Haberler

Türkiye'de İlk Defa Saflaştırılmış Soğan Tipleri Üretildi

PAÜ Biyoteknolojik Islah Programı Koordinatörü Dr. Alan: "Tüm genleri için saflaştırılan soğan hatlarının elde edilmesi ve bunlardan tohum üretiminin gerçekleştirilmesi ülkemizde genetik ve biyoteknoloji alanlarında gerçekleştirilen akademik çalışmalar açısından çok büyük bir başarıdır" "Üretiğimiz tohumlar, standart tohumlarla karşılaştırılınca elmas gibi değerli, çok yüksek sayıda tohum veriyorlar.

İBRAHİM SÜZER - Pamukkale Üniversitesi Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAÜ BİYOM) Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali Ramazan Alan, "Türk soğan hatlarında genetik olarak saflaştırılmış çeşitlerinin üretilmesi projesi"nde uyguladıkları "dihaploidi" teknolojisiyle elde edilen tohumların, Türk tohumculuğuna büyük katkısı olacağını söyledi.

Alan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, PAÜ BİYOM'da 3 yıl önce başladıkları, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) desteklediği soğan ıslah projesinin sonuçlandığını bildirdi. Araştırmalarda çok başarılı sonuçların elde edildiğini anlatan Alan, projeyle Türkiye'de ilk defa saflaştırılmış soğan tipleri üretildiğini söyledi. Alan, PAÜ BİYOM ekibi olarak Türk soğan genetik kaynaklarına ait çiçeklerden tomurcuk kültürü yöntemi ile döllenmemiş yumurta hücrelerinin bitki haline dönüştürülmesi (ginogenesis), bitkilerin serada büyütülerek tohum üretimini gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Yaptıkları çalışmaların bir benzerini Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nde gerçekleştirdiğini aktaran Alan, projenin tamamen yerli soğan çeşitleriyle geliştirildiğini bunun da Türk tarımı ile ıslah araştırmaları ve Türk bilimi açısından çok önemli bir aşama olduğunu vurguladı.

Proje uygulaması aşamaları hakkında bilgi veren Alan, 9-10 Türk soğan çeşidinden dihaploidizasyonla saflaştırılmış soğan hatları elde ettiklerini, bunların grup olarak kırmızı, sarı, beyaz, tatlı, acı, orta acı, erkenci veya geççi olan soğan hatlarını içerdiğini belirtti.

Proje bulgularının uluslararası kongrelerde sunulduğunu ve bilimsel dergilerde yayınlandığı aktaran Alan şunları kaydetti:

"Tüm genleri için saflaştırılan soğan hatlarının elde edilmesi ve bunlardan tohum üretiminin gerçekleştirilmesi ülkemizde genetik ve biyoteknoloji alanlarında gerçekleştirilen akademik çalışmalar açısından çok büyük bir başarıdır. Dihaploidi yöntemiyle elde edilen soğan hatlarının hibrit çeşitlerin üretilmesinde kullanılabiliyor. İleri düzeyde bilgi, teknik donanım ve deneyim gerektirdiği için dihaploidi teknolojisinin tohumculukta kullanılması ile elde edilen tohumlar oldukça değerli. Hatta standart tohumlarla karşılaştırılınca elmas gibi değerli diyebiliriz. Bu açıdan PAÜ BİYOM ekibi olarak ürettiğimiz saf soğan hatlarına ait tohumların tohumculuk açısından çok büyük ticari getirisi olabilir. Çünkü bunlar, hibrit tohumu üretiminde anaç olarak kullanabilecek materyaller ve bunlardan üreteceklerimiz de tamamen tek tip yani birbirinin aynısı olacak."

Elde edilen bitkiler verimli olduğu için saf tohumlar almaya devam ettiklerini dile getiren Alan, "Tohumluk materyal olarak kullanıldığında elimizde her zaman anaç materyali bulunuyor. Bu sayede tohumluk materyalinin sürekli olarak ithal edilmesi sorunu ortadan kalkıyor. Çok yüksek sayıda tohum veriyorlar. Bitki başına tohum sayısı 600-800 arasında değişiyor. Yüksek tohum verimi tohum üreticisi firmalar için çok önemlidir. Saflaşmış olması ve hibrit çeşit üretiminde anaç olarak kullanılması açısından ileride Türk tohumculuğuna büyük katkıları olacak. Ürettiğimiz anaç tohumları çoğaltarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan tescilinden sonra talep eden tohum firmalarına satışı yapılabilir" diye konuştu.

"Projenin çok büyük bir akademik getirisi var"

Alan, projenin dihaploidi teknolojisinin Türkiye'nin sahip olduğu soğan genetik kaynaklarında başarıyla uygulanabildiğinin gösterilmesi açısından önemli bir çalışma olduğunu dile getirdi. Tohum Islah firmaları açısından da büyük önemi olduğunu, bu araştırma Türk çeşitlerin biyoteknolojik yöntemlerle ıslah edilebileceğini gösterdiğini kaydeden Alan, "Elde edilen tohumun çok büyük bir değeri olmasının yanısıra projenin de çok büyük bir akademik getirisi var. PAÜ BİYOM ekibinde yer alan doktora, yüksek lisans ve stajer öğrencilerin bilgi ve deneyimlerinin artması, bazı özel ve resmi kuruluşlarda görev alan araştırmacılara bu teknolojinin diğer Türk soğan hatlarının ıslahında kullanılması olanağı yaratıldı" diye konuştu.

Doç. Dr. Ali Ramazan Alan, değişik yenilebilir soğangiller türlerinde, patlıcan, biber gruplarında da benzer çalışmalara devam ettiklerini sözlerine ekledi. - Denizli

Kaynak: AA / Yerel

Amerika Birleşik Devletleri Pamukkale Üniversitesi Türkiye Yerel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

Asgari ücrete zam gelecek mi? Asgari ücrete zam yapılacak mı, yüzde kaç zam yapılacak? Kamuda tasarruf paketi nedir? Kamuda tasarruf paketinin kuralları nasıl olacak? 12 Mayıs hangi burç? 12 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 12 Mayıs tarihi hangi burç olur? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title