Haberler

Arşimet kimdir? Arşimet neyi buldu? Arşimet'in buluşları ve hayatı!

Güncelleme:

Arşimet, M.Ö. 287-212 yılları arasında yaşamış, antik çağın en önemli matematikçi ve fizikçilerinden biri olarak kabul edilir. Hidrostatik, statik ve kaldıraç ilkesi konularına katkılarıyla bilinir.

Arşimet'in kim olduğu merak ediliyor. Tarihte önemli bir yere sahip olan Arşimet'in hayatı ve buluşları araştırılıyor. Arşimet sayıların hesaplanması ve çizelgelerin oluşturulması için bir dizi yöntem geliştirdi. Arşimet'in buluşları ve keşifleri, hem matematik hem de fizik alanında temel taşları oluşturmuştur ve bugün bile bilim dünyasında önemli bir yere sahiptir. Arşimet kimdir? Arşimet neyi buldu?

ARŞİMET KİMDİR?

Arşimet, Antik Yunan matematikçi, fizikçi ve mühendisidir. MÖ 287 ile 212 yılları arasında yaşamıştır. Matematikte ve fizikte birçok önemli keşif ve buluşa imza atmıştır. Arşimet, 'Arşimet prensibi' olarak da bilinen suyun kaldırma kuvvetini de bulmuştur.

Kum Sayacı kitabında Arşimet, babasının adının Phidias olduğunu söyler. Astronom olan babası hakkında başka bir bilgi yoktur. Plutarhos Paralel Hayatlar eserinde Arşimet'in Siraküza hükümdarı Kral II. Hiero ile akraba olduğunu yazar. Arşimet'in bir biyografisi arkadaşı Heracleides tarafından yazıldı ancak bu çalışma kayboldu. Bu çalışmanın kaybolması hayatının ayrıntılarını belirsiz bıraktı. Arşimet'in evlenip evlenmediği ya da çocuğunun olup olmadığı bilinmiyor. Gençliğinde çağdaşları Eratosthenes ve Konon'un bulunduğu İskenderiye'de öğrenim görmüş olabilir. Konon'dan arkadaşı olarak bahseder ve iki çalışmasının (Mekanik Teoremler Yöntemi ve Sığır Problemi) başlangıcı Eratosthenes'e hitap etmektedir.

Arşimet kimdir? Arşimet neyi buldu?

ARŞİMET'İN BULUŞLARI NELER?

Mekanik alanında, Arşimet'in kaldıraçlar, makaralar, bileşik makaralar, sonsuz vidalar, hidrolik vidalar, rulmanlar ve yakan aynalar gibi birçok buluşu vardır. Bu buluşlar, günümüzde bile mekanik sistemlerin temelini oluşturur. Örneğin, Arşimet'in kaldıraçlarla ilgili çalışmaları, modern makinelerin ve aletlerin tasarımında kullanılan temel prensiplerin bir parçasıdır.

Ayrıca, Arşimet'in hidrostatik alanında yapmış olduğu çalışmalar da önemlidir. "Sıvıların dengesi kanunu" olarak bilinen prensibi keşfetmesi, su altında yüzen cisimlerin taşırdığı suyun ağırlığı kadar kendi ağırlığını kaybettiğini açıklar. Bu keşif, gemi inşaatı ve su altı yapıları gibi alanlarda büyük önem taşır.

Matematikte de Arşimet'in önemli katkıları vardır. Özellikle, bir kürenin yüzey alanı ve hacmiyle ilgili formüller üzerine yaptığı çalışmalar, geometri ve matematikteki temel kavramların anlaşılmasına katkı sağlamıştır. Ayrıca, pi sayısının değerini yaklaşık olarak hesaplamak için kullandığı yöntemler, matematiksel hesaplama yöntemlerinin gelişimine önemli bir katkı sağlamıştır.

Arşimet kimdir? Arşimet neyi buldu?

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Bilim İnsanı Gündem Eğitim Kültür Sanat Haberler

İsrail'den yeni ateşkes hamlesi! Mısır ve Katar'a teklif iletti

İsrail'den yeni ateşkes hamlesi! Mısır ve Katar'a teklif iletti

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300 Berkant Göktan kimdir? Berkant Göktan hangi takımlarda oynadı, Galatasaray'da oynadı mı? #9917 Gonçalo Franco kimdir, kaç yaşında,nereli, hangi takımlarda oynadı? Gonçalo Franco mevkisi ne? #9917 Limon FC Jijantes FC maçı CANLI izle! YouTube Limon FC Jijantes maçı hangi kanalda, nereden izlenir? Ali Koç - Aziz Yıldırım TV tartışması ne zaman, hangi kanalda? Joshua King Fenerbahçe'den ayrıldı mı, sözleşmesi bitti mi? King hangi takıma gitti? Şampiyonlar Ligi kazanan ilk Türk futbolcu kim? #127942 #9917 İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 28 Mayıs Çarşamba İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? #128680 29 Mayıs otobüsler bedava mı? Yarın toplu taşıma ücretsiz mi? 29 Mayıs yarın okullar tatil mi, İstanbul'un fethi okullar tatil mi? #129300
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title