Haberler

Unutulmaya Yüz Tutan Meslek "Çerçilik"

Eski ilgiyi görmese de mesleğinin son temsilcilerinden çerçi Faik Aksoy, köy köy gezip satış yapmaya çalışıyor Aksoy: "Akşama kadar geziyoruz, koca köylerde 3 5 tane müşteri ancak geliyor"

İSMAİL ŞEN - Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden çerçiliğin Elazığ'daki son temsilcilerinden Faik Aksoy (48), tüm olumsuzluklara rağmen işini sürdürmeye çalışıyor.

İnsanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri olan çerçilik mesleği, gezgin satıcıların eşek, at üstünde veya araçlarında taşıdıkları iğneden ipliğe ürünleri, köy köy dolaşıp köylünün malı karşılığında takas etmesi ya da para karşılığında satması usulüne dayanıyor.

Ulaşımın güçlükle yapıldığı dönemlerde kırsal kesimde yaşayanların temel ihtiyaçlarının karşılanmasında büyük öneme sahip olan çerçilik, ulaşımın rahatlaması ve marketlerin köylere kadar yerleşmesiyle önemini kaybetti.

Elazığ'da yaşayan 6 çocuk babası Faik Aksoy (48), 27 yıl önce başladığı çerçilik mesleğini yeterince kazanamamasına rağmen sürdürüyor.

Aslen Erzurumlu olan Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1986'da Elazığ'a geldiğini ve kendisi gibi çercilik yapan bir akrabasının yanında işe başladığını belirterek, şöyle konuştu:

"Çerçiliğe ilk başladığım yıllarda bu iş daha zevkliydi, işler yolundaydı. Köylü şehire gidemediğinden çerçilerden alışveriş yapıyorlardı. Köye girdiğimiz zaman arabanın başına en az 25-30 kadın toplanırdı. Kalabalıktan dolayı sıkıntıya girerdik. Hesabı kitabı yapabilmek için milleti sıraya koyardık fakat şimdi akşama kadar geziyoruz koca köylerde 3-5 tane müşteri ancak geliyor."

Eskiden köylünün her türlü ihtiyacını karşıladıkları için onların bel kemiği olduklarını ve el üstünde tutulduklarını ifade eden Aksoy, mesleğin önemini yitirmesiyle kıymetlerinin de kalmadığını vurguladı.

Trafik kazası belini büktü

Son zamanlarda işlerin kötüye gitmesi nedeniyle evinin geçimini sağlamak için hamallık gibi ek işler yapmaya başladığını belirten Aksoy, geçen yıl geçirdiği trafik kazası sonucu diz kapaklarından ve sağ omzundan sakatlandığı için ağır işleri de bırakmak zorunda kaldığını ve sadece çerçilikle uğraştığını kaydetti.

Her şeye rağmen çerçilik yaparak ailesinin geçimini sağladığını aktaran Aksoy, en büyük sıkıntısının çocuklarının okul ihiyaçlarını karşılayamaması olduğunu vurguladı. Üç oğlunun okuduğunu, bir kızının liseyi bitirdiğini ve üniversiteye gitmek istediğini anlatan Aksoy, şöyle konuştu:

"Kazadan önce ek işlere gidiyordum. Sanayiye gidip kamyon yüklüyordum, kuyu işi alıp yapıyordum. Bir yandan çerçilik diğer yandan öteki işler gül gibi geçiniyordum. Kazadan sonra işlerim bozulunca liseyi bitiren kızımı üniversiteye gönderemedim. Kızım çalışkandı, dersleri de iyiydi. 'Beni üniversiteye göndermezsen hakkımı helal etmem' dedi. Gözüm kesmiyor ve elimden bir şey gelmiyor."

Çocuklar

Çerçinin kızı Özlem Aksoy (19) da en büyük hayalini üniversite bitirip öğretmen olmak şeklinde açıklayarak, "Liseyi bitirdim, üniversiteye de gitmek istiyorum. Babam kaza geçirdikten sonra işleri çok kötüye gitti. Okumak istememe rağmen babam okutmayı düşünmüyor" dedi.

Aksoy'un lisede okuyan en büyük oğlu Mehmet (16) ise ablasına ve zor koşullarda okuyan kardeşlerine üzüldüğünü belirterek, "Lise 2'ye gidiyorum. 2 yıl sonra benim de okulum bitiyor. Korkarım ben de ablam gibi üniversiteye gidemeyeceğim. Allah'tan babama daha iyi bir rızık kapısı açmasını diliyorum" ifadesini kullandı. - Elazığ

Kaynak: AA / Güncel

Elazığ Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title