Haberler

Yayla Hayatını İple Çekiyorlar

Yaz gelince köylerini terk ederek aileleriyle Toroslar'ın serin yaylalarına göçen kadınlar, pek çok şehir kadını için "dayanılması zor" yaşam şartlarındaki yayla günlerini tatilden sayıyor Antalya'nın Gazipaşa ilçesine bağlı Karalar köyünden Karaman'daki yaylaya çıkan kadınlardan Huriye Şanlı: "Biz bu suyu içmesek bu havayı solumasak yaşayamayız"

MEHMET ÇETİN - Yaz aylarında Antalya'dan, Karaman'ın Sarıveliler ilçesindeki yaylalara aileleriyle göçen kadınlar, buradaki zor yaşam koşullarına rağmen, yaylada geçen günlerini tatilden sayıyor.

Antalya'nın Gazipaşa ilçesine bağlı Karalar köyü halkının çoğu, yaz gelince köylerini bırakarak Karaman'ın Sarıveliler ilçesi Göktepe yaylasına çıkıyor. Yaklaşık 2 bin metre yükseklikteki bu yaylalarda, beraberlerinde getirdikleri 3-5 koyun, keçi ve birkaç inekle, derme çatma çadırlarda günlerini geçiren kadınlar, köyde olduğu gibi burada da durmadan çalışıyor.

Elektrik ve su tesisatının olmadığı yaylada yemekler odun ateşinde pişirilirken kullandıkları suyu metrelerce uzaktan elleriyle getiriyorlar. Toroslar'ın bu zorlu şartlarında sabahtan hayvanları güden, su getiren, ev işlerini gören, yemek pişiren, bahçelerin bakımını yapan yayla kadınları, bunca zorluğa rağmen burada geçirdikleri zamanları tatil gibi görüyor.

Ayşe Oğuz (63), AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış ve bahar aylarında köylerinde seracılıkla uğraştıklarını, yazın köyleri çok sıcak olduğu için her yıl ataları gibi bu yaylaya göç ettiklerini anlattı. Oğuz, şunları kaydetti:

"Köyümüz yazın çok sıcak olduğu için yaylaya çıkarız. Okulda çocuğu olmayan erken gelir, çocuğu olan okullar kapanınca gelir. Burada sabah kalkınca hayvanlarımızı güderiz. Sonra gelir su doldururuz, odun toplarız, ev işlerini yaparız. Bir yemek hazırlarız. Bahçelerimizin bakımını yapar onları sularız. Hayvanları sağarız. Sonra tekrar hayvan gütmeye gideriz. Tekrar su doldurur, akşam yemeği hazırlarız. Pek çok kadın bu işleri çok yorucu bulabilir. Fakat bu serin yaylada komşularla toplanır sohbet ederiz, çay içeriz. Erkeklerin çoğu da köyde kalıp oradaki işlerle ilgilenir. Burası bizim için tatil yeri."

2 keçisi, 5 koyunu ve 2 ineği olan Huriye Şanlı (39) ise yaylanın havasının, suyunun çok güzel olduğunu belirterek, "Biz bu suyu içmesek bu havayı solumasak yaşayamayız. Burada elektrik yok. Bazı çadırlarda aydınlatma güneş enerjisi ile yapılıyor. Buzdolabı yok. Hava serin olduğu için yiyeceklerimiz bozulmuyor. Televizyon yok. Köye nazaran işimiz az. Hayvanlarımıza bakıp günlük işlerimizi yapıyoruz. Elde ettiğimiz sütleri kendi ihtiyacımız için yoğurt, peynir yapıyoruz. İneklerimiz yerli ırk. Çok fazla süt vermez. Biz inekleri sütünden öte tarla sürmek için besleriz. Çünkü buradaki tarlaları traktör sürmez. Çocuklarımız gönüllerince gezip oynar. Öğlenleri ve akşamları sohbet ederken el işi bile yapmaya zamanımız olur" diye konuştu. - Karaman

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title