Haberler

Van Kahvaltısı İçin Guinness'e Adaylık Başvurusu

Van TSO, "dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekorunu kırmak için Guinness Türkiye Temsilciliğine müracaat etti Yöreye özgü ürünlerle hazırlanan Van kahvaltısını dünyaya tanıtmak amacıyla yapılacak rekor denemesinde 30 bin kişi aynı anda kahvaltı yapacak TSO Başkanı Takva: "Van kahvaltısının ulusal.

CEMAL AŞAN - Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), "dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekorunu kırmak için Guinness Türkiye Temsilciliğine müracaat etti.

Bölgede yetişen birçok kokulu bitkinin karışımıyla yapılan "otlu peynir", un, tereyağı ve yumurtanın karışımıyla oluşan "murtuğa" ve tereyağında kavrulan öğütülmüş buğdayla yapılan "kavut" gibi yaklaşık 20 çeşit ürünle kentin marka değeri olan Van kahvaltısı, şimdi de Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hazırlanıyor.

Yöreye özgü ürünlerle hem göze hem de mideye hitap eden Van kahvaltısını dünyaya tanıtmak amacıyla yapılacak rekor denemesinde 30 bin kişi aynı anda kahvaltı yapacak.

Tarihi kentle özdeşleşen binlerce yıllık kahvaltı kültürünü dünyaya tanıtmak amacıyla ilk etapta marka tescili için Türk Patent Enstitüsüne başvuru yapan Van TSO, şimdi de Guinness Rekorlar Kitabı için Guinnes Türkiye Temsilciliğine müracaatta bulundu.

Van TSO Başkanı Necdet Takva, AA muhabirine, Guinness Türkiye Temsilciliğiyle yaptıkları görüşmede "dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" kategorisinde yarışma konusunda ortak karara vardıklarını ve bu çerçevede hazırlık yürüttüklerini söyledi.

"Dünyanın en uzun kahvaltı sofrası" yönünde bir projelerinin olduğunu ancak bu kategoride daha önce bir denemenin yapılmamasından dolayı, "en kalabalık kahvaltı sofrası kurma" şeklinde karar aldıklarını dile getiren Takva, şöyle konuştu:

"Organizasyonun 1 Haziran 2014 Pazar günü yapılmasını planlıyoruz. Dünyada bir öğünüyle ünlü başka bir kent olmadığı için Van kahvaltısını ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtma yönünde bir çabamız var. Aynı dönemde kentte bir de inci kefali göçü yaşanıyor. Kentimize gelen insanlara bu iki güzelliği göstermek istiyoruz. Yerel seçimleri atlattık. Enerjimizin çoğunu rekorlar kitabına girmek için kullanacağız. Kahvaltıya 30 bin kişinin katılmasını hedefliyoruz. Sayı konusunda endişemiz yok. Onlarca çeşit ürünün sunulduğu Van kahvaltısının bilinirliliğini artırmak istiyoruz."

"Kentte yaşayanlar projeyi sahiplenmeli"

Bunun sadece Van TSO'nun yürüteceği bir çalışma olmadığını, kentte yaşayanların da bu projeyi sahiplenmesi gerektiğini ifade eden Takva, tüm insanların kendi kültürüne sahip çıkmasıyla başarılı olabileceklerini bildirdi.

Bu nedenle Valilik, Van Belediyesi, YYÜ, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, TOBB, Başbakanlık Tanıtım Fonu'ndan de destek alabileceklerini kaydetti.

Etkinliği, Van Kalesi yanındaki Kültür Parkı'nda düzenleyeceklerini aktaran Takva, şunları ifade etti:

"Görsel açıdan İskele Sahili çok önemli mekan ama büyüklüğü 30 bin kişiye hizmet vermeyi mümkün kılmıyordu. Bu nedenle Kültür Parkı'nda bu etkinliği gerçekleştireceğiz. 30 bin kişiye kahvaltı kutuları dağıtacağız. 20 çeşit orijinal Van kahvaltısı ürünlerinin bulunduğu kahvaltı kutuları dağıtacağız. Daha önce ABD'de yaklaşık 20 bine yakın katılımla gerçekleşen bir kahvaltı rekoru hayata geçirilmiş. Amacımız 30 bin ile bunu kırılamayacak düzeyde yeniden dizayn etmek. Van'ın desteğiyle bunu başaracağımıza inanıyoruz. Dışarıdan birçok firmanın ve farklı kesimlerden insanların katkı sunma talepleri var. Bizimle irtibata geçiyorlar. Bu etkinlikten alnımızın akıyla çıkacağımıza inanıyoruz."

Van kahvaltısının markalaştırılması ve belli standartlara çekilmesi yönünde çabalarının olduğunu da anımsatan Takva, marka konusunda Türk Patent Enstitüsü'ne müracaatta bulunduklarını ve başvurularının kabul edildiğini bildirdi.

Her yıl kahvaltı festivali düzenlenecek

Van kahvaltısındaki en önemli değerlerden birinin otlu peynir olduğunu, bunun yanında kente has ürünlerinde servis edildiğini söyleyen Takva, otlu peynirde kullanılan otların dünyanın başka bir yerinde yetişmediğini dile getirdi.

Takva, konuşmasını şöyle tamamladı:

"1700 metre rakımda yaşayan insanlarız. Ortalama dağ yüksekliğimiz 3 bin metre ve buranın bitki florası başka yerde yok. Burada endemik türlerle üretilen peynir bizim kahvaltımızın en temel değerlerinden biri. Aynı zamanda kavut, murtuğa, Van balı, cacık gibi ürünlerimiz var. Dünyada bazı kentler belli ürünlerle ünlenebilirler. Kebap, baklava gibi tek bir çeşidiyle ünlü kentler var ama bir öğün yemekle ünlenen başka bir kent yok. Buna sahip çıkmamız gerekiyor. Rekor denemenin ardından her yıl bir gün 'kahvaltı festivali' adı altında etkinlik yapmak istiyoruz." - Van

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title