönem devletin sırtına yük olan bu yerler özelleştikten sonra devlete akıl almaz şekilde vergi öder oldu. Burada bizlerin de hatası olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden olaya tek taraflı bakmamak gerek" dedi.

Görüşme sonrası Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Karamoçu ve yönetim kurulu üyeleri hazırladıkları dosyayı AK Parti İl Başkanı Mehmet Zeybek'e sundu. Başkan Zeybek, dosyayı inceleyerek gerekli mercilere ileteceğini ve takipçisi olacağını belirtti.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Ziyaretten

===

Organ bağışla hayat kurtar

SERİK'te Organ Bağışı Haftası dolayısıyla düzenlenen kampanya kapsamında 21 kişinin organ bağışında bulunduğu belirtildi. Serik Devlet Hastanesi'nde 2009 yılında kurulan organ bağış birimine bugüne kadar 310 kişi organ bağışında bulunduğu kaydedildi.

Serik Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Yusuf Kara, bu yıl 21 kişinin başlatılan kampanya kapsamında organ bağışında bulunduğunu kaydetti. Orman bağışı bilincinin yaygınlaştırılması için çalışmalar yaptıklarını anlatan Dr.Kara, "Hafta dolayısıyla okullarda organ bağışları ile ilgili eğitim seminerleri verildi. Her bağış yeni bir can kurtarırö dedi.

Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA)

Foto: Organ bağışında

===

Öğrenci temsilcileri seçildi

TBMM Başkanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında 2004 yılında yapılan protokol uyarınca uygulamaya konan 'Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi' kapsamında, Finike'de 2012-2013 eğitim ve öğretim yılında görev yapacak öğrenci meclisleri ilçe seçimi yapıldı. Finike İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Cavit Sevim rehberliğinde Canan Yavuz Gürkan Kız Teknik ve Meslek Lisesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen seçime,19 okuldan 22 öğrenci katıldı.

11 adayın yarıştığı seçimde her adaya kendisini tanıtması için 5'er dakika süre verildi. Adayların konuşmalarının ardından seçime geçildi. Yapılan oylamada, Finike Anadolu Lisesi'nden Abidin Can Karakuş 10 oy, Kolaklar Ortaokulu'ndan Buse Bacak ve Cengiz Topel Ortaokulu'ndan Taylan Ekici 8'er oy alarak Finike'yi il de temsil etmeye hak kazandı

Oylamanın ardından konuşan İlçe Milli Eğitim Şu Müdürü Cavit Sevim, ilçe temsilcisi seçilen öğrencilere başarılı olmaları dileğinde bulundu. Sevim, "Demokrasi Eğitimi ve Okul Meclisleri Projesi ile hoşgörülü bireyler yetiştirme, manevi duyguların geliştirilmesi, seçme ve seçilmeyi geliştirme, kamuoyunun güçlendirilmesi hedeflenmektedir" diye konuştu.

Suat SÖĞÜT/FİNİKE (DHA).

Foto: Öğrenciler oy kullanırken, temsilci seçilen öğrenciler

===

Fen Lisesi açılıyor

FETHİYE Belediyesi tarafından Değirmenbaşı Kampüs Alanı'na yaptırılan Fen Lisesi 24 Kasım'da açılıyor. Fethiye'de yaşayan öğrencilerin eğitim için şehir dışına çıkma zorunluluğunu ortadan kaldıracak Fen Lisesi'nin yapımına geçen yıl Kasım ayında başlandı. Değirmenbaşı Kampüs Alanı'nda kısa sürede tamamlanan okul, 2012-2013 eğitim öğretim yılına ders zili çalarak başladı.

16 derslikli okulda 480 öğrenci eğitim görüyor. Pansiyonu ve sığınağı bulunan Fethiye Belediyesi Fen Lisesi'nde 200 öğrenci yatılı olarak eğitim alabiliyor. Okulun açılışı aynı zamanda Öğretmenler Günü olan 24 Kasım'da gerçekleştirilecek.

Açılış öncesi Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Garnizon Komutanı Faruk Akıncı Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ve İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Kocabıyık okulu gezdi. Okul müdürü Selami Uslu ile görüşen heyet, eksikler hakkında bilgiler aldı. Okulun resmi açılışı 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde yapılacak.

Ergün TOS/FETHİYE, (DHA)

Foto: Okuldan ve İncelemeden foto

===

İbradı'ya yeni komutan

İBRADI İlçe Jandarma Bölük Komutanı Kıdemli Başçavuş Ünal Yardımcı'nın Antalya İl Jandarma Komutanlığı'na atanmasının ardından yerine Kıdemli Başçavuş Tarık Karagül getirildi. Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'ndan İbradı İlçesi'ne gelerek göreve başlayan Tarık Karagül vatandaşların huzuru için önleyici hizmetlerin artırılarak devam edeceğine dikkat çekti. İbradı halkının huzuru ve asayişin sağlanması için 24 saat görev başında olduklarını da vurgulayan Tarık Karagül 'İbradı'da olmaktan büyük bir mutluluk duydum. 19 yıllık meslek deneyimimle vatandaşlarımızın huzuru için çalışacağız" dedi.

Bülent ÜLKER/İBRADI, (DHA)

Foto: Tarık Karagül

===

Başkan okulları gezdi

KUMLUCA Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Kumluca Anadolu Meslek Lisesi ve Mesleki Eğitim Merkezi (AML Metem) ziyaretinde öğretmen ve öğrencilerle bir araya geldi. Başkan Çetinkaya Okul Müdürü Serdar Özkaleli tarafından karşılandı. Özkaleli'nin eşliğinde sınıfları ve meslek atölyelerini gezen Başkan Çetinkaya, öğrencilerle bir süre sohbet etti. Çetinkaya daha sonra öğretmenlerle bir araya geldi.

Okuldaki mesleki eğitim ve öğretimin gidişatı hakkında Belediye Başkanı Çetinkaya'ya bilgi veren Okul Müdür Özkaleli, okulda yeni bölümlerin açılması için ek atölyelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Okulun bazı sıkıntılarını da dile getiren Özkaleli, merkez bina içerisindeki trafonun tehlike arz ettiğini ve dışarıya çıkartılması gerektiğini kaydetti. Bu sıkıntıların aşılabileceği anlatan Başkan Çetinkaya ise gerekli desteği vereceklerini söyledi.

Ekrem KARAMAN/KUMLUCA, (DHA)

Foto: Ziyaretten foto

===

Tarım kooperatifine danışma ofisi

ALANYA Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından Toslak Hacıkerimler Yeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tesislerinde danışma ofisi açıldı. Alanya Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, Toslak Hacıkerimler Yeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin Türkiye'de tarım teknolojisini en iyi kullanan kooperatiflerden biri olduğunu belirtti.

Kooperatifi Başkanı Mustafa Özen ise kısa sürede 52 üyeye ulaşan kooperatifin amacının büyümekten çok iyi tarım uygulamalarını hayata geçirmek olduğunu söyledi. Kooperatif üyesi üreticilerin hiç bir ürünün elde kalmadığını anlatan Başkan Özen, "Kriterlere uygun üretim yapıyor ve pazarınızı belirlemişseniz sıkıntı yaşamanız çok zor. Biz salatalığın döküldüğü günlerde bile elimizdeki ürünleri sattık. Burada önemli olan hem pazarlamayı iyi yapmak hem de iyi tarım uygulamaları gerçekleştirmek" diye konuştu.

Özgür YILMAZ/ALANYA, (DHA)

Foto: Mustafa Özen, açılıştan

===

Fethiye kışa hazırlanıyor

FETHİYE'de hızla büyüyen sazlıklar nedeniyle tıkanıp kış aylarında su taşkınlarına neden olan dere ve kanallarda temizlik çalışması başlatıldı. Devlet Su İşleri Fethiye Bölge Şefliği tarafından yürütülen temizlik çalışması kapsamında dere ve kanalları tıkayan sazlıklar sökülüyor. Ekskavatörle sökülen sazlıklar daha sonra kamyonlara yüklenerek şehir dışındaki çöplük alana götürülüyor.

Temizlik çalışması Fethiye Körfezi'ne bağlantısı olan Babataşı Mahallesi 870 Sokak kenarındaki DSİ kanalından başladı. Sazlıklarla birlikte derede birikip, yağmurla denize akan çamur yığınları da kamyonlara alındı. Çalışmanın Fethiye gelenine yayılarak, körfeze bağlantılı tüm kanal ve derelerin temizleneceği kaydedildi.

Ergün TOS/FETHİYE, (DHA)

Foto: Temizlik çalışmalarından fotoğraflar

===

SDÜ'ye yakışmıyor

ISPARTA'daki Süleyman Demirel Üniversitesi'nde 9'uncu Cumhurbaşkanının heykelinin hemen altında bulunan dev amblem bakımsızlıktan döküldü. Üniversitenin doğu ve batı kampuslarının birbirine bağlayan köprünün hemen yanında dönemin rektörü Prof.Dr. Metin Lütfi Baydar tarafından 2011 yılında yaptırılan 3 metrelik Süleyman Demirel heykelinin altındaki dev amblemin hali görenleri hayrete düşürüyor.

Türkiye'nin 9'ncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kürsüden konuştuğu anın resmedildiği heykelin altında 'Süleyman Demirel Üniversitesi' yazıyor. Ancak bazı harflerin zamanla düşmesi üzerine heykelin altındaki yazı '…üleyman ...emirel …niversitesi' haline dönüştü. Bakımsızlık nedeniyle deforme olan heykelin kaidesinin bu halini görenler, üniversite yönetimine tepki gösterdi.

Heykelin önünde fotoğraf çektiren ve bu durumu görenler, "Bu görüntü, üniversiteye büyük katkıları olan devlet adamının adını taşıyan üniversiteye hiç yakışmıyor. Üniversite yönetiminin bu hale seyirci kalmalarına hayret ediyoruz. Her şeyden önce Süleyman Demirel'e büyük ayıp ediliyor" dedi.

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)

Foto: Amblemin önceki hali, sonraki hali - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Gazipaşa Türkiye Antalya Alanya Yerel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

İmamoğlu: İstanbul'da ücretsiz HPV aşısı uygulaması 16 Mayıs'ta başlıyor

İmamoğlu: İstanbul'da ücretsiz HPV aşısı uygulaması 16 Mayıs'ta başlıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title