Haberler

Turşu Yapmayı Unutmayın

Vedat Doğan - Kış Aylarında Sofralardan Eksik Etmediğimiz Turşuluklar, Market, Manav ve Pazar Tezgahlarını Süslemeye Devam Ediyor

Vedat Doğan - Kış aylarında sofralardan eksik etmediğimiz turşuluklar, market, manav ve pazar tezgahlarını süslemeye devam ediyor.

Sonbaharın gelmesiyle birlikte kış hazırlıklarına başlayanlar, salça kaynatma, biber ve patlıcan kurutma, ev makarnası yapma, yufka açma, tarhana kurutma, bulgur kaynatma gibi geleneksel yiyeceklerin yapımına hız verirken, sofraların vazgeçilmez yiyeceklerinden olan turşulukların satışı da giderek artmaya başladı.

Turşu satıcılarından Hanım Erler, turşuluk satışlarının canlandığını ve mevsimini geçirmeden turşu kurmanın tam zamanı olduğunu söyledi.

Turşulukların taze ve körpe olanlarının tercih edildiğini belirten Hanım Erler, 'Turşulukları sabah erken saatte tarlamızdan taze taze topluyoruz. Kelek, domates, biber, kornişon salatalık, acur ve diğer turşulukları kilosu 1.5 ila 2 liradan satıyoruz. Turşu kurmak isteyenler daha organik ürün buldukları için köy pazarlarını tercih ediyor' dedi.

- TURŞU YAPIMI

Anadolu'da çok eskiden beri kışlık bir yiyecek olarak tüketilen turşu, yenebilen her türlü sebzeden ve bircok meyveden yapılabiliyor.

Karpuz kabuğu turşusu, kelek dolması turşusu, karnıyarık patlıcan turşusu, pezik turşusu, pancar turşusu gibi bilinen bir çok çeşidi olan turşunun, en yaygın olarak salatalık, biber, domates kullanılarak yapılan karışık türü yaygın olarak tercih ediliyor.

Lahana, pezik, patlıcan, havuç ve fasulye gibi sebzeler ise önce haşlandıktan sonra turşu yapılıyor.

Turşu yapmak için seçilen sebzeler, iyici yıkandıktan sonra, içerisinin su ile dolması ve fermantasyonun tam olarak sağlanması için önce bir yorgan iğnesi veya çivi ile delindikten sonra, cam kavanoz, küp veya plastik bir kap içerisine yerleştiriliyor.

Turşulukları bir süre kireç kaymağı karışımı olan suda bekletmek ise daha diri korunmalarını sağlıyor. Turşu kaplarının içerisine fermantasyon ve mayalanma için yapılacak tercihlere göre, sirke, limon, limon tuzu, üzüm suyu, domates suyunun beyaz kısmı, çökertilmiş un bulamacının suyu, buğday veya nohut konuyor. Turşuya lezzet vermesi için taze nane yaprağı, defne yaprağı ve sarmısak da kullanılıyor.

Uzmanlar, 5 kilogramlık bir kavanoz veya bidon için yarım su bardağı tuzun yeterli olacağını, tuz miktarının az olması halinde turşulukların eriyebileceğini, çok fazla olması halinde ise bazı sağlık proplemlerinin ortaya çıkabileceğini ifade ediyorlar.

Herşeyde olduğu gibi turşunun da azının karar, çoğunun da özellikle tansiyon rahatsızlığı olanlar için zarar olduğunu unutmamak gerekiyor.

Anadolunun bazı yörelerinde pezik ve fasulye turşuları yağda soğanla kavrulup üzerine yumurta kırılıp yemek halinde de tüketiliyor. Elma, armut, üzüm, yeşil erik ve incirin de turşuları yapılıyor. (VED-İÇR-OSM) - KAYSERİ

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title