Haberler

"Turizm Şoförleri" Çalışma Şartlarından Şikayetçi

Turistleri taşıyan araçların yaptığı kazalarla gündeme gelen "turizm şoförleri" çalışma şartlarından şikayetçi Antalya Turizm Şoförleri Derneği Başkanı Kayabaşı: "Sektördeki turizm şoförleri ağır çalışma koşulları nedeniyle hayatlarını direksiyon başında ve otobüs bagajında geçiriyor" ''Yaşanan kazaların sebeplerinde bilinçsizlik, eğitimsizlik olmak üzere ağır çalışma koşulları başta gelmektedir''

VOLKAN POLİÇE - Turistleri taşıyan araçların yaptığı kazalarla gündeme gelen "turizm şoförleri" çalışma şartlarından şikayet ediyor.

Turistleri taşıyan araç kazası son olarak geçen hafta Alanya'da yaşanmış, kazada 2 yabancı uyruklu turist hayatını kaybederken 27 kişi yaralanmıştı. Tur minibüsünün şoförü ise tutuklanmıştı.

Antalya Turizm Şoförleri Derneği Başkanı Orhan Kayabaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektördeki şoförlerin zor şartlarda çalıştıklarını vurgulayarak, "Ağır çalışma koşullarında çalışan tur şoförleri hayatlarını direksiyon başında ve otobüs bagajında geçiriyor. Bu durum kazaya sebep olabiliyor" dedi.

Dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri olan Antalya'ya her yıl milyonlarca turistin geldiğini söyleyen Kayabaşı, turistlerin tur amaçlı düzenlenen seyahatlerdeki taşımacılığının, acentlerde çalışan "turizm şoförleri" tarafından sağlandığını ifade etti. Kayabaşı, sektörde yaklaşık 5 bin araçta 7 bin şoförün görev aldığını bildirdi.

Şoförlerin özellikle çalışma saatlerinin yüksek olduğunu, 8 saat çalışma kuralına uyulmadığının altını çizen Kayabaşı, bu durumun yetkililer tarafından düzenlenmesi ve çalışma saatlerinin denetlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Kayabaşı, şöyle devam etti:

"Şoförlerin çalışma saatleri, maaşları, konaklamalarına çözüm üretilmesi gerekiyor. Çünkü yaptığımız iş çok önemli. Can taşıyoruz. Yaşanan kazaların sebeplerinde bilinçsizlik, eğitimsizlik olmak üzere ağır çalışma koşulları başta gelmektedir. Şoförler az maaşla uzun süre çalıştırılıyor. Ayrıca gittikleri yerde konaklama sorunu yaşıyorlar. Bu arkadaşların istiharetlerini tam yapmaları lazım. Taşımacılık yapılan bölgelerde şoförlerin konaklama yerleri olması gerekiyor. Aksi takdirde tam dinlenemeyen bir şoför dikkat kaybı yaşamakta, bu durum olumsuz olaylara sebep verebilmektedir."

Çoğu otobüste ikinci şoför yok

Kayabaşı, tur otobüslerinde birinci şoförün yanında ikinci bir şoför daha olması gerektiğini ancak bu durumun çoğu kez suistimal edildiğini anlattı. Antalya'daki 5 bin araçtan sadece yüzde 10'unda ikinci şoför olduğunu ifade eden Kayabaşı, "Yasada otobüslerde ikinci bir şoför bulunma zorunluluğu var ancak çoğu araçta bu ihmal ediliyor. Bu yüzden birinci şoför yeteri kadar dinlenemiyor. İkinci bir kaptan konusunda araçlarda denetim yapılmalı" diye konuştu.

Şoförlere eğitim veriliyor

Şoförlerinin yapacakları ufak bir hatanın turizmi büyük çaplı etkileyebileceğine dikkati çeken Kayabaşı, işin büyük bir ciddiyetle yapılması gerektiğini vurguladı. Bazı acentelerin şoför alımında gereken hassasiyeti göstermediğini savunan Kayabaşı, "Özellikle acenteler şoför alımında çok dikkatli olmalı. Herkes şoför olamaz. Çünkü can taşınıyor" dedi.

Kayabaşı, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle dernekleri tarafından turizm alanında çalışan şoförlere yönelik eğitim verildiğini belirterek, şoförlere ilk yardım, güvenli yolculuk ve trafik konlarında bilgi verildiğini, eğitim sonunda başarılı olacak şoförlerin sertifika almaya hak kazanacaklarını söyledi. Kayabaşı, bu tür sertifikaların yasal hale getirilmesinin önemli olduğunu kaydetti. - Antalya

Kaynak: AA / Yerel

Kayabaşı Antalya Alanya Yerel Haberler

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

Nihat Doğan'dan boşanma kararı alan Arzu Doğan'dan çok konuşulacak itiraflar

CHP lideri Özel, sözünü kesen çiftçiye kızdı: Arkadaşların sana hesap sorsun

CHP lideri Özel, sözünü kesen çiftçiye kızdı: Arkadaşların sana hesap sorsun

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title