Haberler

Özkan Sümer kimdir? Hangi takımda görev yaptı? Kaç yaşında vefat etti?

Güncelleme:

Türk futbolunun ve Trabzonspor camiasının efsaneleşmiş ismi Özkan Sümer, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Özkan Sümer'in ölümü sonrası vatandaşlar arama motorlarında Özkan Sümer'i araştırmaya başladı ve herkes tarafından merak konusu oldu. Peki, Özkan Sümer kimdir? Kaç yaşında vefat etti? Özkan Sümer hangi takımlarda görev yaptı? Kaç kez şampiyonluk yaşadı?

Trabzon spor Kulübü'nün en önemli isimlerinden Özkan Sümer, bir süredir kanser tedavi gördüğü Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde hayata gözlerini yumdu. 80 yaşında hayatını kaybeden sembol isim, naaşı Maçka'daki aile mezarlığında toprağa verilecektir. Özkan Sümer, Trabzon spor'a futbolcu, teknik direktör ve başkan olarak hizmet vererek bordo - mavili camiada büyük izler bırakmış bir isimdir. Özkan Sümer kimdir? Hangi takımda görev yaptı? Kaç yaşında vefat etti? Bütün bilgiler haberimizin detaylardadır…

ÖZKAN SÜMER KİMDİR?

Ocak 1940'ta Trabzon'un Maçka ilçesinde üç kardeşin ortancası olarak dünyaya gelmiştir. Özkan Sümer, ilkokulu Maçka'da okurken, ortaokul ve lise öğrenimini Trabzon'da tamamlamıştır. Ortaokul yıllarında İdmanocağı ile futbolculuk kariyerine başlayan Özkan Sümer, Trabzon spor'un kuruluşuyla birlikte (1967) bordo - mavili formayı giymiştir. Futbolculuğunun sonrasında teknik direktörlüğe soyunan Sümer, 1978 yılında Trabzon spor'un hocası olmuştur. Karadeniz ekibi, Özkan Sümer ile 1978-1979 ve 1980-1981 sezonunda şampiyonluğa uzamıştır. Özkan Sümer, 1983-1984 sezonunda Galatasaray'ı çalıştırdı. Sonraki sezon yeniden Trabzon spor'a dönen Sümer, burada bir yıl görev yaptı. 1990-1991 ve 1997-1998'de de bordo - mavili ekibin başında yer alan deneyimli teknik adam, Denizli spor, Samsun spor ve Konya Mobella spor'da birer yıl hizmet vermiştir.

2001 yılında Trabzon spor'un başkanlığına getirilen Özkan Sümer, 2003-2004 sezonunun henüz ikinci haftasında görevinden istifa etmiştir.

Son olarak, Trabzon spor Kulübü'nün en önemli isimlerinden Özkan Sümer, bir süredir kanser tedavisi gördüğü Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde 80 yaşında hayata gözlerini yumdu.

ŞAMPİYON TEKNİK DİREKTÖR

Sezonun son maçında Ordu'da Ordu spor ile karşı karşıya gelen bordo - mavili takım, Sümer'in "Hayatımın en uzun doksan dakikası" diyeceği kıyasıya karşılaşmada rakibiyle 0-0 berabere kalarak Trabzon spor'u üçüncü kez şampiyon yaptı. Bu nedenlede şampiyon teknik direktör olarak adını tarihe yazdırmayı başardı. Şampiyonluk kupasının ardından Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı da Trabzon spor müzesine getirdi. Özkan Sümer, 1979-1980 sezonu öncesi flaş bir kararla görevi bıraktı. Bu karar herkesi çok şaşırttı. 1980-1981 sezonunda tekrar Teknik Direktör olarak görev alan Sümer, Türk futboluna bir yeniliğin daha önünü açtı. "Şok Pres" kavramını literatüre kazandırmıştır. Bu sistemle rakiplerine nefes aldırmayan ve baskın bir futbol oynayan takım ilk yarıda toplanacak 30 puanın 25'ini alarak harika bir performans göstermiş oldu. Sadece bir transferin yapıldığı sezonda Özkan Sümer, bordo - mavili takımın beşinci, kendisinin ise ikinci şampiyonluğunu yaşattı.

A MİLLİ TAKIM ÖZKAN SÜMER

Yine aynı sezon, Trabzon spor'u çalıştırırken A Milli takım teknik direktörlüğünün de başına getirilmişti. Özkan Sümer, ligde fırtınalar estirmişti. Trabzon spor'dan fazla oyuncu aldığı için çok sert eleştirilere maruz kaldı. Eleştirilerin dozu artınca, Sümer, Türkiye - Galler maçının ardından istifasını vererek iki maç antrenör olarak görev yaptığı A Milli Takımdan sonra ayrıldı. 1980-1981 sezonundan sonra Trabzon spor'dan ayrılan Sümer aralıksız olarak 8 yıldır devam ettiği altyapı sorumluluğu görevini de bırakmıştır.Milliyet Gazetesi'nde spor yazarı olarak fikirlerini kamuoyuna aktaran Sümer, bir zaman sonra Galatasaray'dan teklif aldığını açıkladı. Altyapı sorumlusu olarak görevlendirilen Sümer, 1981-1982 sezonunda ise Galatasaray Teknik Direktörü olarak göreve başlamıştır. Galatasaray'da Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kazanan Sümer, 1982-1983 sezonun bitimine iki hafta kalan görevinden istifa ederek Trabzonspor'un altyapı koordinatörlüğü görevine geri dönmüştür. 1983-1984 sezon sonunda Trabzonspor'un Teknik Direktörü Ahmet Suat Özyazıcı'nın görevden ayrılmasıyla yeni sezona Özkan Sümer ile devam edilme kararı verildi. Hem A Takım Teknik Direktörü hem de altyapı sorumlusu olarak görevini sürdürüyordu.Sümer, Ligin 27. haftasında her iki görevinden de ayrılma kararı aldı. Yeniden gazete sütunlarına dönerek 1989-1990 yılları arasında Hürriyet Gazetesi'nde futbol yorumculuğuna devam etti. Sümer 1990-1991 sezonunda ise dördüncü kez Trabzonspor'un Teknik Direktörü olarak göreve yeniden geldi. Bordo mavililerin unutulmaz Barcelona zaferinde kulübede antrenör olarak görev yapan Sümer, sezon sonunda görevden yine ayrıldı. 1994 yılında tekrar altyapı sorumlusu olarak Trabzonspor'a geri dönen Sümer, 1997-1998 sezonunun 10. ve 24. haftaları arasında ise bordo - mavili takımda Teknik Direktörlük görevini üstlendiğini açıkladı. Bu görevin ardından altyapı çalışmalarına devam eden Sümer 1999-2000 sezonunda Trabzonspor'un alt yapısındaki görevini de noktalamış bulundu.

Osman Demir
Haberler.com - Gündem

Özkan Sümer Gündem Haberler

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı, Altan Tan ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı, Altan Tan ve Ayhan Bilgen beraat etti

Eşini markette bıçaklayıp katletmişti! Olay anına ait kahreden görüntüler ortaya çıktı

Eşini markette bıçaklayıp katletmişti! Olay anına ait kahreden görüntüler ortaya çıktı

Savaşın başından beri böylesi görülmedi! Hizbullah, İsrail'in casus balonlarını vurdu

Savaşın başından beri böylesi görülmedi! Hizbullah, İsrail'in casus balonlarını vurdu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title